Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Mit várhatunk a VB-n Afrikától?

2018. június 13. - Legris

A mai napon végre kezdetét veszi a XXI. labdarúgó világbajnokság Oroszországban a hazai válogatott Szaúd-Arábia elleni mérkőzésével. Blogunk a figyelmét természetesen inkább a tornán részt vevő afrikai válogatottak felé fordította, így korábbi posztjainkban egy kis afrikai VB-történelem és a legemlékezetesebb pillanatok után a kontinenst idén képviselő csapatokat mutattuk be részletesebben. Most megpróbáljuk összefoglalni röviden, mit is várhatunk összességében Afrikától illetve az egyes csapatoktól, miközben nem titkolt célunk, hogy megpróbáljuk a realitások talaján tartani az afrikai csapatok szurkolói között gyakran túlzottan megnövekvő, amúgy teljesen rendjén való reményeket.

(a csapatok részletes ismertetője lentebb a képeikre kattintva elérhető)

 

Az talán köztudott, hogy a korábbi világbajnokságokon egyetlen egyszer sem sikerült afrikai válogatottnak a legjobb négy közé jutnia és valószínűleg idén is elmarad a nagy áttörés. A világranglistán elfoglalt helyezés alapján például egyedül a hazai Oroszországgal egy kvartettben lévő Egyiptom állna továbbjutásra a csoportjából, ám azt is tudnunk kell, hogy a FIFA pontszámításának sajátosságai igencsak negatívan sújtják a tétmeccset nem játszó, rendező országot. A transfermarkt becslései alapján a keretek összértéke ugyanakkor még Szenegált predesztinálná jobb teljesítményre egy meglehetősen kiegyenlített csoportból indulva, ám nyilván az sem véletlen, hogy a fogadóirodák egyetlen afrikai válogatottat sem tartanak esélyesnek a nyolcaddöntőbe jutásra, és mindegyikük továbblépésének oddsza magasabb, mint legalább két csoportellenféléé. Az idén nem (sem?) túl biztató előjelek közül néhányat talán külön is érdemes kiemelnünk:

  • Elmaradott háttérország
    Egyrészt az erőviszonyok nagyon eltolódtak, a válogatottakat támogató, speciális szakemberekből álló háttér-hálózat jelentősége drasztikusan megnőtt, ami kidomborította a földrész szövetségeinek szervezeti és infrastrukturális gyengeségeit, ráadásul az elképesztő légiósáramlat miatt a tehetségek pályamodellje is jelentősen átalakult és új típusú buktatókat tartogat a kontinens minden ifjú focista-palántájának, miközben a válogatott játékosok túlnyomó része a jóval gazdagabb és szervezettebb európai ligákból érkezik már, ez pedig nem csak a hazai bázisok jelentős átértékelődéséhez vezetett, hanem gyakran belső feszültségek forrása is lett a sztárok és a számukra szokatlan, zaklatottabb körülmények között és klubjaiknál jóval rendezetlenebbül működő afrikai szövetségek között.

  • Ramadán
    A világbajnokság felkészülési időszaka idén éppen a Ramadán havára esett, ami komoly kihívást jelentett az afrikai válogatottaknak. A most a VB-re kijutott csapatokat ugyanis szinte teljes egészében muszlim játékosok alkotják, akik az iszlám szent hónapja alatt nap közben nem vehetnek magukhoz táplálékot vagy folyadékot. A szövetségi kapitányok közül néhányan ugyan morgolódtak a böjti előírások miatt, de annak betartását természetesen a játékosok egyéni döntésére bízták, míg a válogatottak speciális táplálkozási szakértőket alkalmaztak az erőnlét optimalizálásához.

  • Időjárás
    Az oroszországi időjárási viszonyok sem feltétlen az afrikai indulóknak kedveznek, akiknek a légiósaik persze Európában hozzászokhattak a hűvösebb időszakokhoz és fel is készülhetnek a körülményekre, de azért ahogy korábbi tornákon néha már tapasztalhattuk, a melegebb időjárás számukra jelenthetne némi előnyt, hiszen közülük sokaknak természetesebb állapot, mint az ellenfelek jelentős részének. Oroszországban viszont az egyiptomi csapat bemutatkozó mérkőzésének végére például 8 fokot jósolnak a meteorológusok Jekatyerinburgban, Marokkót 14 fok várja Szentpéterváron, Nigériát 15 Kalinyingrádban és általában véve is érvényes lesz, hogy ezen a világbajnokságon csak ritkább esetekben kúszik húsz fok fölé a hőmérők higanyszála.

  • Rutintalanság
    Az nyilvánvaló, hogy a világbajnokságok befejező szakaszaiban az afrikai válogatottak rutintalannak tekinthetőek, hiszen ez mindössze a 13. VB, ahol képviseltetheti magát a kontinens, ráadásul az első időszakokban, 1994-ig Afrikából csak egy, maximum két válogatott szerezhetett tapasztalatokat a tornán. Márpedig például Simon Kuper és Stefan Szymanski a Soccernomics című könyvükben közölt kutatásuk szerint épp a nemzetközi rutin a legfontosabb tényező a válogatottak eredményességében. Ezen felül azt is meg kell jegyeznünk, hogy az Afrikát idén képviselő országok zöme nagyon fiatal kerettel, átalakulóban lévő csapattal vág neki a tornának, Nigéria játékosai például a legalacsonyabb átlagéletkorral rendelkeznek a mezőnyben, de a VB tíz legfiatalabb csapata között található négy afrikai válogatott is az ötből (az egyetlen kivétel Egyiptom).

  • Gazdasági és demográfiai helyzet
    Az említett Kuper és Szymanski féle kutatásban két további tényező volt a válogatottak nemzetközi eredményességében az adott országok gazdasági ereje illetve népessége. Ha utóbbi területen egyes afrikai országok meghatározónak is nevezhetőek, az egy főre jutó GDP mindenhol a világ legalacsonyabb értékei között van, ami nagyban meghatározza a hazai bázisok mindőségét, az egyes tehetségek érvényesülési lehetőségeit. Ez nem csak a kedvezőtlen otthoni körülmények és az abból adódó, máshol csak kisebb mértékben tapasztalható nehézségek (ahogy arra a BBC is felhívta a figyelmet) formájában jelentkezik, hanem a légióskodás korai megkezdésének gazdasági szükségszerűségéből és az ezzel járó éles kulturális sokkal való szembesülés révén is. Külön érdemes talán Szenegál esetét kiemelnünk, mely az IMF listáján nem csak a második legszegényebb ország, mely valaha eljutott világbajnokságra (Haiti után), de mindeközben a népessége is kicsinek tekinthető, így kisebb fajta csoda már az is, hogy olyan keretet képes felállítani, amilyet, és hogy ott lehet a világbajnokságon.

 

Azt is meg kell jegyeznünk viszont, hogy '86 óta, tehát már nyolc tornán keresztül mindig továbbjutott legalább egy afrikai gárda a csoportjából, így reálisan nézve az lehet a mostani VB tétje a kontinens számára, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére folytatódik-e ez a sorozat. Természetesen távolról sem zárnánk ki egy olyan kellemes meglepetésszerű teljesítmény lehetőségét bármelyik afrikai válogatottól is, amilyenre már korábban is volt példa, hiszen kétségtelenül tehetséges játékosok sorát tudja felvonultatni mind az öt csapat, akikben meg lenne a szükséges potenciál, ugyanakkor látnunk kell, hogy jelentős hátrányból indulva ezen országok számára a nyolcaddöntőbe jutás már hatalmas sikernek számít, a negyeddöntő pedig voltaképpen egy világbajnoki címmel ér fel.

 

Az afrikai csapatok 

 

Egyiptom az a válogatott, mely a világranglistán elfoglalt helyezése és keretének értéke alapján is a második helyre rangsorolódna a csoportjában, ám Oroszországot kiejteni Oroszországban mégsem tűnik egyszerű feladatnak. Ráadásul a fáraók meglehetősen rutinos kerete hiába ér összesen 190 millió eurót, ha ebből 150-et Mohamed Salah tesz ki, akinek még mindig kérdéses a játéka a BL-döntőben szerzett vállsérülése után. Héctor Cúper szövetségi kapitány felfogása szerint gyakran várhatunk passzív játékot a csapattól, noha sztárja mellett is rendelkezik a csapat ígéretes támadókkal (Trezeguet, Sobhi, El Said), a védelem azonban Hegazit leszámítva nem áll különösebben biztos lábakon, a feltehetően kezdőbe kerülő 45 esztendős El Hadary kapustól pedig földöntúli bravúrokat már nem várhatunk. Salah nélkül a felkészülési mérkőzések igen pocsékul sikerültek és a fogadóirodák sem őket várják a nyolcaddöntőbe, így mi is úgy vagyunk vele, hogy egy kicsit nagyobb esélyt látunk a kiesésükre, mint a továbbjutásukra, amit ha nem is szenzációként, de kellemes meglepetésként élnénk meg.

Továbbjutási esély: 40%

 

Talán a legjobb formában lévő afrikai csapat jelenleg Marokkó, mely Hervé Renard irányításával legutóbbi 18 meccsét veretlenül vívta meg, igaz, a VB-n a nem túl kedvező sorsolás eredményeként sokkal erősebb ellenfelekkel kell szembenéznie. A pikánsnak ígérkező Irán elleni (szunnita-síita) rangadójuk akár rögtön sorsdöntő is lehet, hiszen csak győzelem adhatna reményt ahhoz, hogy utána az utolsó pillanatban kapitányt váltó Spanyolország vagy az EB-győztes Portugália ellen is felvegyék a versenyt a keretek értéke alapján a VB második legerősebb csoportjában. Pedig a Benatia-Saiss védő páros, a labdakihozatalokban is jeleskedő rutinos El Ahmadi-Boussoufa középpálya, a gyakran magasra feltolt letámadásban is szívós támadók vagy elöl Ziyech veszélyes játéka adhatna okot reménykedésre, de a papírforma alapján ez kevésnek bizonyul az európai nagyágyúkkal szemben, bár még így is nagyobb esélyt látunk az Atlasz oroszlánjainak egy esetleges bravúrjára, mint két másik afrikai csapat esetében.

Továbbjutási esély: 35%

 

Az egész mezőny legfiatalabb keretével érkezik a VB-re Gernot Rohr, az Afrikában gyakran akut kapuskérdést például a 19 esztendős Uzoho hivatott majd megoldani. A csapat a VB-selejtezőkön és a korábbi barátságos mérkőzéseken is remekül szerepelt, az utóbbi hetekben azonban nagyon gyámoltalan benyomást keltett a felkészülési meccseken. A védelem kifejezetten ingatagnak tűnt különösen a széleken (bár Ebuehi csereként rendszerint biztatóan mozgott), a Ndidivel, Onazival, Obi Mikellel felálló középpálya kemény ugyan, de a labda megtartásában és használatában nem jeleskedett, a tehetséges támadók pedig szétforgácsolódtak az ellenfelek védőinek szorításában. Pedig a kvartettjükbe olyan csapatok kerültek, mint a Messivel felálló Argentína, az örök titkos esélyes Horvátország és a selejtezőkben épp utóbbiakat előző, rendkívül szívós Izland, így mi a legnagyobb elkötelezettségünk és reménykedésünk mellett is örülnénk már akkor is, hogy ha a rekordeladást hozó mezben nem sülnének fel a nigériai szuper sasok túlságosan.

Továbbjutási esély: 30%

 

A FIFA világranglistáján a legelőkelőbb helyen az afrikai válogatottak közül Tunézia áll, mely Nabil Maaloul szövetségi kapitány irányításával egyetlen vereséget szenvedett eddig, mégpedig legutóbb a spanyoloktól a hajrában kapva egy gólt. Noha a két legeredményesebb támadó, a karmester Msakni és a csatár Khenissi sérüléseik miatt nem lehetnek ott a VB-n, a legnagyobb sztárnak számító Khazri pedig lábadozása miatt egyetlen percet sem játszott a felkészülés során, kifejezetten látványos ellenakciókra voltak képesek a helyettesek, elsősorban Sliti és Badri révén, a masszív védelem a szélein is viszonylag erősnek tűnik, a középpálya pedig az ifjú Skhirivel és Khaouival vált ígéretessé. A probléma csak az, hogy a kárthágói sasok a keretek értéke alapján a VB legerősebb csoportjában összekerültek Belgiummal és Angliával is, akik ellen viszont hatalmas szenzáció lenne beleszólni a továbbjutó helyekért folyó harcba, így talán az lehet a csapat reális célja, hogy esetleg Panama ellen negyven év szünet után újra VB-győzelmet ünnepelhessen.

Továbbjutási esély: 30%

 

A legértékesebb kerettel rendelkezik Afrikából jelenleg a szenegáli válogatott és a csoportjában nincs is hagyományos nagy csapat, így bízhatnánk is Teranga oroszlánjainak a továbbjutásában, de a fogadóirodák Lengyelország és Kolumbia esélyeit is jobbnak látják. A szövetségi kapitány a 2002-ben a negyeddöntőig menetelő csapat kapitánya, Aliou Cissé edzőként nem rendelkezik különösebb nemzetközi tapasztalatokkal, ami már a tavalyi Afrika-kupán és a selejtezőkön is érződött, VB-csapatának összeállítása során pedig elsősorban a kapusposzton és a szélsőhátvédek kiválasztásánál került gondba. A védelem tengelyében viszont minőségi opciót jelent Kalidou Koulibaly, míg a középpályán is remek labdaszerzők állnak Cissé rendelkezésére Kouyaté vagy Gueye személyében, ugyanakkor a kreativitás ebből a csapatrészből hiányzik, így egy meglehetősen támadó 4-2-3-1-es felállásra áll át éppen a gárda, melyben a pimaszul fiatal támadósor viszont gyakran túlságosan messze került a többiektől, így sokszor túl sok múlik olyan tehetségek egyéni képességein, mint Sadio Mané, Mbaye Niang, Ismaila Sarr vagy Keita Baldé. Ezzel együtt mi is bennük látjuk még leginkább a továbblépés esélyét, a fifty-fifty megoszlásnál azonban messzebbre nem mennénk.

Továbbjutási esély: 50%

 

 

Négy évvel ezelőtt is készítettünk hasonló összeállítást és akkor is megpróbáltuk megjósolni, mekkora eséllyel pályáznak az afrikai indulók a csoportból való továbbjutásra, így talán érdemes vetni egy pillantást arra is, mennyire sültünk fel akkori tippjeinkkel. Akkor Elefántcsontpart okozott csalódást, míg Algéria és Nigéria kellemes meglepetésként egyaránt továbblépett a csoportjából és először fordult elő, hogy két afrikai válogatott is ott volt a nyolcaddöntőkben, ott azonban már mindketten elhullottak:

Algéria - 35% - a csoportkörben: 4 pont, a nyolcaddöntőben -Németország: 1-2

Elefántcsontpart - 50% - a csoportkörben: 3 pont

Ghána - 20% - a csoportkörben: 1 pont

Kamerun - 30% - a csoporkörben: 0 pont

Nigéria - 30% - a csoportkörben: 4 pont, a nyolcaddöntőben: -Franciaország: 0-2

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása