Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 október

2018. november 01. - Legris

Október elteltével ismét eljött az idő, hogy összeállítsuk álomcsapatunkat a hónap legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósaiból. Kiválasztottaink között ezúttal több régi ismerős is felbukkan, sőt, az előző havi összeállításunkból is visszaköszön három név. Mellettük azért érdemes ismét kiemelni több ifjú tehetséget is, akik egyre biztosabban teszik le a névjegyüket Európa bajnokságaiban.

 

 

André Onana (Kamerun, Ajax)

 

Egyszerűen kirobbanthatatlanná vált álomcsapatunkból az Ajax még mindig csak 22 esztendős hálóőre, ebben a szezonban az ő nevével kezdődött mindhárom válogatásunk. Ráadásul most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak a gyér afrikai konkurencia miatt magasztalhatjuk fel az ifjú kameruni portást, de teljesítménye alapján is a világ legtehetségesebb kapusai között van a helye. Októberben az 1-0-ra megnyert válogatott mérkőzése mellett 3 bajnoki- és 2 BL-meccsen őrizte az Ajax hálóját, melyek során egyedül a müncheni vendégszereplés során kapitulált egyetlen egyszer még a hónap elején, miközben összesen 15 kapujára tartó lövést hatástalanított (94%-os hatékonyság), melyek közül pedig 8 is a büntetőterületen belülről érkezett. Parádés formájának köszönhetően íratlan szabályunk szerint, mely egy csapatból csak egy játékos beválasztását teszi lehetővé egy adott hónapban, kimarad most ismét álomcsapatunkból az amszterdamiak soraiban egyébként szintén remekül teljesítő Mezraoui és Ziyech is.

 

Achraf Hakimi (Marokkó, Dortmund)

 

Így aztán a jobbhátvéd posztra Mezraoui helyett a szintén csak 20 esztendős honfitársát, Achraf Hakimit választottuk, noha klubjában négy meccsből háromszor a számára idegenebb bal oldalon számított rá Lucien Favre mester. Októberben a Bundesligát vezető Dortmund egyetlen BL-meccsét hagyta ki még a hónap elején, viszont mindhárom bajnokit végigjátszotta, az Augsburg és a Hertha ellen is kiosztott egy-egy gólpasszt, a Simeone-éra legnagyobb Atlético-verése során pedig hármat is. A védekezése közben egyébként távolról sem volt hibátlan, de 10 labdaszerzés (5 szerelés, 5 megelőzés), 4 felszabadítás és 3 lövés leblokkolása azért dicsérte védőmunkáját is.

 

Manuel Da Costa (Marokkó, Basaksehir)

 

A török Süper Lig tabelláját az Istanbul Basaksehir gárdája vezeti, mely októberben nem talált legyőzőre, a csapat védelmének tengelyében pedig egyetlen percet sem hagyott ki Manuel Da Costa (ahogy a kapott gól nélküli ANK-selejtezőt is végigjátszotta a marokkói válogatottban). A 32 éves franciaországi születésű, félig portugál származású középhátvéd négy bajnokin 21 fejpárbajt nyert meg, 9 labdát szerzett és 15-ször szabadított fel a kapu előteréből, 6 lövést is leblokkolt és hosszú indításai közül 13 is pontosnak bizonyult.

 

Kalidou Koulibaly (Szenegál, Napoli)

 

Nehéz lenne vitába szállni azzal a kijelentéssel, hogy jelenleg a 27 esztendős szenegáli középhátvéd Afrika legjobb védője, még akkor is, ha az Ancelotti-féle Napoliban nem nyújt olyan teljesítményt, mint korábban Sarri rendszerében. Ezzel együtt októberben ismét végigjátszotta a Napoli mind az öt meccsét, a csapat pedig a BL-ben megfékezte a Liverpool rettegett támadósorát és még Párizsból is ponttal távozott, miközben a bajnokságban csak a Romától kaptak egyetlen gólt. Koulibaly összesen 8 fejpárbaját nyerte meg, 16 labdát szerzett, 17-szer szabadított fel és 4 lövést is leblokkolt.

 

Kwadwo Asamoah (Ghána, Internazionale)

 

Nyáron áttette székhelyét a Juventustól (annak kispadjáról) az Interhez a tapasztalt ghánai válogatott, a milánóiakkal pedig októberben csak a barcelonai vendégszereplés során botlott, a három ehavi bajnokiját és az eindhoveni BL-meccsét is győzelemmel abszolválta a csapat. A 29 éves Asamoah végig is játszotta mind az öt találkozót, folyamatosan csapata egyik legjobbja volt, amit 11-11 labdaszerzése és felszabadítása mellett 29 pontos hosszú labdája is bizonyít, ráadásul 38 próbálkozásból, ami egészen pazar, 76%-os hatékonyságot jelent ezen a területen.

 

Mohammed Kadiri (Ghána, Arszenal Tula)

 

A tulai kiscsapat veretlen hónapot tudhat maga mögött az orosz Premjer Ligában és a csapat egyik legjobbja az Austria Wientől kölcsönkapott ifjú ghánai légiós volt. A korábban inkább középhátvédként szerepeltetett 22 esztendős játékost Oleg Kononov egy sorral előrébb tolta védekező középpályásnak és ez remek döntésnek bizonyult. Kadiri különösen a Szpartak Moszkva idegenbeli legyőzése során játszott nagyot, ott egy gólpasszt is kiosztott, de október három bajnokiján összesen 11 fejpárbajt nyert meg, 10 labdát szerzett és 11 pontos hosszú passzt adott.

 

Diadié Samassekou (Mali, RB Salzburg)

 

Legutóbb Haidarát emeltük ki a Salzburg mali középpályás duójából, októberben a valamivel idősebb, 22 éves Samassekou több lehetőséget kapott, így ő érdemelte ki a helyet álomcsapatunkban, hiszen ismét jól teljesített a Red Bull csapatban. Az EL-ben a Celticet és a Rosenborgot verték meg, a bajnokságban a Graz és az Innsbruck ellen teljesített jól Samassekou, aki 15 labdát szerzett, 17 párharcot nyert meg és 5 kulcspasszt is kiosztott. A hónap utolsó napján még az osztrák kupában pályára lépő, meglehetősen tartalékos csapatban is vezérnek bizonyult és továbbvezette a Salzburgot az Austria Lustenau vendégeként.

 

Nabil Bentaleb (Algéria, Schalke)

 

A Schalke októberben egyetlen hazai meccsét elvesztette, de idegenben a BL-ben és a Bundesligában is négy-négy pontot gyűjtött, mégpedig úgy, hogy még gólt sem kapott ezeken a meccseken a csapat. A még mindig csak 23 esztendős algériai válogatott háromszor kezdőként, egyszer csereként lépett pályára ezeken a találkozókon, 10 fejpárbaját megnyerte, szerzett 14 labdát és kiosztott 8 kulcspasszt is. A német kupában a Köln elleni továbbjutás furcsa főszereplője lett, hiszen csereként beállva ő egyenlített az utolsó percekben tizenegyesből, a szétlövés során azonban kihagyta a büntetőjét, csapata végül mégis továbbjutott.

 

Mohamed Szalah (Egyiptom, Liverpool)

 

Nagyon nehézkesen indult ez a szezon a tavaly a gólrekordokat halomba döntögető Mohamed Szalah számára, de októberben történt vele valami. A hónap eleje még nem hozott változást és az egyiptomi válogatott Szváziföld elleni ANK-selejtezőjének első félidejében is egészen pocsékul ment neki a játék, mígnem a szünet előtt már 3-0-s állásnál káprázatos módon tekert egy szögletet védhetetlenül a hosszú felső sarokba (talán véletlenül?), ettől pedig mintha felszabadult volna. Azóta ugyanis a Liverpool három meccsén is rendre betalált, igaz, visszafogottabb ellenfelek ellen (Huddersfield, Crvena Zvezda, Cardiff), de az összesen jegyzett 4 gól és 2 gólpassz bizakodásra adhat okot a formáját illetően.

 

Mbwana Samatta (Tanzánia, Genk)

 

Az egykori afrikai BL-győztes Samatta októberben sem állt le a góltermeléssel. Az Európa Ligában 2 találattal járult hozzá a Besiktas idegenbeli megveréséhez, a belga bajnokságban pedig három meccsen 4-szer rezgette meg a hálót, a Liege ellen ő mentett pontot, az Antwerpent pedig az ő duplája fektette két vállra csapata. A Genk így három pont előnnyel vezet a tabellán, a 25 éves támadó pedig 10 találatával a góllövőlistán. Hazájában már hatalmas sztárnak és minden idők legjobbjának számít, de úgy látszik, fiatal kora ellenére sem nyomják agyon a nagy elvárások, hiszen rendkívül fontos gólt szerzett Tanzánia októberi Afrika-kupa selejtezőjén is.

 

Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon, Arsenal)

 

Remek hónapot zárt az Arsenal is, hiszen négy győzelem után csak október legvégén csúszott be egy döntetlen az eredménysorba. Aubameyang a Qarabag elleni EL-meccsen nem lépett pályára, de a Fulham és a Leicester ellen a bajnokságban csereként beállva fél óra is elég volt neki, hogy mindkétszer duplázzon, miközben még egy gólpasszt is adott. Kezdőként már nem ment ennyire jól neki a Sporting ellen az EL-ben, de a Crystal Palace elleni döntetlenhez ismét hozzájárult egy góllal, így jelenleg 7 találattal áll a Premier League góllövőlistájának élén holtversenyben Eden Hazard-ral.

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai:

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása