Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2017 augusztus

2017. szeptember 06. - Legris

A válogatott szünet után lassan visszatér az élet a bajnokságokba, mivel pedig augusztusban már minden jelentősebb ligában megkezdődtek a küzdelmek Európában is, így újra összeállíthattuk hagyományos álomcsapatunkat a hónap során a legjobban teljesítő afrikai légiósokból, melyek közé ezúttal is befért az ismertebb játékosok közé néhány új arc.

 

 

 

Jules Goda (Kamerun, AC Ajaccio)

Különös történet a kameruni válogatott Jules Godáé, aki idén a hagyományosabb ajacciói csapatban némileg váratlanul a kezdőcsapatban találta magát a francia másodosztály szezonjának elején. A tavaly csak a 11. helyen záró gárda a vele lejátszott négy meccsen 10 pontot szerzett és csak egyetlen gólt kapott, miközben Goda nem kevesebb, mint 23 kapujára tartó lövést hatástalanított. Az elképesztő statisztika azonban nem győzte meg a klub vezetőit, és miután leigazolták a csődbe jutott Bastia rutinos hálóőrét, Lecát, Goda fel is bontotta szerződését, és végül szerdán a bennmaradásért küzdő Tours-hoz írt alá. Augusztusi teljesítményével ennek ellenére bekerült a kameruni válogatott keretébe és nálunk is kiérdemelte a hónap legjobb afrikai hálóőrének járó "megtiszteltetést" egy egyébként a cím elhódítására nem túl sok riválist adó időszakban.

 

 

Allan Nyom (Kamerun, WBA)

A kameruni válogatott védő augusztusban nem csak csapata mindhárom bajnokiját, de a ligakupa-mérkőzését is végigjátszotta, ezeken pedig összesen 3 győzelem mellett egyetlen döntetlen csúszott be a West Bromwich-nak, miközben két gólt kapott összesen a gárda. A bajnoki veretlenséghez Nyom a három meccsen összesen 10 labdaszerzéssel és 10 felszabadítással járult hozzá, miközben az ellenfelek 2 lövését is leblokkolta.

 

 

Eric Bailly (Elefántcsontpart, Manchester United)

Lassan hozzászokhatunk, hogy a még mindig csak 23 esztendő Bailly Afrika egyik legismertebb védőjévé növi ki magát és kulcsszerepet játszott abban is, hogy a Manchester United úgy vezeti a PL-t három meccs után, hogy még gólt sem kapott. Fejpárbajokban ugyan nem tartozott a kiemelkedők közé (3/6), de 8 labdaszerzéssel és 17 felszabadítással tartotta távol az ellenfeleket a csapat kapujától, miközben 4 pontos hosszú labdát is kiosztott. Kedvét alighanem csak a válogatottal szeptember elején, hazai pályán Gabonnal szemben elveszített VB-selejtező ronthatta el.

 

 

Sol Bamba (Elefántcsontpart, Cardiff)

Nem szoktunk álomcsapatunkba mezőnyjátékost a másodosztályokból beválogatni, de most olyan hónapot produkált a Cardiff és benne az egykori elefántcsontparti válogatott, Sol Bamba, hogy teljesítménye alapján mindenképpen idekívánkozott. Ötből öt mérkőzést nyert meg ugyanis az angol Championshipben a tavaly még csak tizenkettedik helyen végző walesi gárda, miközben mindössze két gólt kapott. A veterán Bamba pedig mind az öt bajnokit végigjátszotta, ezeken ráadásul nem kevesebb, mint 28 fejpárbajt nyert meg, 20 labdát szerzett, 53-szor szabadított fel a kapu előteréből (ilyen hosszú időszakra elképesztő 10 feletti átlag meccsenként) és még egy gól is fűződött a nevéhez. Ezzel pedig kiszorította álomcsapatunkból például a középhátvédként szintén egész jól teljesítő mozambiki Zainadine Júniort (Maritímo) vagy az MLS-ben újra magára találó ghánai Jonathan Mensahot (Columbus).

 

 

Faouzi Ghoulam (Algéria, Napoli)

A Napoli nem csak a Serie A első két fordulójában, de a Nice elleni BL-playoffban is nagyon magabiztos játékot mutatott és ezeket a mérkőzéseket mind végigjátszotta az algériai válogatott balhátvéd. Védőmunkája mellett a Hellas Verona elleni bajnokin megszerezte első gólját is a nápolyiak mezében, majd az Atalanta ellen megfordított meccsen magasan a legtöbb labdaérintés (118) és legtöbb sikeres passz (81) is az ő teljesítményét dicsérte. A válogatottban aztán neki sem jött össze, hiszen Algéria mindkét szeptemberi VB-selejtezőjén vereséget szenvedett Zambiától és már lemondhat az oroszországi tornáról.

 

 

Amara Baby (Szenegál, Charleroi)

Belgiumban a szerény lehetőségek között működő Charleroi produkált pazar rajtot és öt forduló után még száz százalékosan áll a tabellán. A franciaországi születésű, egyszeres szenegáli válogatott védekező középpályás már tavaly is fontos játékosa volt a felsőházi rájátszással is kellemes meglepetést okozó zebráknak, idén pedig szintén alapember a még a legoptimistább várakozásokat is felülmúló csapatban. A Mouscron elleni hainaut-i derby-n is a gárda legjobbjai között volt, a címvédő Anderlecht legyőzéséből még egy góllal és egy gólpasszal is kivette a részét, majd legutóbb a Zulte-Waregem ellen a 89. percben egyenlített, hogy aztán a hosszabbításban még meg is fordíthassa a Charleroi a mérkőzést.

 

 

Younousse Sankhare (Szenegál, Bordeaux)

A januárban a Lille-ből Bordeaux-ba igazoló szenegáli középpályás már tavasszal is a csapat egyik legjobbja volt, július végén a Videoton ellen is két gólt szerzett, és bár az augusztus eleji visszavágó már neki sem sikerült jól, a bajnoki rajt már sokkal inkább. A négy meccsen keresztül veretlen gárdában ugyanis 6 labdaszerzés mellett 3 kulcspasszt is kiosztott és 2 gólt is szerzett, így pedig az sem csoda, hogy visszakerült a VB-selejtezőkre készülő válogatott keretbe is, ahol a Burkina Faso elleni gól nélküli döntetlen során a kezdőben kapott helyet.

 

 

Zakaria Labyad (Marokkó, Utrecht)

A hollandiai születésű PSV-nevelés még a 2011/12-es szezonban volt nevelőegyesülete tinisztárja, amikor a marokkói válogatottban is bemutatkozott. Később azonban a lisszaboni Sportingba igazolás nem igazán vitte jó irányba a karrierjét, melyet jól illusztrál, hogy 2016 őszén Labyadnak egyáltalán nem volt klubja, mígnem januárban leszerződtette őt az Utrecht. Itt szép lassan újra magára talált, idén pedig nagyon belekezdett a szezonba. Az EL-selejtezőkben góllal járult hozzá a Lech Poznan elleni továbbjutáshoz és az első meccsen győztes gólt szerzett a Zenyit Szentpétervár ellen is, miközben a bajnokság első három fordulójában 1-1 gól és gólpassz mellett összesem 14 kulcspasszt osztott ki és különösen megsüvegelendő, hogy 17 beadásából 9 pontos volt.

 

 

Mohamed Salah (Egyiptom, Liverpool)

Visszatért Angliába Afrika korábbi legdrágább játékosa és a rajt alapján a Liverpoolban sokkal jobb teljesítmény várható tőle, mint annak idején a Chelsea színeiben. A Hoffenheim elleni BL-selejtezőkön is betalált egyszer a németek hálójába, három PL-bajnokin pedig 2 gól és 1 gólpassz a mérlege, 2 kulcspasszt is adott, mindhárom egy-egyezése sikeresnek bizonyult és 12 lövéséből 8 eltalálta a kaput. És akkor még ehhez jön a szeptember elején Uganda elleni sorsdöntő VB-selejtezőn elért győztes gólja, mellyel az egyiptomi válogatott igencsak jó eséllyel pályázik a világbajnoki mezőnybe való visszatérésre.

 

 

Firmin Ndombe Mubele (Kongói DK, Rennes)

A 2014 legjobb Afrikában szereplő játékosának megválasztott kongói támadó a Vita Clubból egy katari kitérővel került Franciaországba, ahol tavasszal már háromszor eredményes volt a Rennes színeiben. Az új szezon rajtjánál aztán ugyanezt a 3 találatot már az első négy fordulóban összehozta 1 gólpassz kíséretében, de még kifejezetten jónak számító 9 kulcspassz és 13 sikeres csel is fűződik a nevéhez az egyébként igencsak bukdácsoló csapatban. A Tunézia elleni VB-selejtezőkön is mindkétszer a kezdőcsapatba került, de ott nem sikerült sokat hozzátennie a kongóiak játékához.

 

 

Godswan Donyoh (Ghána, Nordsjaelland)

Tavaly is felhívtuk már a figyelmet a dán bajnokságban szereplő, még mindig csak 22 esztendős ghánai támadóra, aki most egészen parádés rajtot vett csapatával. A Nordsjaelland hét forduló után nagy meglepetésre magabiztosan vezeti a Superligaent, amihez a meccsekből összesen csak 55 percet kihagyó Donyoh is remek teljesítménnyel járult hozzá. Összesen 5 gól és 2 gólpassz szerepel már a neve mellett a statisztikákban, augusztusban kétszer talált be a Midtjyllandnak és egyszer a Köbenhavnnek, de a címvédő elleni győzelemhez még egy assziszttal is hozzájárult.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása