Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Ki lehet a Premier League új afrikai sztárja?

2018. augusztus 10. - Legris

Ma kezdődik a világ leggazdagabb labdarúgó bajnokságának számító angol Premier League új szezonja, ennek kapcsán pedig összeszedtük, mely frissen érkező afrikai légiósok bemutatkozását várjuk a legnagyobb érdeklődéssel és a liga mely régebbi játékosainak teljesítménye lehet érdekesebb az egyes klubokban.

A négyszeres bajnok, kétszeres gólkirály Didier Drogba, a háromszoros bajnok Yaya Touré vagy a Leicester csodaszerű bajnoki címében elévülhetetlen érdemeket szerző Riyad Mahrez korábban komoly elismerést vívott ki magának a ligában, az év játékosának azonban tavaly választottak először afrikai labdarúgót, mégpedig a gólrekordot döntő Mohamed Szalahot. Ők persze csak a jéghegy csúcsát jelentik, az angol bajnokságban is megfordul afrikai játékosok garmadája, akiknek jelentős része különösebb feltűnés nélkül tűnik el a bajnokság darálójában, a hátrányos helyzetű indulás után voltaképpen az is sikernek számít, ha valaki biztos karriert épít akár egy kisebb klubnál is magának, az pedig csak a legkiváltságosabbaknak adatik meg, hogy az Angliában is egyre jobban eltávolodó elit egyesületekbe kerüljenek be.

premier_league_africa.png

 

Nézzük először, kik azok az újonnan Angliába érkező játékosok, akik rövidebb-hosszabb távon akár a liga sztárjai közé verekedhetik fel magukat:

 

5. Rachid GHEZZAL (26)

A Leicester City még a távozók ellenére (Mahrez, Slimani, Musa) is tekintélyes afrikai kontingenséhez (Ndidi, Iheanacho, Amartey, Benalouane és Diabaté) csatlakozik idén az algériai válogatott Rachid Ghezzal is, aki a Lyon után tavaly a Monaco színeiben sem tudott igazán kilépni a beváltatlan ígéret szerepköréből. Claude Puel mindenesetre felfigyelhetett rá annak idején a Lyon ifijében, hiszen most némileg érthetetlen módon 14 millió eurót fizetett ki érte, hogy kreativitást vigyen a „rókák” támadójátékába Mahrez távozása után. Erős fenntartásokkal vegyes kíváncsidággal várjuk, ezúttal sikerül-e tartósabban is fenntartania korábban alkalmanként már megcsillantott tehetségét.

 

4. Yves BISSOUMA (21)

A tavaly újoncként a bennmaradást kivívó Brighton a kameruni Gaetan BONG mellé idén további három afrikai légióst is beszerzett. Dél-Afrika legújabb üdvöskéjét, Percy TAUT (24) feltehetően kölcsönbe tovább is adják egyelőre, a nigériai válogatottal a VB-n is látott középhátvéd, Leon BALOGUN (30) státusza is kérdéses, a leginkább kíváncsiak azonban a Lille-ből csaknem 17 millió euróért szerződtetett mali középpályás, Yves Bissouma teljesítményére leszünk kiváncsiak. Tavaly ifjú kora ellenére meccsenként 3 cselének 75%-a sikeres volt a Ligue 1-ben, miközben 4 labdaszerzést is bemutatott. A felkészülési mérkőzéseken csak csereként vetette be alkalmanként Chris Hughton menedzser, de így is ő szerezte az egyenlítőtalálatot a Birmingham ellen némileg kozmetikázva a nem túl fényes eredménysort. Játéka sokszor nagyon nyers (még?), sok türelemmel és szerencsével azonban akár megmutathatja és tovább is csiszolhatja a benne rejlő potenciált.

 

3. André-Franck ZAMBO ANGUISSA (22)

Az utolsó nap szerezte meg az újonc Fulham a Marseille-ben tavaly alapemberré váló Zambo-Anguissa játékjogát 30 millió euró ellenében, amivel minden idők 12. legdrágább afrikai labdarúgója lett az ifjú középpályás. A tavaly Afrika-kupa győzelemmel végződő kontinenstornára még visszautasította a kameruni válogatott meghívóját, a konföderációs kupán azonban már a „szelídíthetetlen oroszlánok” egyik legjobbja volt, az előző szezonban pedig a francia élvonalban 32-szer lépett pályára, meccsenkénti 4 labdaszerzés és 88%-os passzpontosság dícsérte játékát. Közben azért fiatal korával magyarázható komoly hibákat is vétett, így érdekes lehet, melyik arcát láthatjuk a jóval nehezebb kihívást jelentő Premier League nem is különösebben kiemelkedő csapatában.

 

2. Jean Michael SERI (27)

A frissen feljutó Fulhamben az is kérdés, hogy Floyd AYITÉ és Neeskens KEBANO mennyi lehetőséget kapnak majd az élvonalban, aki azonban a legizgalmasabb afrikai légiósnak tűnik, az az elefántcsontparti Jean Michael Seri. Az apró termetű középpályás a Nice két évvel ezelőtti bronzérmében is fontos szerepet játszott, tavaly a barcelonai szerződése füstbe szállt, idén azonban a PL-ben próbálhatja ki magát. Az elmúlt években a meccsenkénti sikeres passzainak száma folyamatosan nőtt egészen 86 fölé, miközben ezek pontossága is fokozatosan 90% fölé emelkedett, és még a gólokkal és gólpasszokkal sem maradt adós. Slavisa Jokanovic csapata tavaly a Championshipben a legnagyobb arányban épített a labdabirtoklásra, ebbe a koncepcióba pedig elméletileg tökéletesen beleillhet Seri játéka.

 

1. Naby KEITA (23)

Már az előző szezon során minden idők legdrágább afrikai játékosa lett a guineai középpályás, amikor a Liverpool a korábbi ellenállás után meg tudott végül egyezni a Leipziggel a 75 millió eurós nyári átigazolásról. Ilyen várakozások után a felkészülési mérkőzések során is sokszor a kezdőben kapott helyet Naby Keita, és úgy tűnik, komoly szerepe lehet Jürgen Klopp csapatának középpályáján. A távozása körüli hercehurca miatt a lipcseiek színeiben az előző szezonja kicsit halványabban sikerült 5,2 helyett már „csak” 3,7 labdát szerzett, de közben tartotta 2,5-es cselátlagát és mindkét szezonban 8-8 gólt és 7-7 gólpasszt jegyzett.

 

 

Régebbi motorosok

 

A mezőny többi egyleténél is hemzsegnek az afrikai légiósok, a bajnoki címvédő Manchester City csapatában például hosszú várakozás után bemutatkozhat végre a Leicester két évvel ezelőtti sikerének egyik fő kovácsa, Riyad MAHREZ (27), de az is érdekes lehet, hogy a Sarri kezei alatt újjáalakuló Chelsea-ben is megtalálja-e a helyét Victor MOSES (27) vagy a Emery-vel újító Arsenalban folytatja-e Pierre-Emerick AUBAMEYANG (29) a góltermelést, illetve Alex IWOBI (22) és Mohamed ELNENY (26) mennyire illenek majd az új csapatba.

Kíváncsian várhatjuk, hogy a bajnokesélyesnek kikiáltott Liverpoolban vajon Mohamed SZALAH (26) tudja-e tartani a lépést az előző szezonban maga által előírt igen nagy tempóval, illetve hogy Sadio MANÉ (26) helyzetét mennyire befolyásolhatja Shaqiri érkezése, Joel Matip (27) pedig vissza tudja-e verekedni magát a kezdőbe. A csendesebb átigazolási időszakot tartó Manchester United védelmében Eric BAILLY-ra (24) várhat komoly szerep, a Tottenhamben pedig Serge AURIER (25) kísérelheti meg újra visszaidézni régi önmagát, miközben a kenyai Victor WANYAMA (27) maradása még kérdéses.

Az eliten kívülről feltörni igyekvő Evertonban a fáradhatatlan Idrissa GUEYE (28) mellett a sérülése után nehezen formába lendülő Yannick BOLASIE (29) és a kispadról kezdő Oumar NIASSE (28) teljesítményét is kíváncsiak leszünk, mint ahogy a West Hamben a megbízható játéka helyett inkább cseleiről elhíresült balhátvéd Arthur MASUAKUÉRA (24), míg a Southampton középpályáján a remélhetőleg végre sérülések nélküli szezon előtt álló Mario LEMINA (25) mutathatja meg, mennyire PL-képes játékos.

A Crystal Palace-ben is igen szép számú afrikai közösség állt össze, a több nagy csapattal összeboronált, végül mégis maradó cselgép, Wilfried ZAHA (25) vagy Jeffrey SCHLUPP (25) mellé csatlakozik a négy West Ham év után átigazoló Cheikhou KOUYATÉ (28) és a kipottyanó Swansea-ból kölcsönkapott Jordan AYEW (26), akire azonban a leginkább kíváncsiak leszünk, az a két keserves szezon után talán visszatérő balhátvéd, Pape SOUARÉ (28), aki sérülései előtt még a 2015/16-os afrikai álomcsapatunkba is bekerült. A Newcastle-ben Mohamed DIAMÉ (31) és Christian ATSU (26) igyekezhet ismét bizonyítani, a Huddersfieldben pedig a tavaly erős szezonnal debütáló Steve MOUNIÉ (23) és Elias KACHUNGA (26) mellé érkezett két ifjonc, a Stoke-kal kipottyanó Ramadan SOBHI (21) és a Németországból átcsábított Abdelhamid SABIRI (21).

Az újoncok közül a Wolverhampton feljutásában védekező középpályásként oroszlánszerepet vállaló Romain SAISSRA (28) lesz érdemes leginkább figyelni, a Cardiffban pedig a védő duó tagjaira, hiszen Bruno ECUÉLÉ MANGA (30) és Sol BAMBA (33) váratlanul parádésan teljesített, utóbbi a felszabadítások, a sikeres szerelések és a megelőző labdaszerzések alapján egyaránt a Championship legjobbjai közé tartozott, összességében pedig magasan a liga legaktívabb védője lett.

A húszas mezőnyben csak a Bournemouth és a Burnley nem alkalmaz afrikai focistát jelenleg, illetve még kérdéses, hogy a Watford kölcsönben lepasszolja-e ismét Brice Dja Djédjét és Isaac Successt.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása