Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A szezon afrikai álomcsapata 2020/21

2021. május 31. - Legris

A BL-döntővel véget ért a sűrített 2020/21-es szezon a futballvilág krémje számára és eljött az értékelések ideje. Immár hat éves múltra visszatekintő hagyományunk szerint így számba vesszük, hogy az európai bajnokságokban egyre nagyobb számban megforduló afrikai légiósok közül kik nyújtották a legmeggyőzőbb teljesítményt, így ugyanis alkalmunk van megemlékezni a történelmi tettet végrehajtó kapusoktól a legkomolyabb hegemóniát megtörő hátvédeken keresztül és a legfelkapottabb középpályásokon át az új gólvágókig.

header.png

 

 

Kapusok: Édouard Mendy

Bár az afrikai kapusok megítélését sokáig súlyos előítéletek övezték, láthatóan hatalmasat fordult a világ André Onana elismertsége után, Édouard Mendy történelmi BL-győzelme pedig még tovább javíthatja a helyzetet

Bár az ifjú kameruni portás idén egy bizarr doppingügybe keveredett és eltiltását tölti, mégis nagy jelentősége van abban, hogy egyre több afrikai hálóőr kapott bizalmat az elmúlt években. Közéjük tartozik Édouard Mendy is, aki 29 éves korára elképesztő villámkarriert futott be, hiszen alig négy éve lett először első számú kapus a francia másodosztályú Reims színeiben, ahol rögtön 18 kapott gól nélküli meccsel járult hozzá a feljutáshoz, majd az élvonalban is összehozott 14 clean sheetet, hogy a következő szezonban már a Rennes-ben legyen a liga egyik legjobbja a posztján.

24 milliós vételárával aztán minden idők legdrágább afrikai kapusa lett és Angliában is gyorsan letette a névjegyét. Összesen 25 találkozón tette bevehetetlenné a Chelsea kapuját, a Premier League-ben 55 védést mutatott be és bár a várható góloknál egy icipicit többet kapott (24.1 post shot xG-re 25-öt), mégis emblematikus alakja lett a csapat fellendülésének.

A koronát teljesítményére természetesen a BL-siker jelentette, mellyel az első afrikai kapus lett, aki megnyeri ezt a sorozatot, de a kontinenensről a BEK-et is korábban csak egyetlen portás, a zimbabwei Bruce Grobbelaar tudta elhódítani még 1984-ben.

gk.png

Cserék:

Habár többször vissza kellett küzdenie magát a Sevilla kezdőcsapatába a marokkói Yassine Bounou-nak, idén ő is igencsak figyelemreméltó 15 kapott gól nélküli meccset hozott le pályafutása új rekordjaként, mégpedig 78 védéssel. Egész pontosan a kapujára tartó lövések 76%-át hárította, többek között 2 büntetőt is hárított (6-ból), de 32 kapuja elé lőtt beadást is hatástalanított. A hab a tortán a 29 éves portás első találata, a Valladolid ellen a hosszabbításban lőtt gól volt márciusban, mellyel pontot mentett a csapatának és nagyban hozzájárult a BL-részvételt érő 4. hely bebiztosításához.

Az afrikai kapusok közül a harmadik helyre az algériai válogatott Alexandre Oukidját soroljuk, aki a Metz leghátsó embereként az egyik legaktívabb hálóőr volt nem csak a Ligue 1-ben, hanem az öt topligát figyelembe véve is. Az ellenfelek 87 lövését állította ugyanis meg, melyek veszélyessége alapján 40.4 kapott gól lett volna várható (post shot xG), de csak 37-szer kapitulált. Emellett 37-szer avatkozott játékba sikeresen a tizenhatoson kívül is, ami a 2. legmagasabb statisztika volt a francia bajnokságban, a 38 beadás semlegesítésével pedig a topligák 3. legjobbjának bizonyult.

Ezzel megelőzte nálunk még a Rennes hálóját őrző szenegáli Alfred Gomist vagy az idén Spanyolországból a török Hataysporba kerülő és az újoncnál 11 kapott gól nélküli meccset hozó marokkói Munirt is, miközben a Sparta Rotterdamban ígéretesen teljesítő nigériai Maduka Okoyét a legnagyobb tehetségek között veséztük már ki.

 

 

Jobbhátvéd: Achraf Hakimi

A spanyol és a német után alig 22 esztendősen már egy harmadik topligában is megmutatta magát a marokkói válogatott legnagyobb üdvöskéje, nem is akárhogy, hiszen rögtön kulcsember lett a Juventus 9 éves hegemóniáját megtörő Interben. Conte három védős rendszerében a szárnyvédőknek hangsúlyos a szerepük, a jobb oldalon pedig a meccsek nagy részén Hakimi látta el a feladatokat.

A korábban kritizált védekezési képességeinek a fejlődéséről így ugyan kevesebb képet kaphattunk, de meccsenként 1.72 labdaszerzést így is produkált a bajnokságban, miközben egyéni rekordjának számító 7 gólt szerzett. A Bologna ellen például pályafutása első dupláját is meglőtte, miközben még 10 gólpasszt is kiosztott a villámlábú szélső, de összesen nem kevesebb, mint 50 pontos labdát juttatott be a tizenhatoson belülre, mely szintén eddigi karrierje legjobbja.

Az Inter anyagi gondjai miatt máris keringenek körülötte az átigazolási pletykák és olyan neves egyesületek érdeklődnek iránta, mint a Bayern München, a Paris Saint-Germain és egykori nevelőegyesülete, a Real Madrid.

rb.png

Cserék:

Bár szélesebb közönség előtt kevésbé ismert a neve, Belgiumban már komoly tekintélynek örvend az angolai válogatott Clinton Mata, aki fokozatosan került egyre erősebb klubokhoz az országban, míg végül tavaly, 27 évesen megnyerte első bajnoki címét a Club Brugge játékosaként, majd idén már a másodikat is. A bajnokságban egyetlen meccset hagyott ki eltiltás miatt, de a BL-csoportkört is végigküzdötte. Meccsenként 4.1 labdaszerzés és 1.0 helyzetet kulcspassz dicsérte teljesítményét, így nem csoda, hogy az év csapatába is beválasztották Belgiumban, ami nálunk egy cserepados helyezést ért.

A Rennes-nek ugyan nem volt idén olyan jó szezonja, mint tavaly, de a nemzetközi szereplést ismét kivívták, a klubnál immár negyedik évét töltő Hamari Traoré pedig most is biztos tagja volt a csapatnak. Miközben megbízható védekezésével 3.8 labdát szerzett meccsenként, a támadásoknál is hasznosnak bizonyult, 23 tizenhatosán belülre juttatott hatásos beadása például a 4. legtöbb volt a francia bajnokságban. A 29 éves mali válogatott alkalmanként már a csapatkapitányi karszalagot is viselte, a hírek szerint pedig Da Silva távoztával ő lesz már az első számú cs.k.

 

 

Középhátvéd: Aissa Mandi 

Mivel Edmond Tapsoba pazar szezonjáról már a kontinens legnagyobb tehetségei között részletesebben megemlékeztünk, emeljük most ki a középhátvédek közül Aissa Mandit. Az algériai válogatott oszlopos tagja öt szép év után szerződése lejártával búcsúzik a Betistől, ami 29 éves létére még csak pályafutása második klubja volt.

Idén spanyolországi rekordjaként 3 gólt szerzett búcsúzóul a sevilali zöld-fehérek színeiben, csak anno a Reims játékosaként volt ennél eredményesebb évada még Franciaországban. Közben hosszú passzainak pontossága egészen lenyügöző, 86%-os volt, így átadásaival összesen 10.170 méternyit tett előrefelé a támadásokhoz, ami a legtöbb volt a csapatában, akárcsak az ellenfelek 16 lövésének leblokkolása.

A védekezésből még 118 felszabadítással is kivette a részét és „alig” 184 cm-es magassága ellenére a fejpárbajai két harmadát is megnyerte.

Így nem csoda, hogy valószínűleg megadatik neki jövőre a hőn áhított BL-szereplés is, hiszen a Villarreal élénk érdeklődése mellett mostanában arról is hallani, hogy a Barcelona sem vetné meg a szolgálatait.

cb1.png

Cserék:

Korábban kirobbanthatatlan volt Kalidou Koulibaly az afrikai álomcsapatokból, idén azonban a Napolival együtt az ő teljesítménye is rapszodikusabb volt, és eddigi masszív pályafutásával ellentétben még több sérülés is hátráltatta. Azért még mindig érezhető volt, mennyivel stabilabb vele a Napoli védelme, mint nélküle, 28 lövést blokkolt le például és 98 felszabadítása is a legtöbb volt a gárdában. 30 évesen már túl látszik lenni karrierje zenitjén, a Vezúv lábánál pedig igencsak képlékeny még, mit hoz a nyár, így egy utolsó jelentősebb átigazolás sem kizárt.

Zsinórban harmadszor lett svájci bajnok a Young Boys színeiben Mohamed Ali Camara, de most először volt stabil tagja a kezdőcsapatnak. A 23 esztendős guineai hátvéd 2.2 labdaszerzést hozott össze meccsenként 3.1 felszabadítás mellett és fejpárbajai 65%-át is megnyerte, így a tavaszi Afrika-kupa selejtezőkön visszakerült a válogatottba is. Számos további tehetséggel kiegészülve ígéretes csapattal várhatják a Syli National szurkolói a januári kontinenstornát.

 

 

Zouhair Feddal

Egy roppant nehéz időszakot követően némileg meglepetésre tizenkilenc év után nyert újra portugál bajnokságot a Sporting CP, melyben komoly szerepet játszott a rutinos marokkói középhátvéd is.

Az Olasz- és Spanyolországban töltött szezonokat követően nyáron tette át a székhelyét Lisszabonba, ahol rendszerint a három tagú védősor bal oldalán kapott helyet, de némileg visszavontabb szerepkörben, így nem az ütközések jellemezték leginkább a játékát, bár meccsenként 2.5 labdaszerzést így is összeszorgoskodott. A 34 fordulóban alig 20 gólt kaptak, 7-tel kevesebbet, mint a második legjobb védelem a ligában, azon a 28 meccsen azonban, melyeken Feddal is játszott, mindösszesen 11-szer kapituláltak, 19 találkozót pedig kapott gól nélkül hoztak le.

Átlagban 51 passzával azonban a labdakihozatalokból és az építkezésekből is kivette a marokkói védő a részét, de az ellenfelek kapuja előtt sem volt még korábban olyan hatékony, mint idén, hiszen 2 gólt és 3 gólpasszt jegyzett.

31 évesen akár a BL-ben is bemutatkozhat a következő szezonban, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a válogatott keretben is helyet kap, hiszen az Atlasz oroszlánjai igencsak jól állnak a középhátvéd posztján.

cb2.png

Cserék:

Olyannyira jól állnak a marokkóiak középhátvédekkel, hogy a szövetségi kapitány, Vahid Halilhodzic például Feddal helyett azt a Nayef Aguerdet veti be gyakrabban, aki már meg is járta 25 évesen a BL-t, hiszen a szezon elején a Rennes-be kerülve rögtön alapember lett a bretonoknál is. Az értékes védőmunkája, 128 megnyert fejpárbaja (6. a Ligue 1-ben) mellett ráadásul veszélyes hosszú passzaival 18054 méternyit tett hosszá az akciókhoz, aminél többet a topligákban egyedül csak Trend Alexander Arnold tudott felmutatni.

Gambia történetének első Afrika-kupájára készül, a védelem tengelyében pedig megkérdőjelezhetetlen a 28 éves Omar Colley helye, aki a Sampdoriában is igen jó évet tudhat maga mögött. Egész karrierje jól tükrözi, milyen hosszú úton juthat el egy afrikai hátvéd a topligákba, hiszen ő is Finnországon, Svédországon, majd Belgiumon keresztül került a Serie A-ba két éve. Idén aztán a biztonságos középmezőnyben végző genovaiak között már magasan a legtöbb felszabadítás, megelőző labdaszerzés és hosszú passz is az ő nevéhez fűződött. Mindeközben 30 lövést is leblokkolt és az utolsó fordulóban még második gólját is megszerezte, ami bizony nem sűrűn esett meg vele karrierje során. 

 

 

Balhátvéd: Reinildo

Több lépcsőfokon jutott el a mozambiki balhátvéd, Reinildo is a Lille-be a meglepetésszerű bajnoki aranyig. A Benfica hozta még Európába, de alsóbb osztályú csapatokban tengődött kölcsönben, mígnem a Belenensesben kapott végül lehetőséget és 25 évesen bizonyíthatott végre az élvonalban is. 

A Lille játékosmegfigyelői itt szúrták ki, idén pedig már alapembere volt a bajnoki gárdának. Sallangmentes, fegyelmezett játékot produkált, visszafogott mennyiségű cseleinek 72%-a sikeresnek bizonyult, meccsenkénti 4.3 labdaszerzése pedig a második legtöbb volt a csapatban. Közben egyszer sem vétett olyan hibát, amiből lövőhelyzetet tudott volna kialakítani az ellenfél és bár augusztusban becsúszott neki egy labdát érő túl lelkes becsúszásáért adott piros lap, utána mindösszesen két sárgát kapott már csak a teljes szezon során a meglehetősen kockázatos, sok ütközést igénylő posztján.

A progresszív passzainak a száma is magasabb volt ráadásul, mint korábbi pályafutása során bármikor (103) és a Lille-ben a legtöbb veszélyes beadást is ő juttatta a tizenhatoson belülre (14), így pazar éve során az egyetlen szívfájdalma az lehet, hogy a mozambiki válogatott elbukta az Afrika-kupa selejtezőit.

lb.png

Cserék:

A korábban említettek mellett a kongói Fabrice N’Sakala pályafutása is bővelkedett kanyarokban. Pedig 2014-ben már belga bajnok volt az Anderlechttel, de a nagy áttörés elmaradt. Az Alanyaspornál töltött három éve azonban meggyőzte a Besiktast, hogy leszerződtesse tavaly, és a 12 év után duplázó fekete sasoknál a meccsek nagy részén ő volt hivatott lezárni a bal oldalt. Szerelései 74 százaléka sikeresnek is bizonyult, így immár 30 évesen két újabb trófeával gazdagította gyűjteményét.

Pazarul kezdte az évet a Mönchengladbach és az algériai válogatott Rami Benseaini is, ám miután Marco Rose bejelentette év végi távozását, alaposan összeomlott a csapat. Ezzel együtt a 26 éves balhátvéd 7 góljával pályafutása legeredményesebb szezonját zárta és feltehetően az új edzőnél is alapember lehet a következő évben is. 

 

 

Védekező középpályás: Wilfred Ndidi

Nemrég részletesebben is bemutattuk, hogyan jutott az U17-es kizárástól Wilfred Ndidi Közép-Angliáig, ahol a Premier League egyik legjobb labdaszerzőjévé nőtte ki magát. A Leicester végül lemaradt a jövő évi BL-indulásról, de az FA-kupát elhódította és 52 év után tehette újra ezt a trófeát a vitrinjébe. 

A bajnokságban Ndidi idén is 7.02 közbelépést hajtott végre 90 percenként, ami nem csak Angliában, de a topligákban is páratlan aktivitást mutat, különösképpen pedig a játékot olvasó megelőző labdaszerzései száma nőtt meg az elmúlt két szezonban (idén 2.56).

Közben a labdakihozatalokból is egyre nagyobb mértékben veszi ki a részét, passzainak száma és pontossága évről évre fejlődik, miközben egyre kevesebb labdavesztést vét. Bár visszahúzott szerepkörében a kapu elé ritkán ér fel, 4 gólpasszt azért kiosztott egyetlen gólja mellé.

24 évesen alighanem visszatérhet a Bajnokok Ligájába is, ám cseppet sem biztos, hogy ismét a Leicester színeiben, hiszen a legnagyobb klubok állnak sorban a kegyeiért.

dm.png

Cserék:

A szezon elején hagyta el a másodosztályba kieső Toulouse-t az elefántcsontparti Ibrahim Sangaré, és a holland bajnokság egyik nagyágyújához, a PSV Eindhovenhez igazolt. Az ezüstérmet hozó szezonban rögtön alapember is lett a 23 éves középpályás, fontosságát pedig nem csak a meccsenkénti 5.6 labdaszerzés jelzi, de a Feyenoord elleni januári rangadón pályafutása harmadik gólját is megszerezte.

A Köln végül csak osztályozóra kényszerült a bennmaradás kivívásáért, de középpályáján ismét hatalmas mezőnymunkát végzett a tunéziai Ellyes Skhiri az egész szezon során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a topligák harmadik legtöbb megelőző labdaszerzését ő mutatta be és 26 évesen karriercsúcsaként 5 gólt is lőtt a Bundesligában 3 gólpassz mellett, sőt aztán az osztályozón is ő adta meg a kegyelemdöfést a Kielnek és ismét a hálóba talált.

 

 

Középpályás: Rachid Ghezzal

Talán némileg váratlanul lett a Besiktas törökországi duplázásának egyik főszereplője Rachid Ghezzal, hiszen korábbi állomáshelyein nem sikerült igazán maradandót alkotnia. Most is a Leicester kölcsönözte ki a játékjogát, a Süper Ligben azonban 29 évesen végre alaposan letette a névjegyét. 

Nem csak karriercsúcsát jelentő 8 gólt szerzett ugyanis, hanem 17 gólpasszt is ki osztott a bajnokságban, aminél többet a topligákban például csak Thomas Müller tudott felmutatni. Ezek közül csak 5 volt pontrúgás (Domegoj Vida volt 4-szer is a befejező), míg 12-t akcióból tálalt a társak elé, de meccsenkénti 2.9 kulcspassza is a legmagasabb átlag a teljes mezőnyben.

Közben fejpárbajainak is megnyerte 58%-át és mezőnymunkáját meccsenként 2.1 labdaszerzés is dicséri, így méltán lett a szezon legjobbja. Anyaegyesülete, a Leicester és a Besiktas között élénk tárgyalások kezdődtek a jövőjéről, könnyen lehet, hogy egy méretes összeg ellenében végleg csatlakozik majd a fekete sasokhoz.

cm1.png

Csere: Idén végre egyre nagyobb szerepet kapott az RB Leipzig gárdájában a 23 esztendős mali ifjonc, Amadou Haidara, mégpedig a korábbiaknál feljebb tolt pozícióban. Pressingje azonban a régi, ennek megfelelően a támadóharmadban bemutatott 15 szerelése a 2. legtöbb volt a Bundesliga szezonjában. Közben 6-szor is hálóba talált a szezonban, ilyenre pedig utoljára még Salzburgban volt képes, így bizakodóan várhatjuk tőle a további fejlődést jövőre is.

Kilenc éves Celtic-hegemóniát tört meg Skóciában idén a Rangers, a trónfosztásban pedig a londoni születésű nigériai válogatott Joe Aribónak is komoly szerep jutott. A pálya centruma mellett megfordult a jobb szélen, de olykor még a balhátvéd pozíciójában is, miközben meccsenkénti 2.4 labdaszerzése mellett szerzett 7 gólt és kiosztott 4 gólpasszt is. A Galatasaray állítólag már több, mint 10 millió eurót ajánlott érte, de könnyen lehet, hogy jövőre is marad az Ibrox Parkban.

 

 

Középpályás: Franck Kessié

A jóideje minden évben 100 milliós mínuszokat termelő AC Milan a hatalmas pénzszivattyúzás végén csak visszaverekedte magát a Serie A dobogójára és kivívta a BL-indulást (ami a pénzügyi "fair play" legvégső megcsúfolása lenne). A 24 éves elefántcsontparti Franck Kessié már a negyedik szezonját tölti a projektben a középpályán, idén pedig egyéni csúcsaként 13 gólt is szerzett 6 gólpassza mellé, a rábízott 13 büntetőből ugyanis 11-et értékesített átvéve a jóval megbízhatatlanabb Ibrahimovictól az ítéletvégrehajtó szerepét.

Nem a kapu előtti tevékenysége azonban a legnagyobb erénye, hiszen tankszerű robotolásával a pálya egészét bejátszotta, a csapatban a legtöbb letámadás a nevéhez fűződött (536), de a legtöbb passz is (1816), hosszú labdái pontossága igen dícséretes 78%-os volt, és szerepét az is jól hangsúlyozza, hogy a támadóharmadba is ő juttatta a legtöbb labdát Stefano Pioli gárdájában.

Nagy kérdés, mi történik nyáron a milánói egyesületekkel, mely természetesen nagyban befolyásolhatja majd Kessié karrierjét is, hiszen a neve vastagon kihúzva szerepel már a legjelentősebb klubok játékosmegfigyelőinek noteszeiben is.

cm2.png

Csere:

Már negyedik osztrák bajnoki címét szerezte idén a zambiai Enock Mwepu, idén pedig már a legfontosabb játékosok közé is tartozott a gárdában. 5-5 gólt lőtt a bajnokságban és a kupában is, de 3.5 meccsenkénti labdaszerzése is azt sejteti, hogy 23 évesen megérett a szintlépésre és a salzburgiak játékospolitikáját ismerve könnyen értékesíthetik is a nyáron.

A Brighton ugyan a Premier League tabellájának alsó fertályában végzett, a csapat játéka sokkal figyelemreméltóbb volt az eredményeknél. A középpályán a mali válogatott üdvöskéje, a valaha Lille-ben látványosan berobbant, majd Angliában a helyét kicsit nehezen megtaláló Yves Bissouma is felhívta végre magára a figyelmet, 114 sikeres szerelése például Angliában a második, a topligákban a negyedik legnagyobb mennyiség, nem csoda, hogy nagyobb csapatok igyekeznek magukhoz csábítani. 

 

 

Jobbszélső: Riyad Mahrez

A BL-döntőt végül elbukta a Manchester City-vel Riyad Mahrez, de idén bebizonyította Josep Guardiolának is, hogy érdemes vele a legnagyobb mérkőzéseken is a kezdőben számolni. Az elődöntőben például a Paris Saint-Germaint az ő három góljával fektették két vállra, de a bajnokságban is elért 9 találatot, mégpedig alaposan felülmúlva a lehetőségeit, hiszen alig 5.6 várható gólnyi veszélyességű helyzetből termelte meg ezt a mennyiséget.

A Premier League-ben immár kétszeres bajnoknak mondhatja magát, ráadásul két külön klubbal is fel tudott érni az angliai csúcsra, amit korábban csak 10 labdarúgó mondhatott el magáról és mindössze egyetlen afrikai: Kolo Touré.

Kilenc gólpassz is színesítette a szezonját, a bajnokságban 48-szor tört be a labdával a tizenhatoson belülre, de a BL-ben is adott 21 lövést előkészítő rövid kulcspasszt, ami a legtöbb volt a teljes mezőnyben és 1.6 labdaszerzése jól jelzi, hogy kivette a részét a mezőnymunkájából is.

30 évesen saját bevallása szerint legfőbb célja már, hogy az Afrika-kupa győzelem után az algériai válogatottat eljuttassa a katari világbajnokságra is.

rw.png

Csere:

Gólkirályi címet ezúttal ugyan nem szerzett páratlan karrierje új állomásaként Mohamed Salah, de 20.9xG-re lőtt 22 góllal hozzájárult, hogy a Liverpool végül nagy hajrával felkapaszkodjon a Premier League dobogójára és kivívja a BL-szereplés jogát. Mindeközben 74 büntetőterületre juttatott passza a PL-ben a harmadik legtöbb, a támadóharmadban végrehajtott 344 letámadása pedig a topligák teljes mezőnyében a legtöbb, így ez idén a kispadra volt elég álomcsapatunkban.

A Lyontól való méltatlan búcsú után az Aston Villánál új otthonra talált a burkinai Betrand Traoré hiszen gyorsan alapember lett a látványos kezdet után végül a középmezőnyben végző gárdában. Meccsenként 2.0 sikeres cselével 1.3 kulcspasszt adott, de lőtt 7 gólt is a bajnokságban (a Chelsea ellen például egy igen látványos találattal zárta a szezont) és 25 évesen könnyen léphet még egy szintet felfelé a következő szezonban az Everton hívására.

 

 

 

Csatár: Paul Onuachu

Dániában már két bajnoki címnek is részese volt Paul Onuachu, de Belgiumba kerülve valósággal szintet lépett. Tavaly már 25 esztendősen igazolta le a Genk 6 millió euró ellenében, idén pedig már a kupagyőzelem mellett egy ezüstérem is jutott a csapatnak a bajnokságban, amihez a ligában 42 éve nem látott gólterméssel, 33 találattal járult hozzá a két méteres nigériai óriás és négy további találatot is előkészített.

Méreteiből adódóan aligha jelent meglepetést, hogy góljai harmadát fejjel érte el és meccsenként 4.0 fejpárbajt meg is nyert, nagyban támaszkodott rá a csapat támadójátéka. A szezon végén a belga liga legjobbjának is megválasztották, de nagy a valószínűsége, hogy a kövektező évet már nem Belgiumban tölti, hanem kipróbálhatja magát egy topligában is.

A válogatott utolsó két Afrika-kupa selejtezőjén csereként beállva is gólt szerzett, így nagy erősítés lehet a szuper sasok számára is a januári kontinenstornán.

st.png

Csere: Gólkirály ugyan nem lett Spanyolországban a 23 éves marokkói csatár, Youssef En-Nesyri, de álhatatos játékával pályafutása legeredményesebb szezonjában 18 bajnoki (14.8 xG-re!) és 6 BL-gólig jutott. Télen hiába csábították magasabb fizetéssel Angliába, mindenképpen Sevillában akart maradni és a hírek szerint a következő szezonban is ki akart tartani az andalúzok mellett, akik személyében komoly fegyvert tudhatnak magukénak a támadósorukban.

Svájcban viszont zsinórban másodszor lett gólkirály a Young Boys színeiben a kameruni Jean-Pierre Nsame, bár idén „csak” 19 góllal, de közben 8 gólpasszt is kiosztott. Tavaly nagyon ragaszkodtak a maradásához Bernben, idén nyáron 28 évesen talán még megpróbálkozhatna karrierjében egy nagy átigazolással, de az utolsó fordulóban achilles-ín szakadást szenvedett, ami igencsak kérdésessé tette a jövőjét.

 

 

Balszélső: Patson Daka

Alig 22 évesen megszerezte első gólkirályi címét a zambiai Patson Daka is, aki ifjú kora ellenére már négyszeres osztrák bajnoknak mondhatja magát a Salzburggal. Tavaly 24 találata nem volt elég a legjobb góllövő címéhez, de idén 28 bajnokiján lőtt 27 góljának már nem volt párja, miközben 7 asszisztot is kiosztott és az osztrák Bundesliga legjobb játékosának is megválasztották.

Közben egyébként az osztrák kupában is hálóba talált ötször és elnyerte ebben a sorozatban is a harmadik trófeáját, de a parádés eredménysor ellenére jól jellemzi elhivatottságát, hogy saját bevallása szerint is bőven van még miben fejlődnie, a nemzetközi porondon például idén elmaradtak tőle a gólok, ami hozzájárult a Red Bull csapat korai búcsújához.

Amíg Haaland is Salzburgban ontotta a gólokat, addig Daka a szélekről indulva, előkészítőbb szerepkörben is képes volt értékes teljesítményre, így akár ilyen szerepkörben is számíthatnak majd rá új klubjánál, hiszen alighanem Angliába költözik a nyáron, ahonnan a West Ham érdeklődéséről lehet a legtöbbet hallani.

lw.png

Csere: Nagyon látványos berobbanást produkált idén Aaron Boupendza a török bajnokságban, melynek végül a gólkirályi címét is elnyerte 22 találatával. 24 éves létére korábban nem sok vizet zavart a gaboni csatár a francia- és a portugál másodosztályban, de a Süper Lig újonca, a Hatayspor szerződést ajánlott neki és előbb csereként, majd kisvártatva kezdőként kezdte el ontani a gólokat, hogy mindeközben a válogatottban is megállja a helyét Aubameyang éktársaként és új alapokra helyezze ezzel egész pályafutását. Kíváncsian várhatjuk, egy szezonos csoda lesz-e felvillanása, vagy hosszabb távra is tudja stabilizálni formáját.

Élete szezonját tudhatja maga mögött az algériai válogatott Andy Delort is, aki 29 évesen javította meg élvonalbeli gólrekordját, hiszen veszedelmes duót alkotott Laborde-dal a Montpellier-ben és 15-ször talált a hálóba 9 gólpassz mellett. A válogatottban ha nem is kezdő, de kezdi tekintély övezni, így életerős fejesgóljai miatt megkapta a Bouzelouf vagyis kosfej becenevet is, nálunk pedig megelőzte álomcsapatunk kispadján a 34 évesen ismét görög gólkirályi címet szerző Youssef El-Arabit is.

 

Korábbi álomcsapataink:

 

2018/19:

 

2017/18:

best_xi_2017-18_final.png

 

2016/17:

best_xi_2016-17.png

 

2015/16:

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása