Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - Szeptember

2016. október 02. - Legris

Szeptemberben már nagyüzemben zajlottak az európai bajnokságok és beindultak a nemzetközi kupasorozatok is, így igen nagy merítéssel állíthattuk össze ebben a szezonban másodszor a hónap álomcsapatát az afrikai légiósokból. Nézzük is, kiket, milyen teljesítmény miatt tartottunk a hónap legjobbjainak az egyes posztokon.




Az elmúlt szezonban általában taroló Vincent Enyeama igencsak gyengélkedik csapatával a francia bajnokságban, ez pedig megnyitotta az utat más afrikai portások számára is az álomcsapatunkba. Így kerülhetett reflektorfénybe ezúttal a kameruni válogatott alig húsz esztendős hálóőre is, aki tavaly nyáron a Barcelona B csapatától került Amszterdamba, és előbb az Ajax másodosztályú tartalékcsapatának, majd idén már az élvonalbeli gárdának is első számú kapusa lett. Szeptemberben öt meccsen mindössze két gólt kapott, az amszterdamiak pedig megnyerték vele mindhárom bajnokijukat és két EL-mérkőzésüket is a hónapban.

 

 

A mindössze húsz esztendős mali jobbhátvéd tavaly még csak kiegészítőember volt a Monacóban, idén azonban egyre több szerepet kap a BL miatt szükséges rotáció következtében és rendre élni is tud a lehetőséggel. A Rennes és az Angers elleni győztes meccseken is a kezdőben kapott helyet, előbbin gólpasszt is adott, miközben összesen 7 szerelési kísérletéből 6 sikeres volt, 5-ször szabadított fel a kapu előteréből és az akciók támogatásából is 6 kulcspasszal vette ki a részét. 

 

 

A klubváltás után nehezen indult a lyoni kaland N'Koulou számára, de szeptemberben már a csapat játékában és az ő teljesítményében is voltak biztató jelek. A hónap két kínosabb veresége, a Bordeaux és a Lorient elleni zakó során nem lépett pályára, viszont végigjátszotta korábbi klubja, a Marseille elleni gól nélküli találkozót és a Montpellier 5-1-es kiütését, valamint a Dinamo Zagreb elleni BL-sikert és a sevilla 0-1-et. Ezeken a meccseken összesen 10 fejpárbajt nyert meg, 14-szer szerzett labdát és ugyanennyiszer szabadított fel, valamint 2 lövést is leblokkolt, a csapat pedig csak két gólt kapott a négy összecsapáson.

 

 

A svéd Allsvenskan már a végéhez közeledik, a tavalyi újonc Hammarby pedig a biztonságos középmezőnybe zárkózott fel az elmúlt hónapban. Aidoo ugyan már a ghánai válogatottal a tavalyi U20-as VB-n elért negyeddöntő után a klubhoz került, a felnőtt csapatban azonban csak most nyáron szilárdította meg a helyét, így a csapat öt szeptemberi meccsét is végigjátszotta, sőt, az Örebro ellen még gólt is szerzett, a stockholmiak pedig tíz pontot gyűjtöttek be. A ghánai védő egy középhátvédtől nem éppen kiugró 180 cm-es magassága ellenére 14 fejpárbajt megnyert és 10 labdaszerzése mellett nem kevesebb, mint 45 felszabadítást mutatott be. Az utóbbi kategóriában ez a 9-es átlag pedig még a hagyományosan biztonsági védelmekkel apelláló svéd ligában is tekintélyes mennyiségnek számít, a 8,4-es szezonátlagával Aidoo vezeti is a vonatkozó listát Svédországban.

 

 

A Napoli algériai válogatott balhátvédje már az előző szezonban is rendszeres visszatérő volt álomcsapatunkban és csapatával ő is is remekül kezdte az idei bajnokságot és a BL-t egyaránt. Szeptemberben 4 győztes meccset és egy döntetlennel végződő találkozót játszott végig, a BL-ben a Dinamo Kijev és a Benfica legyőzéséhez is egy-egy gólpasszal is hozzájárult, de a Palermo ellen is adott egy asszisztot. Összesen 11 kulcspasszt osztott ki, a védelemben pedig 13 labdaszerzéssel és 7 felszabadítással zárta le a nápolyi csapat bal oldalát.

 

 

Aidoo-hoz hasonlóaz a ghánai Inter Allies neveltje Daniel Amartey is, aki az U20-as VB-n ugyan már nem vett részt, de a tavalyi U20-as Afrika-kupa bronzérmes gárdának ő is tagja volt és megjárt korábban egy stockholmi klubot is, majd januárban a dáb Köbenhavnből került a Leicesterhez. Tavasszal a bajnoki cím elhódításához nem sokat tett hozzá, idén viszont Kanté távoztával ő az első számú jelölt a posztján. A klub hat szeptemberi meccséből ötöt végigjátszott, köztük a két BL-győzelmet is. Mindeközben 14 labdát szerzett, adott egy gólpasszt és összesen 15 hosszú labdájából 13 is pontosnak bizonyult.

 

 

A 29-szeres marokkói válogatott két éve tért vissza a Feyenoordba az Aston Villánál tett kitérő után és különösen az idei szezon rajtja remekül sikerült neki és a csapatnak is. A rotterdamiak magabiztosan vezetik az Eredivisie tabelláját és az EL-ben a Manchester Unitedet is legyőzték. Szeptemberben mindhárom bajnokiját, beleértve a PSV elleni idegenbeli rangadót is, megnyerte a Feyenoord, El Ahmadi 2 gólt és összesen 23 labdát (13 szerelés, 10 megelőzés) szerzett, miközben általában 90% körüli passzpontosságot hozott a mérkőzéseken.

 

 

Tavaly a Ligue 1 egyik nagy meglepetése volt az Angers és az élvonalban 29 esztendősen debütáló szenegáli csapatkapitány, akinek oldalunk is helyet szorított a szezon álomcsapatában is. Idén azért nem kezdett annyira jól a gárda, de a szeptemberi négy bajnokijukból hármat megnyertek és csak a nagyobb célokért küzdő Monaco vendégeként szenvedtek vereséget. N'Doye természetesen mind a négy meccset végigjátszotta és közben egy gólt és két gólpasszt jegyzett. A középpályán összetermelt 31 nyertes fejpárbaj és a 9 kulcspasszon túl a védelemben bemutatott 15 felszabadítás és a 11 labdaszerzés is elég jól mutatja, mennyire fontos fogaskerék a Maine-parti város csapatának játékában.

 

 

Elég rapszodikus lett a Roma szeptembere, két megnyert és két elvesztett bajnoki, valamint egy további győzelem és egy Salah nélküli döntetlen jött össze az Európa Ligában. A 24 esztendős egyiptomi válogatott támadó három gólt és egy gólpasszt hozott közben össze, de összesen 11 kulcspasszt osztott ki a társaknak, ez pedig most elég volt ahhoz, hogy bekerüljön havi álomcsapatunkba.

 

 

Az előző szezont 42 hivatalos mérkőzésen szerzett góllal záró 27 éves gaboni sztár idén sem tétlenkedik a Dortmundban. Szeptemberben négy bajnokin három találatot jegyzett, két BL-meccsén pedig további kettőt. A Bundesligában összesen ötször talált egyébként a hálóba, ezzel pedig holtversenyben vezeti is a német bajnoki góllövőlistát, miközben nagyon készül a jövő januárban hazájában megrendezésre kerülő Afrika-kupára (ha csak a politikai helyzet addig tovább nem romlik Gabonban).

 

 

A Guardiola által irányított Manchester City egészen parádésan szerepel a Premier Leauge-ben és továbbra is száz százalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát. Az augusztusban még ritkán bevetett 19 esztendős nigériai csatár szeptemberben három bajnokin és egy BL-meccsen kapott szerepet, utóbbin a hajrában csereként beállva hét perc is elég volt neki egy gólszerzéshez, de betalált a manchesteri derbin is egy gólpassz mellett és jegyzett egy gól+asszisztot a Bournemouth ellen is. Az egykori U17-es VB-győztes kétségtelen Afrika egyik legnagyobb jelenlegi tehetsége, ha így folytatja, a kontinens legnagyobb sztárjai közé nőheti ki magát.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása