Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - Szeptember

2017. október 13. - Legris

 

Mielőtt a VB-selejtezők befejeztével megkezdődne október első teljes fordulója a különböző ligákban, gyorsan jelentkezünk még álomcsapat-rovatunk újabb részével, melybe ezúttal a szeptember során a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósok közül választottuk ki a legjobb tizenegyet. Listánkon a szárnyaló Napoli balhátvédje az egyetlen augusztus után duplázó játékos, de bekerült két labdarúgó a Bundesligából és kettő a spanyol bajnokságból is, míg az igazi foci-ínyenceknek ezúttal a svájci ligában beinduló afrikai henger egyik támadója jelenthet érdekességet.

 

 

A Ligue 1 újonca, a Troyes rázós kezdés után négy szeptemberi bajnokiján hét pontot szerzett, ezzel egyelőre eltávolodott a tabella veszélyes zónájából. Az elmúlt hónap négy meccsén ráadásul mindössze két gólt kapott a csapat, ami nagyban a mali válogatott kapusnak, Mamadou Samassának köszönhető. A Metz elleni idegenbeli győzelem során például nem kevesebb, mint hét védéssel őrizte meg hálója érintetlenségét és a meccs legjobbjának bizonyult, majd a Saint-Étienne elleni bravúros sikerből is 3 fontos védéssel vette ki a részét.

 

 

A 26 éves ghánai hátvéd csapata mind az öt bajnokiját végigjátszotta szeptemberben és az Augsburg a korábbi egyetlen pontjához tizet tett hozzá ezeken a meccseken, így elég jó pozícióba kuszott fel a gárda a tabellán. Opare az öt meccsen összesen 24 labdát szerzett (12 szerelés és 12 megelőző labdaszerzés), 18-szor szabadított fel a kapu előteréből és 2 lövést is leblokkolt. Nem csoda, hogy több mint három év szünet után újra pályára léphetett a válogatottban az Uganda elleni VB-selejtezőn is és teljesítményével ehavi álomcsapatunkba is bekerült.

 

 

Nyáron már kis híján a Konyasporhoz tette át a székhelyét az elefántcsontparti válogatott hátvédje, végül azonban szívritmuszavarai miatt a török csapat visszalépett szerződtetésétől. Így aztán az egyébként már 2015-ös szívműtéte óta beültetett defibrillátorral élő Kanon visszatért korábbi egyesületéhez, majd az addig pont nélkül álló klub vele megerősödve szeptemberben négy bajnokin tíz pontot szerzett és közben mindössze két gólt kapott. Kanon statisztikái között 13 megnyert fejpárbaj, 18 labdaszerzés, 26 felszabadítás és 4 lövés leblokkolása is szerepel összesen a négy mérkőzésen, így a hágaiak feltámadásában az egyik főszereplőnek tekinthető.

 

 

Immár ötödik szezonját kezdte meg a Hannover színeiben Ludovic Sané öccse és a szeptember egészen jól sikerült neki és csapatának is. Négy bajnokin keresztül maradtak ugyanis veretlenek, csak a hónap legvégén hajtottak fejet a Mönchengladbachhal szemben, de így az igen előkelő ötödik helyen állnak a Bundesligában. Sané ráadásul mind az öt bajnokit végigjátszotta, kétszer a meccs legjobbjának is bizonyult, védőmunkáját  pedig összesen 20 labdaszerzés és nem kevesebb, mint 36 megnyert fejpárbaj valamint 37 felszabadítás dicséri. Miközben az idén a Werdernél légióskodó bátyja már eltávolodott a válogatottól, Salif már lassan megszokott tagja a szenegáli nemzeti csapat keretének is.

 

 

Szeptemberben is tovább szárnyalt a Napoli, akárcsak védelmében két afrikai pillére, akik közül voltaképpen Koulibaly csak azért nem került be álomcsapatunkba, mert íratlan szabályaink szerint abba egy klubot csak egy játékos képviselhet egy adott hónapban. Ami pedig kettejük „versengéséből” Ghoulam felé billentette a mérleget, az leginkább az volt, hogy az algériai válogatott még jobban kiemelkedik jelenleg a kontinens balhátvédjei közül, mint szenegáli csapattársa a középhátvédek közül. Ghoulam a hónapban öt bajnokit és két BL-meccset játszott három perc híján végig, ezeken a védelem bal oldalának lezárása mellett balhátvédtől elképesztő 23 (!) helyzetet kialakító kulcspasszt osztott ki, melyekből három gólpassz is lett, de még egy győztes gólt is jegyzett a SPAL otthonában.

 

 

A Konföderációs kupán a kameruni válogatott alapemberévé váló 21 esztendős középpályás státusza a lassan a célokhoz méltó formába lendülő Marseille-ben még kevésbé stabil. Szeptemberben háromszor került a kezdőcsapatba és éppen ez a három meccs volt az, melyeket meg is nyert az OM. Az Amiens és a Toulouse ellen ez talán még elvárhatónak is tekinthető, a tavaly bronzérmes Nice idegenbeli legyőzése azonban már bravúros teljesítmény. Zambo Anguissa ezen a három meccsen 18 labdaszerzéssel, 9 felszabadítással és 3 lövés blokkolásával járult hozzá a sikerhez, miközben 6 kulcspasszt is kiosztott.

 

 

Miközben az újjáalakuló ghánai válogatott kulcsjátékosa lett a 24 esztendős Thomas Partey, egyre többször kerül be az Atlético Madrid kezdőcsapatába is. Szeptemberben már négy bajnokin és két BL-meccsen nevezte a matracosok kezdő tizenegyébe Diego Simeone, és a 22 labdaszerzés valamint 14 felszabadítás mellett leginkább 29 kísérletből elért 20 pontos hosszú passza nevezhető jó teljesítménynek, így álomcsapatunkba is vitathatatlan a helye a hónapban.

 

 

A bukdácsolva kezdő londoni kalapácsosok szeptemberben "csak" a Tottenham elleni derby-n szenvedtek vereséget, miközben hét pontot gyűjtöttek a bajnokságban és a ligakupában is könnyedén továbbjutottak a Bolton ellenében. A csapat szenegáli válogatott középpályása szokásához híven mind az öt meccset végigrobotolta, melyeken 12 fejpárbajt nyert meg és 14 labdát szerzett, ez pedig szeptemberben elég volt ahhoz is, hogy álomcsapatunkban helyet biztosítsunk neki.

 

 

Egyelőre úgy tűnik, a svájci bajnokságban a berni Young Boys jó úton halad a Basel nyolc éves egyeduralmának megtörése felé, ebben pedig két afrikai támadónak is elévülhetetlen érdemei vannak. A Servette-től nyáron a másodosztály gólkirályaként igazolt kameruni Jean-Pierre N’Samé és a Mazembéből afrikai BL-győztesként már az előző szezonban leszerződtetett Roger Assalé szeptemberben állt össze igazán veretes duóvá, a hónapban játszott négy bajnokin, két EL és egy svájci kupa mérkőzésen előbbi 5 gólt szerzett, míg elefántcsontparti kollégája 8-at (!) miközben 3 gólpasszt is kiosztott, így a csapat hat pont előnnyel vezeti a tabellát. És akkor a szintén 2 gólig és 4 asszisztig jutó kameruni válogatott Ngamaleu-t még nem is említettük…

 

 

Nehezen vetette meg a lábát a Portónál Moussa Marega, hiszen amikor 2016 januárjában a Maritímótól egy remek ősz után a sárkányosokhoz került, pocsékul sikerült számára a tavasz, így anyaegyesülete az elmúlt szezonban le is passzolta kölcsönben a Vitória Guimaraeshez. Ott a csapat házi gólkirálya lett, idén pedig Portóba visszatérve a Sergio Conceicao irányításával újjáépülő csapat alapembere a támadósorban a szintén reaktivált Vincent Aboubakar és Yacine Brahimi mellett. A mali izomkolosszus szeptemberben a Chaves, a Rio Ave és a Portimonense elleni bajnokin is betalált, utóbbi meccsen egy gólpasszt is jegyzett, ami viszont még fontosabb, hogy a BL-ben a Monaco idegenbeli kiütéséhez is 2 gólpasszal járult hozzá. Afrikai támadóival a Porto egyelőre vezeti a portugál liga tabelláját és joggal reménykedhet benne, hogy öt év után visszahódítja a bajnoki címet.

 

 

Sem a Villarreal, sem franciaországi születésű kongói csatára nem kezdte túl jól a szezont, de Bakambu aztán szeptemberben már szép lassan formába lendült és megkezdte a tőle elvárt gólgyártást. A hónap közepén az Asztana elleni EL-meccsen még csak egyszer talált be az ellenfél hálójába, az Alaves ellen idegenben megnyert bajnokin viszont már duplázott, majd a hónap utolsó fordulójában az Eibar ellen mesterhármast jegyzett. Utóbbi ráadásul immár harmadik szezonja tartó spanyolországi pályafutása első triplája volt, így rászolgált álomcsapatunk középcsatári posztjára is.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása