Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 augusztus

2018. szeptember 01. - Legris

Augusztusban már Európa-szerte beindultak a legjelentősebb bajnokságok is, így ideje, hogy újra jelentkezzen álomcsapat-sorozatunk is, melyben a hónap során a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai labdarúgókból igyekszünk összeválogatni egy csapatra valót. Mivel több jelentős liga csak augusztus végén kezdődött meg, így kevésbé ismert tehetségek is bekerültek kiválasztottaink közé, de egy elképesztő gólgyárosra és a BL-selejtezők aduászára is érdemes felhívni a figyelmet.

 

 

André Onana (Kamerun, Ajax Amsterdam)

Az Ajax számára a kissé nehézkesebb bajnoki rajtnál is fontosabb volt alighanem, hogy sikerrel vette a csapat a BL-selejtezőket és négy év után lehetnek újra ott az amszterdamiak a főtáblán. Augusztus legelején, a továbbjutás bebiztosítása után a még mindig csak 22 esztendős Onana ugyan hibázott egy csúnyát a Sturm Graz elleni selejtezőn, a hónap folyamán összesen öt BL-selejtezőn és három bajnokin 15 kapujára tartó lövést hárított, ami 75%-os védési hatékonyságot jelent, Clarence Seedorf szövetségi kapitányi kinevezésével pedig a kameruni válogatottba is könnyen visszatérhet a szeptemberi ANK-selejtezőkön.

 

Godswill Ekpolo (Nigéria, Häcken)

A Barcelona B csapatából korábban a spanyol és angol harmadosztályba kerülő 23 éves jobbhátvéd a nyáron végül a svéd élvonalba tette át a székhelyét, ahol augusztusban rögtön a Häcken mind a 4 bajnokiján kezdőbe került és 4 győzelmet is aratott vele a csapat, mégpedig igencsak imponáló 15-1-es gólkülönbséggel. Ekpolo ezen találkozókon összesen 13-szor szabadított fel a kapu előteréből, 10 labdát szerzett, de kiosztott 3 kulcspasszt is és 29 párharcából 19-ből jött ki győztesen.

 

Souleymane Bamba (Elefántcsontpart, Cardiff)

A Cardiff tavalyi feljutásából is alaposan kivette a részét a veterán elefántcsontparti középhátvéd, majd a PL-rajton végigjátszotta azt a három meccset is, melyen walesi csapata két pontot szedett össze, kétszer gólt sem kapott. Közben a Premier League legtöbb felszabadítása (29) a nevéhez kötődik, de 9 labdaszerzés és 3 lövés blokkolása is dícséri teljesítményét, a védők között pedig a legtöbb megnyert fejpárbajjal (21) is ő büszkélkedhet.

 

Christian Luyindama (Kongói DK, Standard Liège)

Az Ajax elleni BL-selejtező nagyon nem sikerült jól a Standard Liège gárdájának, a bajnokságban viszont augusztusban két döntetlen után két győzelmet is arattak. A Mazembétől másfél éve megszerzett kongói középhátvéd 24 évesen már alapembernek számít a régi-új vezetőedző, Michel Preud’homme számára is. A Lokeren és a Beveren elleni idegenbeli bajnokikon gólt se kapott Luyindamával a védelem, a Gent elleni hazai derby-n pedig ha kétszer be is vették a kapujukat, a hajrában ő egyenlített egy fejesgóllal, hogy aztán a hosszabbításban a győzelmet is megszerezhesse a Standard.

 

Oussama Haddadi (Tunézia, Dijon)

Nagy meglepetésre száz százalékos még a francia bajnokságban a sokak által kiesőhelyre várt Dijon és mindhárom győztes meccset végigjátszotta a 26 esztendős tunéziai balhátvéd, aki a VB-n is pályára lépett, mégpedig a 40 év után újra tunéziai győzelemmel záruló Panama elleni találkozón, ahol gólpasszt is adott. A szezon első három bajnokiján összesen 11 labdát szerzett (7 szerelés, 4 megelőzés), 6-szor szabadított fel a kapu előteréből, miközben 5 kulcspasszt is kiosztott, 1 assziszt és 1 gól is bekerült a neve mellé.

 

Idrissa Gueye (Szenegál, Everton)

Harmadik szezonját kezdte meg az Evertonnál a szenegáli válogatott középpályás és most is hozza szorgos mezőnymunkáját. Végig is játszotta a csapat mindhárom bajnokiját, melyeken a Premier League második legtöbb szereléseként 14-szer vette el az ellenfelektől a labdát, de még 6 megelőző labdaszerzés is a nevéhez kötődött, de 7 felszabadítás mellett 3 lövés blokkolásával is besegített a védelemnek, miközben viszonylag alacsony termete ellenére 9 fejpárbajából 6-ot megnyert és 7 hosszú átadásából 6 is pontosnak bizonyult.

 

Naby Keita (Guinea, Liverpool)

A 23 évesen minden idők legdrágább afrikai játékosává avanzsáló Naby Keita rögtön alapember lett a Liverpoolban, legalábbis mindhárom augusztusi bajnokin a csapat kezdőjében kapott helyet Jürgen Klopptól és a vörösök kapott gól nélkül meg is nyerték mindhárom meccsüket. A guineai válogatott új üdvöskéje közben 11 labdát szerzett, 3 kulcspasszt osztott ki, hosszú labdái 75%-a volt pontos és mindössze 2 szabálytalanságot követett el a neki jutó 244 perc alatt.

 

Bernard Mensah (Ghána, Kayserispor)

A Vitoria Guimaraesben már négy éve kellemes meglepetést okozó és a ghánai válogatottban is bemutatkozó Mensahot az utóbbi időben az Atlético Madrid adogatta kölcsön különböző csapatoknak, tavaly épp a török bajnokságba a Kasimpasának. A még mindig csak 23 éves középpályás játéka megtetszett a Kayserispor vezetőinek is, így idén ők vették bérbe Mensah szolgálatait. Mindhárom eddigi bajnokin kezdőbe is került, a csapat pedig veretlen maradt és még gólt sem kapott. Ehhez a ghánai légiós 8 labdaszerzéssel járult hozzá, miközben 15 pontos hosszú labdát adott és 13 cseléből 10 is sikeresnek bizonyult.

 

Mbwana Samatta (Tanzánia, Genk)

Facebook oldalunkon már külön posztban (https://bit.ly/2C7dIgJ) is kitértünk rá, milyen pazar augusztust produkált a legjobb tanzániai labdarúgó, hiszen 6 mérkőzésen 9 gólt szerzett úgy, hogy kétszer csereként beállva lendített nagyot csapata játékán. Ehhez talán egyéb kommentár nem is nagyon szükséges.

 

Odion Ighalo (Nigéria, Csangcsun Jatai)

Szépen termelt a kínai bajnokságban a VB-t megjárt Odion Ighalo is, 6 meccsen 7-szer zörgete meg az ellenfelek hálóját, a csapat pedig nagyban az ő találatai révén 3-2-1-es mérleget produkált ebben a hónapban. Legnagyobb győzelmüket a hatszoros címvédő Kuangcsou Evergrande ellen aratták, ahol a 29 éves csatárra nagyon figyeltek az ellenfél védői, így augusztusban egyedül ezen a meccsen nem talált a hálóba Ighalo, az utolsó percben a győztes gól viszont akkor is az ő előkészítése után született.

 

Mohammed El Fardou (Comore-szigetek, Crvena Zvezda)

A Comore-szigetek futballjának legfényesebb csillagocskája legutóbb még a görög Panionios játékosaként került be álomcsapatunkba, azóta pedig megjárta az Olympiakost is, hogy tavasszal már a Crvena Zvezdában szerezzen 8 bajnoki találatot. Az új szezont is remekül kezdte a belgrádiaknál, különösen a klub történetének első BL-kvalifikációjában játszott nagyon fontos szerepet a 29 éves támadó. Augusztus legelején a litván Suduva elleni visszavágón is betalált egyszer, a szlovák Spartak Trnava ellen aztán már ő volt a nyerő ember, hiszen a hazai pályán elért egyetlen gólt is ő jegyezte, majd a visszavágón is ő egyenlített, a hosszabbításban pedig a továbbjutást jelentő gólt is ő készítette elő. És ez még nem minden, hiszen a Salzburg ellen is ő lett csapata aduásza, amikor a gól nélküli első meccset követő salzburgi visszavágón két gólos hátrányban két perc alatt duplázott és ezzel bejuttatta a szerbeket a csoportkörbe.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása