Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - Szeptember 2018

2018. október 01. - Legris

Nagyüzem volt már szeptemberben a világ labdarúgópályáin, így érdemes vetnünk egy pillantást arra, mely afrikai légiósok nyújtották az egyes posztokon a legkimagaslóbb teljesítményt. Ehavi álomcsapatunkba mindössze egy játékos került be újra az augusztusi listánkról, és ahogy megszokhattuk, több ismerős arc mellett ismét felhívjuk a figyelmet néhány pimaszul fiatal tehetségre is, arról már nem is beszélve, hogy sorozatunk történetében először válogattunk be a legjobbak közé eritrai válogatott labdarúgót.

 

 

André Onana (Kamerun, Ajax)

 

A bajnoki cím szempontjából talán már most is fontosnak számító PSV ellen ugyan kellemetlen zakóba szaladt bele az Ajax (0-3), a további három bajnoki és egy BL-meccsén még gólt sem kapott a csapat és kapujában az ifjú kameruni hálóőr. Onana (22) összesen 19 kapujára tartó lövést hatástalanított szeptemberben, melyek közül 16-ot a tizenhatoson belülről adtak le az ellenfelek, így augusztus után most is az ő nevével kezdődik álomcsapatunk.

 

Harrison Afful (Ghána, Columbus Crew)

 

A végéhez közeledik az MLS idei alapszakasza, és nagyon úgy néz ki, hogy öt éven belül negyedszer is ott lesz a Columbus a keleti főcsoport rájátszásában. Ehhez a szeptemberben gyűjtött 8 pont is sokat számít, amiből kivette a részét a ghánai válogatott rutinos jobbhátvédje is. Afful (32) a hónapban egyetlen találkozót hagyott ki (amit elveszített csapata), a négy meccsén pedig 10 labdaszerzés mellett 3-szor szabadított fel a kapu előteréből, miközben a támadásokat is segítette 13 pontos hosszú labdával és 8 kulcspasszal.

 

Kalidou Koulibaly (Szenegál, Napoli)

 

Nem kevesebb, mint 630 percet volt a pályán szeptemberben Kalidou Koulibaly (27), ami azt jelenti, hogy csapata öt bajnoki- és egy BL-meccsét valamint a válogatott találkozóját is végigjátszotta az első perctől az utolsóig. Az új edzővel ugyan haloványabb a Napoli játéka, mint tavaly, de a szenegáli középhátvéd klubjában 15 fejpárbaját megnyert a hónap során játszott mérkőzéseken, szerzett 18 labdát (10 szerelés, 8 megelőzés), 19-szer szabadított fel és 6-szor blokkolta az ellenfelek lövését, ráadásul a Parma elleni bajnokin a csapatkapitányi karszalagot is ő viselhette.

 

Nicolas N’Koulou (Kamerun, Torino)

 

Csapata mind az öt szeptemberi meccsét végigjátszotta a Torino védelmének tengelyében Nicolas N’Koulou (28) is, ezeken pedig a bikák nyolc fontos pontot szedtek össze, ha a Napoli elleni vereséget (1-3) nem számítjuk, akkor mindössze egyetlen gólt kapva. A kameruni középhátvéd nem csak a védelmet dirigálta remekül (10 megnyert fejpárbaj, 20 labdaszerzés, 17 felszabadítás), de 16 hosszú labdájából 12 is megtalálta a céját, a SPAL ellen pedig még a győztes gólt is ő szerezte.

 

Ambroise Oyongo (Kamerun, Montpellier)

 

Remekül kezdte az idei szezont a tavaly a tizedik helyen végző Montpellier csapata, szeptemberben négy meccsen 10 pontot gyűjtött a déli gárda. A kameruni bal oldali szárnyvédő két gólt is szerzett ezeken a találkozókon, miközben 18 labdaszerzéssel és 12 felszabadítással alaposan kivette a részét a védekezésből is. Oyongo (27) a válogatott legutóbbi mérkőzésén ugyanakkor a kispadra szorult, az októberi mérkőzéseken azonban akár Clarence Seedorfnál is visszaszerezheti helyét a kezdőcsapatban.

 

Charles Kaboré (Burkina Faso, Krasznodar)

 

Pazar formában van a Krasznodar is, hiszen szeptemberben mind a négy bajnokiját (közte a címvédő Lokomotiv Moszkva ellenit) és a soros EL meccsét is megnyerte a csapat, az öt meccsen egyetlen gólt kapott és így az orosz Premjer Ligában a második helyre jött fel a gárda. A burkinai középpályás már hatodik szezonját tölti a városban, két Kubannál töltött esztendő után immár negyedik éve a KFK középpályának motorja. A válogatottságot a legutóbbi ANK-bronzérem után lemondó, de most oda is visszatérő Kaboré (30) a klubcsapatában 21 labdát szerzett és 26 pontos hosszú indítást is kiosztott a hónapban, összesen 333 passzt jegyzett közel 85%-os pontossággal és két gólpassz is a nehéhez fűzödött.

 

Amadou Haidara (Mali, RB Salzburg)

 

A Salzburg ifjú mali középpályás-duójának is a fiatalabbik tagja tette le igazán a névjegyét az elmúlt hónapban. A szeptemberben megnyert négy bajnokin és a Lipcsében is bravúros győzelmet hozó EL-meccsen egyaránt a kezdőben kapott helyet Amadou Haidara (20), aki egy bajnoki találat mellé a nemzetközi porondon is megszerezte első gólját. Közben persze a mezőnymunkája sem hagyott kivetnivalót maga után, hiszen 21 labdaszerzés mellett 11 kulcspasszt is kiosztott, melyek közül az egyik gólpassz is lett.

 

Faycal Fajr (Marokkó, Caen)

 

Nyáron költözött vissza Normandiába a VB-t is megjárt marokkói középpályás, aki profi pályafutását is a Caen-nál kezdte meg annak idején. Úgy tűnik, a hazatérés jót sült el számára, hiszen csapata egyelőre a biztonságos középmezőnyben tanyázik, szeptemberben 8 pontot szorgoskodott össze, amihez Fajr (30) a tőle már megszokott módon nagy mezőnymunkával járult hozzá, hiszen összesen 21 labdaszerzés (17 szerelés, 4 megelőzés) és 10 kulcspassz is a nevéhez fűződött, de egy gólt és egy gólpassz is a játékát dícsérte.

 

Benjamin Tetteh (Ghána, Sparta Praha)

 

A haloványabb belgiumi és szlovákiai próbálkozások után tavaly Csehországban, a Bohemians Praha színeiben már ígéretes teljesítményt nyújtott a 2015-ös U20-as VB-t is megjárt ifjú ghánai csatár. A nagy nevű fővárosi gárda fel is figyelt rá, és a Sparta színeiben az elmúlt hónap Benjamin Tetteh (21) rövid pályfutásának legtermékenyebb időszaka lett, a Dukla Praha után a rájátszásért hajtó Baník Ostrava és a Slovan Liberec ellen is betalált, utóbbiak ellen kétszer is. Bár a legutóbbi fordulóban ő sem tudott segíteni csapatán Plzenben és így elvesztették az éllovas pozíciót, de az eddig látottak alapján hatalmas csata várahtó idén a cseh bajnoki címért, amiben Tettehnek is nagy szerep juthat a szezon során.

 

Henok Goitom (Eritrea, AIK)

 

A naptári év szerint rendezett Allsvenskanban viszont már eldőlni látszik a bajnoki cím sorsa, hiszen az AIK nyolc pontos előnnyel vezeti a tabellát. A fővárosiak csapatkapitánya nem más, mint a svédországi születésű, de korábban két meccs erejéig az eritreai válogatottban megforduló Henok Goitom (34), aki spanyol, olasz és amerikai kitérőkkel színesített pályafutását koronázhatná meg végre egy trófeával. Szeptemberben 5 bajnokiból 4-et nyertek meg, Goitom pedig három gólt szerzett, egyet-egyet a Hammarby és az IFK elleni fontos győzelmek során, miközben nem kevesebb, mint 31 párharcot nyert meg az ellenfeleivel szemben.

 

Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon, Arsenal)

 

Magára talál lassan az Emery-vezette Arsenal, hiszen az elmúlt hónapban mind az öt meccsét megnyerte a csapat. Aubameyang (29) is elkezdte termelni a gólokat, hiszen egy impotens augusztust követően szeptemberben betalált a Cardiff és az Everton ellen is egyszer-egyszer, az EL-ben pedig két góllal segítette az ágyusokat az ukrán Vorszkla elleni 4-2-es győzelemhez. Közben majd’ egy év szünet után visszatért a gaboni válogatottba is, melyben szintén szerzett egy fontos gólt, így a párducoknak maradt még reményük az ANK-kvalifikáció kivívására, amit már Aubameyang édesapjának irányításával céloz meg a gárda.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása