Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - November

2016. december 02. - Legris

Szokásunkhoz híven novemberben is megkerestük, mely afrikai légiósok nyújtották a legjobb teljesítményt a világ labdarúgó bajnokságaiban. Nézzük az ehavi kiválasztottakat:


 

 

 

Guy N’Dy Assembé (Kamerun, Nancy)

Pocsékul indult a hónap a Ligue 1-ben újonc Nancy számára, hiszen a Monacótól egy hatost kapott a csapat idegenben. Azóta viszont mindhárom bajnokin lehúzta a rolót a kameruni válogatott kapusa. A Dijon ellen hazai pályán 5 védéssel (1-0), a Montpellier ellen idegenben 4 védéssel (0-0), majd a Metz ellen fényes sikerrel záruló lotaringiai derby-n (4-0) pedig újabb 4 védéssel őrizte meg N’Dy Assembé a hálóját, az így szerzett hét ponttal pedig a korábban bajban lévő Nancy el is mozdult a kiesőhelyekről.

 

Collins Fai (Kamerun, Standard Liège)

A télen a Dinamo Bucurestiből igazolt kameruni jobbhátvéd nagyon gyorsan alapembere lett a Standard Liège-nek. Novemberben a Mouscron elleni kisebb vallon rangadót eltiltás miatt ki kellett hagynia, de a Mechelen ellen (1-2) majd az éllovas Zulte-Waregem kiütésénél (4-1) már végig a pályán volt, akárcsak két sikeres idegenbeli EL-meccsen a Panathinaikos (3-0) és a Celta Vigo (1-1) pályáján. A kemény védekezés mellett két gólpasszt is adott, ezzel együtt a rossz rajt miatt továbbra is kérdéses, hogy a csapat bejut-e a bajnokság rájátszásába illetve tovább lép-e az EL-csoportból.

 

Florentin Pogba (Guinea, Saint-Étienne)

A világ legdrágább játékosának bátyja is szerepelt klubja EL meccsein, a Saint-Étienne-nek azonban sikerült már a továbbjutást is bebiztosítania. A bajnokikon addig pihentetett Pogba aztán a Ligue 1-ben az Angers (2-1) és a Marseille (0-0) ellen is pályán lehetett, a csapat pedig tapad a nagyon szoros második vonalra. A guineai válogatott középhátvéd a négy meccsén összesen 20 labdaszerzéssel (9 szerelés és 11 megelőzés), 25 felszabadítással és 2 leblokkolt lövéssel vette ki a részét a védekezésből, miközben az Angers ellen még a hálóba is betalált.

 

Joël Matip (Kamerun, Liverpool)

A Liverpool idén nem szerepel a nemzetközi kupasorozatokban, a bajnokságban viszont versenyben van az első helyért is. A Klopp hívására Németországból érkező Joël Matip a csapat mindhárom PL meccsét végigjátszotta ezúttal is, és 14 megnyert fejpárbajjal, 10 labdaszerzéssel, 10 felszabadítással valamint 2 lövés leblokkolásával járult hozzá, hogy egyetlen gólt kapjon csak a védelem a 270 perc alatt.

 

Costa Nhamoinesu (Zimbabwe, Sparta Praha)

A zimbabwei válogatott hátvéd ismét remek hónapon van túl a Sparta Prahában, az EL-ben a Hapoel Be’er Sheva (2-0) és a Southampton (1-0) legyőzésével már biztosan továbbjutnak a csoportból, az angol együttes ellen ráadásul Nhamoinesu szerezte a győztes gólt is. A cseh ligában közben visszafogottabb a Sparta, de a három novemberi bajnokin egyetlen egy gólt kaptak, hét pontot gyűjtöttek, a zimbabwei balhátvéd pedig túl azon, hogy végigrobotolta ezeket a meccseket is, még egy gólpasszt is kiosztott.

 

Wilfred Ndidi (Nigéria, Genk)

A még mindig csak 19 éves nigériai középpályás a 2013-as és a 2015-ös U20-as VB-n egyaránt a nyolcaddöntőig jutó válogatottaknak is a tagja volt, a belga élvonalban a Genkben már az előző szezonban alapember lett. Az EL-ben jelenleg ő a legjobb labdaszerző (34 szerelés és 22 megelőzés), de mindemellett novemberben a Bilbao otthonában gólt is szerzett, mint ahogy a Beveren elleni kupamérkőzésen is. A tavaly még a negyedik helyen végző Genk ugyan jelenleg nincs felsőházi rájátszást érő helyen, a hírek szerint azonban Ndidit már a télen el is vinné a Leicester 18 millió euróért.

 

Naby Keïta (Guinea, RB Leipzig)

Tovább tart a lipcsei újonc szárnyalása a Bundesligában, immár három pont előnnyel vezeti a csapat a tabellát és az alig 21 esztendős guineai válogatott novemberben sem maradt adós a jó játékkal. Ezúttal a három megnyert bajnokin 1 gólt és 1 gólpasszt jegyzett, összesen 4 kulcspasszt adott, 14 sikeres cselt mutatott be, szerzett 21 labdát és 12 hosszú indításából 9 is pontosnak bizonyult, így zsinórban másodszor is kihagyhatatlannak bizonyult álomcsapatunkban is.

 

Nabil Bentaleb (Algéria, Schalke 04)

Sokkal gyengébben kezdte az idei szezont a Schalke, ám az elmúlt két hónapban már kifejezetten jó teljesítményt nyújtottak a gelsenkircheniek, veretlenek maradtak és novemberben minden meccsüket meg is nyerték. A Tottenhamtől kölcsönkapott 22 esztendős algériai válogatott a Krasznodar elleni EL-meccsen és a Werder Bremen elleni bajnokin is betalált, összesen 12 labdát szerzett és kiosztott 6 kulcspasszt.

 

Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon, Dortmund)

A Dortmund és gaboni gólvágója remekül kezdte a hónapot, hiszen Aubameyang rövid száműzetése után mesternégyessel és egy további assziszttal tért vissza a csapatba a Hamburg otthonában, majd a Bayern München elleni „klassikeren” is győztes gólt szerzett. A Legia elleni gólfesztiválon aztán csak csereként lépett pályára a 2015 legjobb afrikai játékosának választott légiós, a Frankfurt ellen viszont újra betalált, igaz, csapata így is vereséget szenvedett és visszacsúszott a hetedik helyre, Aubameyang viszont vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

 

Moussa Sow (Szenegál, Fenerbahce)

A Fenerbahce szurkolók kedvence egy év után tért vissza kölcsönbe Isztambulba az dubaji Al Ahly-tól és ott folytatta, ahol annak idején abbahagyta. Novembert a Manchester United elleni EL-meccsen (2-1) szerzett pazar ollozós góljával indította, majd a Galatasaray elleni derby megnyerése után a Zorja elleni EL meccsen (2-0) egy gólpasszt, a Rizesport elleni bajnokin (5-1) pedig mesterhármast jegyzett, közte egy újabb ollozó mozdulattal a hálóba juttatott lövéssel.

 

Moussa Konaté (Szenegál, Sion)

Hasonlóan termékeny hónapon van túl Sow névrokona, nála jóval fiatalabb honfitársa, Moussa Konaté is, aki a svájci bajnokságban három bajnokin 4 gólig jutott a Sion színeiben, csak a liga góliátja, a Basel ellen nem tudott betalálni, viszont a kupában a szintén élvonalbeli Schaffhausen ellen csereként beállva húsz perc is elég volt neki egy találathoz. Csapata a bajnokságban az előkelő harmadik helyen áll, a két éve 16, tavaly 10 bajnoki gólt jegyző csatár pedig most már idén is elkezdett termelni és 5 találatnál tart.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása