Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2019 március

2019. április 03. - Legris

Egy cseppet megkésve, de itt van márciusi álomcsapatunk az egyes posztokon a hónap legjobb teljesítményét nyújtó afrikai légiósokkal. Válogatásunkban a már jól ismert arcok mellett ismét bekerült a kiválaszottjaink között debütáló ifjú tehetség, kevésbé szem előtt lévő ligában remeklő ifjonc és először kerül be csapatunkba a Közép-Afrikai  Köztársaság válogatottjában megfordult játékos is.

 

André Onana (Kamerun, Ajax Amsterdam)

Egy szünet után visszatért álomcsapatunk kapusposztjára a napokban a 23. születésnapját betöltő André Onana, aki bár nem nyújtott tökéletes teljesítményt márciusban, de összességében a szűk afrikai mezőnyben a legjobbnak találtatott. A Real Madrid BL-kiverésében oroszlánszerepet játszott, de a 4 bajnokin gyűjtött 9 pont begyűjtéséhez (köztük a PSV legyőzéséhez) összesen 18 lövés hatástalanításával járult hozzá (melyek közül 16 érkezett a büntetőterületen belülről), a 86%-os védési hatékonyság pedig még úgy is figyelemreméltó, hogy közben kétszer is egy-egy bizonytalanabb kimozdulása eredményezte az ellenfelek találatát. Ha ezen a területen is javulni tudna a jövőben, akár a világ legjobb kapusai közé is bekerülhet.

 

Harrison Afful (Ghána, Columbus Crew)

Márciusban már az MLS is gőzerővel dübörög, így a hónapban a ghánai válogatott veterán jobbhátvédje is öt mérkőzésen lépett pályára, melyeken 10 pontot gyűjtött a csapata. Afful 12 labdaszerzése (3 szerelés, 9 megelőzés) és 7 felszabadítása mellett az akciókat 13 pontos hosszú labdával és 2 kulcspasszal is támogatta. Az utolsó összecsapáson azonban eltört az állkapcsa, így legalább hat hetes kihagyás vár rá, de a júliusi Afrika-kupán már ott lehet a fekete csillagok között.

 

Fernando Varela (Zöld-foki Köztársaság, PAOK Szalonik)

Látszólag megállíthatatlanul robog a PAOK a 34 éve hiába várt, tavaly antik drámákat idéző körülmények között elbukott görög bajnoki cím felé. Márciusban mind a négy bajnokiját megnyerte a gárda (az ellenfelek között volt az élbolyból a Panatinaikosz és az Atromitosz is), a mindössze 2 gólt kapó védelem tengelyében pedig végig ott volt a zöld-foki válogatott 31 éves középhátvédje. Az egész szezonban mindössze két meccset hagyott ki még augusztusban eltiltás miatt, azóta minden meccs első percétől az utolsóig folyamatosan segíti a szezon hajrájára immár tíz pontos előnnyel forduló alakulatot.

 

Michael Ngadeu-Ngadjui (Kamerun, Slavia Praha)

Kétségtelen, hogy a legnagyobb sikert az EL-ben a Sevilla kiverésével érte el a Slavia Praha, hiszen az európai kupasorozatok negyeddöntőiben így egyedüliként került be Kelet-Európából. A spanyolok ellen Ngadeu-Ngadjui csak a visszavágón került a kezdőbe, de ott rendkívül fontos gólja mellett 5 fejpárbajt nyert meg, 8-szor szabadított fel a kapu előteréből és leblokkolt egy lövést is. A bajnokságban közben három bajnokit játszott végig a 28 éves középhátvéd, melyeken 9-0-ás gólkülönbséggel zárt a Slavia és továbbra is magabiztosan vezeti a Fortuna Liga tabelláját.

 

Ramy Bensebaini (Algéria, Rennes)

Az EL-bravúr ugyan nem jött össze a Rennes-nek az Arsenal ellen, de az ifjú algériai balhátvéd jó hónapot tudhat maga mögött. A londoniak elleni hazai győzelemnél is jól teljesített és azokon a bajnokikok, ahol pályára lépett, veretlen maradt a breton gárda. Bensebaini (23) a négy meccsén összesen 14 labdát szerzett (9+5), megnyert 11 fejpárbajt, 5-ször szabadított fel és 2 lövést is leblokkolt. Közben 2 kulcspasszt is kiosztott, majd áprilisban már megfejelte a teljesítményét a Lyonban kiharcolt kupadöntőbe jutással és egy ott szerzett góllal.

 

Diadié Samassekou (Mali, Red Bull Salzburg)

Az ifjú mali középpályás neve már számos élklub játékosmegfigyelőjének noteszében szerepel, hiszen 23 esztendős létére alapember már a salzburgiaknál. Márciusban sem kevesebb, mint hat meccsen került a salzburgiak kezdőjébe, melyek közül csak a nápolyi EL-meccset bukta el a csapat. Samassekou összesen 16 sikeres szerelés mellett 11-szer kaparintotta meg a labdát az ellenfeleit megelőzve, 36 párharcot nyert meg, de az intenzív mezőnymunka mellett a játék szervezéséből is alaposan kivette a részét 407 sikeres passzal, 24 pontos hosszú labdával, ezek közül 5 lövőhelyzetbe is hozta a társakat, miközben összesen 5-ször tudták elvenni tőle a játékszert.

 

Mohammed Kadiri (Ghána, Arszenal Tula)

Idén már másodszor érdemes megemlékezni az orosz Premjer Ligában remekül teljesítő ghánai középpályásról, akit az Austria Wien adott kölcsön erre a szezonra az Arszenal Tulának. A hazánkban sem ismeretlen Rosztek nevű állami kutató- és fejlesztőkonszern tulajdonában lévő klub márciusi négy bajnokiján 10 pontot szerzett és közben bejutott az orosz kupa elődöntőjébe is. Az Ausztriában védőként alkalmazott Mohammed Kadiri (23) a középpályára feltolva megtáltosodott, ebben a hónapban is végigjátszotta mindegyik mérkőzést, a négy bajnokin pedig 15 megnyert fejpárbaj mellett 24 labdát szerzett (11 szerelés, 13 megelőzés), 12-szer szabadított fel a kapu előteréből és 17 pontos hosszú labdát osztott ki. Ha így folytatja, akár a válogatottban is debütálhat és még a nyári Afrika-kupáról is álmodozhat.

 

Geoffrey Kondogbia (Közép-Afrika, Valencia)

Combsérülése után márciusban már visszanyerte helyét a Valencia kezdőcsapatában Kondogbia, aki az EL-továbbjutás krasznodari kivívása mellett a bajnokságban három győzelemnek is tevékeny részese volt. A négy meccsen összesen 23 labdaszerzés fűződött a nevéhez (14 szerelés, 9 megelőzés), de 11 felszabadítás is, az összjátékból pedig 221 passzal vette ki a részét, miközben egészen pazar, 29/38-as mutatót hozott a hosszú átadások tekintetében (76%). A Sevilla idegenbeli legyőzése után a klub már a BL-helyek elérésében is reménykedhet, Kondogbia pedig a felmenői hazájához való csatlakozás óta nem véletlenül viseli a csapatkapitányi karszalagot a világ egyik legszegényebb országának válogatottjában.

 

Moussa Djenepo (Mali, Standard Liege)

Két éve tette át a székhelyét Európába az ifjú mali tehetség, de már tavaly is többször pályára lépett a Standard Liege színeiben, hogy idén aztán alig 19 esztendősen a csapat egyik legjobb gólvágója legyen. Hátsérüléséből felépülve március közepén a Beveren ellen került először kezdőbe, amit rögtön egy duplával hálált meg, ezzel jó pozíciót vívott ki csapatának a felsőházi rájátszásban, melynek első fordulójában csereként beállva is betalált az Antwerp ellenében. A kettő között egy Dél-Szudán elleni Afrika-kupa selejtezőn megszerezte első válogatott gólját is, és a sasok egyik komoly fegyvere lehet akár már a nyári kontinenstornán is, de még ígéretesebbnek tűnik a jövője.

 

Anthony Nwakaeme (Nigéria, Trabzonspor)

A súlyos anyagi gondok ellenére egészen pazarul teljesít a trabzoni klub a török Süper Ligben, márciusban például három meccsen hét pontot gyűjtögetve kúsztak fel a negyedik helyre. A jó szereplés egyik kulcsa, hogy a kellemes EL- és BL-emlékekkel színesített izraeli légióskodás után Törökországban sem kellett sok idő az egyszeres nigériai válogatott támadónak ahhoz, hogy megvesse a lábát, hiszen már 8 gólt és 4 gólpasszt jegyez a bajnokságban, melyek közül márciusban 4 találatot ért el, hiszen minden meccsen betalált legalább egyszer. Nwakaeme (30) a szuper sasok támadókban igencsak bővelkedő keretébe ugyan egy ideje már nem került be, de ha tartósítja formáját, újra felhívhatja magára Gernot Rohr szövetségi kapitány figyelmét.

 

Sadio Mané (Szenegál, Liverpool)

A liverpooli vörösök afrikai támadói közül mostanában Sadio Mané (26) vette át a góllövés feladatát Szalahtól. Március közepén a Burnley ellen duplázott és a Fulham ellen is betalált a Premier League-ben, de a Bayern München BL-kiveréséből is két góllal vette ki a részét. Miközben 17 találatával ő is ott van a bajnoki góllövőlista második helyén sorakozó játékosok között, a válogatottban a Mali elleni barátságos mérkőzésen az utolsó negyedórára csereként beszállva egy góllal és egy gólpasszal fordította meg a mérkőzést és megtörte a számára oly fájó gólcsendjét Teranga oroszlánjai között is, mely már a tavalyi VB óta húzódott.

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai:

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása