Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - Március

2017. március 29. - Legris

A válogatott mérkőzések miatt viszonylag rövid hónap volt március a bajnokságok számára, de azért három forduló és egy nemzetközi kupaforduló alapján ezúttal is összeállítottuk az afrikai légiósok álomcsapatát, melyben néhány régi ismerős mellett ezúttal is megismerkedhetünk kevésbé ismert labdarúgókkal, sorozatunk történetében először pedig egy másodosztályú klubnál szereplő mezőnyjátékos is bekerült szubjektív tizenegyünkbe.

 

 

Sokáig egyértelműen a legmagasabban jegyzett afrikai hálóőrnek számított Vincent Enyeama, ez a szezon azonban sem csapatának, sem neki nem úgy ment eddig, ahogy azt tervezték. Márciusban viszont egész jól teljesített a Lille, veretlen maradt és három bajnokiján öt pontot szerzett. A Toulouse-ban elért döntetlenből (1-1) összesen 4 védéssel, közte egy büntető hárításával vette ki a részét, a Nancy elleni győzelemből (2-1) 2 mentéssel, a Marseille-jel szemben hazai pályán elért 0-0 során pedig 4 fontos hárításával a mezőny legjobbjának bizonyult. A kieső zónától egyelőre így biztonságos távolságban van a Lille, majd jövőre az új tulajdonossal és Bielsával a kispadon ismét nagyobb célokat tűzhet ki maga elé a klub.

 

 

A mali válogatott jobbhátvédje harmadik éve légióskodik Görögországban és elsmertségét jól mutatja, hogy idén az egyik legpatinásabb egyesület, a Panathinaikos igazolta le. A zöld-fehérek ugyan még mindig nem régi fényükben csillognak a szezonban, de márciusban három bajnokijukon 7 pontot szereztek és egyetlen gólt kaptak csak, így pedig legyőzték az ősi vetélytárs, Olympiakos-t is (1-0). Coulibaly mindhárom mérkőzést végigjátszotta, voltaképpen a bajnokság kezdete óta alapembernek számít, csak egy őszi sérülés, majd az Afrika-kupa alatt hagyott ki mérkőzéseket és hatalmas szerepet játszott abban, hogy a legkevesebb gólt kapja a Panathinaikos a görög ligában.

 

 

Alig 21 esztendősen már a válogatott alapemberének számított az idei Afrika-kupán Ramy Bensebaini, akit Algéria legjobb nevelőegyesülete, a Paradou AC korábbi kölcsönök után tavaly nyáron adott el végleg Franciaországba, végül a Rennes csapatának. A bretonoknál is stabil tagja a védelemnek, korábban már balhátvédként is szerepelt többször, de igazából a hátvédsor tengelyében képes kiemelkedő teljesítményre. Márciusban három bajnokin maradt veretlen (és nyeretlen) csapata, és kétszer a meccs legjobbjának hozta ki a whoscored. Összesen 11 fejpárbajt nyert meg, 28 labdát szerzett (16 szerelés, 12 megelőzés) és 21-szer szabadított fel a kapu előteréből.

 

 

Kisebb közfelháborodást keltett az algériai szurkolók körében, amikor Georges Leekens kihagyta az Afrika-kupára utazó keretből a válogatott korábbi csapatkapitányát, Carl Medjanit, aki ősszel nagyon nem találta a helyét a Leganesnél, így januárban vissza is tért korábbi klubjához Trabzonba. A Fekete-tenger partján aztán gyorsan alapember lett a rossz kezdés után szintén tavasszal magára találó csapatban. Mindhárom márciusi bajnokiját megnyerte ugyanis a gárda, közben egyetlen gólt kapott, a Galatasaray-t például legutóbb 2-0-ra sikerült legyőzni. Medjani mindehhez 10 megnyert fejpárbajjal, 7 labdaszerzéssel, 9 felszabadítással és 1 lövés leblokkolásával járult hozzá, így a Trabzonspor jelenleg az ötödik helyről várhatja a Süper Lig folytatását.

 

 

Előbb a Vitória Guimaraes második számú csapatához került az ASEC Abidjanból a 21 esztendős Ghislain Konan, majd ott olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy december óta már az első számú gárdának is fontos tagja. Márciusban is végigjátszotta a csapat mind a négy meccsét, mialatt a kupában a döntő kapujába kerültek a Chaves 2-0-s hazai legyőzésével, a bajnokságban pedig veretlenek maradtak, többek közt egy a Sporting otthonában kiharcolt döntetlennel (1-1)  és így biztosan állnak az EL-t érő ötödik helyen. A védekezésbő a bajnokikon 12 labdaszerzéssel vette ki a részét, a támadásokat pedig 8 pontos hosszú indítással, 8 sikeres csellel és 5 szabadrúgás kiharcolásával támogatta.

 

 

A februárban ANK-győztes kameruni válogatott egyik legjobbja a védelemben és a középpályán egyaránt hatalmas munkát végző Ngadeu-Ngadjui volt, és klubcsapatához visszatérve sem esett vissza a teljesítménye. Tavaly januárban érkezett a Csehországban nagy múltúnak számító Slavia Prahához, mely hosszú válság után idén már kellemes meglepetésként a bajnoki címért verseng. A kameruni légiós február utolsó meccsén még csereként beállva szerzett mesterhármast, majd az éllovas és címvédő Viktoria Plzen kiverését (1-0) és a Teplice legyőzését (2-1) már végijátszotta, amivel az élre is állta a Slavia. A Slovan Liberec otthonából aztán csak egy pontot sikerült elhozni (1-1), így a plzeniek egyelőre visszaelőztek, de az már szinte biztos, hogy nyolc év után újra érmet szerez idén a klub, ami könnyen lehet még akár a legfényesebbik is.

 

 

A marokkói szövetségi kapitány, Hervé Renard ugyan továbbra sem hajlandó számolni a szezon elején az Ajaxba szerződő középpályással, Ziyech klubjában azonban rendre a legjobbak között van. Bár márciust "csak" 2 gólpasszal zárta, közben három bajnokin 18 kulcspasszt osztott ki, 10 pontos beadása és 13 pontos hosszú labdája volt, 6 sikeres cselt mutatott be és 4 labdát is szerzett. Az EL-ben is bejutott a legjobb nyolc közé a csapatával, a koppenhágai mérkőzésen ugyan még csak csereként lépett pályára, a visszavágón azonban további 2 kulcspasszal, 3 cselezéssel, 2 szereléssel és 4 kiharcolt szabadrúgással a mezőny legjobbjának bizonyult.

 

 

Novemberben még a Genk játékosaként került álomcsapatunkba Wilfred Ndidi, azóta viszont nagyot fordult vele a világ. A tavalyi bajnok Leicester City hívására a Premier Leugue-be igazolt, ahol elévülhetetlen érdemeket szerzett a csapat feltámadásában és BL-negyeddöntőbe jutásában egyaránt. Márciusban a Hull ellen otthon és a West Ham ellen idegenben megnyert bajnokik mellett a Sevilla elleni BL meccset is végigjátszotta, melyeken sikerrel vívott meg összesen 9 fejpárbajt, szerzett 18 labdát és 14 felszabadítás is bekerült a neve mellé a statisztikákba. Nem csoda tehát, ha húsz esztendős létére a nigériai válogatottnak is nem csak alapemberévé, de lassan az egyik sztárjává növi ki magát.

 

 

A 2013-as VB-re is eljutó U20-as mali válogatott támadója a Nantes-nál nem sok lehetőséget kapott, így múlt nyáron a másodosztályú Troyes csapatához szerződött. A váltás remekül sült el, hiszen jelenleg 19 találattal és 5 assziszttal magasan vezeti a Ligue 2 góllövőlistáját, a csapat pedig még versenyben van a feljutásért vívott harcban is. Márciusban három meccsen 5 gól és 2 gólpassz volt a mérlege, hiszen az egyik vetélytárs, az Amiens (4-0), majd a Bourg en Bresse (4-2) legyőzéséhez egyaránt 2-2 góllal és 1-1 gólpasszal járult hozzá, míg a Korzikán a Gazélectől elszenvedett vereség (1-3) során is ő szerezte a Troyes szépítőtalálatát. Nem lenne meglepetés, ha a következő szezont már akkor is az élvonalban töltené, ha a klub mégsem tudja kiharcolni a feljutást.

 

 

A rosszul sikerült Afrika-kupán nehezen rázódott vissza a Dortmundba Aubameyang, de február végén már elkezdte lőni a gólokat, a március pedig parádésan sikerült neki. A Leverkusen ellen (6-2) duplázott, a Hertha ellen ő szerezte a szépítőgólt (1-2), az Ingolstadt ellen pedig a győztes találatot (1-0). A Benfica elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján (4-0) az ötödik afrikai játékos lett, aki mesterhármast szerzett, így a hónap négy meccsén hét gólt jegyzett és már nem csak a Bundesliga góllövőlistáját vezeti, hanem a BL legjobb góllövőinek rangsorában is előkelő helyen áll.

 

 

A 2015-ben még a Mazembe légiósaként az év legjobb Afrikában játszó labdarúgójának megválasztott Mbwana Samatta tavaly januárban költözött Belgiumba, és már első fél szezonjában is jelentkezett öt találattal, idén pedig végig kiegyensúlyozottan termeli a gólokat. Összesen 18 gólnál és 5 asszisztnál jár, melyhez márciusban ötöt tett hozzá. Az EL nyolcaddöntőjében a belga házirangadón kétszer talált a Gent hálójába (5-2), a bajnokságban az ő duplájával verték meg az éllovas Brugest (2-1) és a Westerlo kiütéséhez (4-0) is hozzátette a maga találatát. A hónap legvégén még a tanzániai válogatottban is jegyzett egy duplát a Botswana elleni barátságos meccsen (2-0), így alighanem joggal nevezhetjük az ország valahavolt legnagyobb futballsztárjának.

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai:

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása