Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Afrikai BL - 3. forduló

2017. június 05. - Legris

Az afrikai kupasorozatok harmadik körére került sor az elmúlt hétvégén, mely során története első BL-győzelmét szerezte meg három újonc csapat is, az etióp Saint George, a líbiai Al Ahli Tripoli és a mozambiki Ferroviário da Beira is, miközben az Étoile du Sahel hazai pontvesztésével már egyetlen száz százalékos csapat sincs a mezőnyben. Két gárda viszont pont nélkül áll, a 2014-ben még döntős kongói AS Vita Club és a 2013-ban elődöntős kameruni Coton Sport, így ha matematikai esélyük még van is a továbbjutásra, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a csoportok két-két továbbjutó helyéért folytatott versengésben a visszavágók körére.

A következő forduló ismét hétközi lesz, mégpedig június 20. kedd, valamint 22. csütörtök között rendezik majd meg a mérkőzéseket, most azonban szokásunkhoz híven tekintsük át a mögöttünk álló forduló érdekességeit.

 

 

Az A-csoportban a mozambiki Ferroviário da Beira első pontja után most megszerezte története első BL-győzelmét, mégpedig a két éve még elődöntős szudáni Al-Merrikh ellen. A meccs nagy részében a vendégek uralták a játékot, de a zimbabwei Manyatera ezúttal is hibátlanul őrizte a kapuját, a hazai kontrák közül pedig az egyik góllal végződött. A 67. percben Manincho kiugratásával António Dayo lépett ki, majd két védőt megbolondítva helyezett Salim kapus mellett a hálóba és alakította ki az 1-0-s végeredményt. Újabb vereségével az Al-Merrikh lemaradni látszik a továbbjutásért folytatott versenyben, miközben a mozambikiak jelenleg negyeddöntőt érő helyen állnak, de azért feltehetően nem maradnak majd sokáig a másodikok.

A csoport másik meccsén a BL-mezőny eddigi egyetlen száz százalékos csapata, a tunéziai Étoile du Sahel elveszített két pontot hazai pályán a szudáni Al-Hilallal szemben. Az első félidőben a vendégek kameruni kapusa, Feudjou több fontos védést is bemutatott, de a második játékrész elején két előrehúzódó védő összehozta a hazaiak vezetőgólját, amikor Bedoui passzát Zied Boughattas lőtte a hálóba. Tíz perccel a vége előtt azonban a szudáni válogatott Nazar Hamid kiugratását a csereként beállt veterán, Mohamed Musa emelte át a kapujából kirobbanó Krir kapuson és kiegyenlített (1-1). A sousse-iak így is magabiztosan vezetik a kvartettet, és voltaképpen a tunéziai Nabil Kouki által irányított Al-Hilal is jó esélyekkel pályázik még a második továbbjutó helyre, hiszen két hazai meccse van még hátra a folytatásban.

 

 

A líbiai Al Ahli Tripoli is megszerezte története első BL-győzelmét, méghozzá idegenben, a zimbabwei CAPS United vendégeként. Az első gólra alig negyedórát kellett várni, amikor a tizenhatos sarkánál Jangano felelőltelünk buktatta Saltout, a kenyai játékvezető által megítélt büntetőt pedig a vendégek tunéziai légiósa, Sameh Derbali magabiztosan értékesítette. Alig két perccel később az ifjú Allafi beadását ismét Saltou készítette le, Salem Ablou pedig a közelről a hálóba vágta a labdát. Még fél óra sem telt el a mérkőzésből, amikor Saltou már a harmadik líbiai gólt készítette elő, ezúttal Nashnoush kapus kirúgását fejelte tovább Mouaid Allafi elé, aki élt a lehetőséggel és háromra növelte a vendégelőnyt. A második játékrész nagy része a zimbabweiek meddő fölényével telt, a 81. percben azonban a tunéziai válogatott jobbhátvéd Derbali egy remek felfutás és csel után második gólját is megszerezte. Az utolsó percekben még két hazai védő, Ronald Pfumbidzai egy tévesen befújt büntetőből, Hardlife Zvirekwi pedig egy fejesgóllal 2-4-re kozmetikázta az eredményt, de végül a líbiaiak ünnepelhettek a lefújást követően.

A csoport két nagyágyúja közben Alexandriában ikszelt egymással egy magreb derby-n, bár a két évvel ezelőtti döntős USM Alger nagyon sokáig vezetett a tavalyi finalista Zamalek ellen. Fél óra elteltével ugyanis Benmoussa felívelt szabadrúgását Farouk Djalil Chafaï a hosszú sarokba helyezte, ezt az előny pedig az utolsó pillanatokig megőrizték az algériaiak. A 94. percben azonban Maarouf felívelését csúnyán kiejtette a válogatott kapusuk, Zemmamouche, a leggyorsabban pedig a csereként beállt zambiai légiós, Emmanuel Mayuka észlelt és a hálóba helyezte az egyenlítőgólt (1-1). A csoportban így még senki se tudott ellépni a többiektől, de a még két hazai mérkőzést játszó USM Alger elég jó előjelekkel várhatja a folytatást.

 

 

Kivívta első BL-győzelmét az Etiópiát debütánsként képviselő Saint George (avagy Kidus Giorgis) is, miután nagy csatában legyőzte az esélyesebb, harmadik veresége után azonban már szinte kilátástalan helyzetbe került kongói AS Vita Clubot. A hazaiak győztes gólját természetesen a selejtezők gólkirálya, a korábban Belgiumot is megjárt etióp válogatott, Salhadin Said szerezte a meccs 60. percében, amikor a burkinai légiós Abdoul Zoko szerzett agresszíven labdát a vendégvédőktől, majd önzetlenül Said elé tálalt (1-0). A lefújás után egyébként a szurkolók még hosszú ideig ünnepeltek Addis Abebában, a nemrég kinevezett brazil Neider dos Santos által irányított csapat pedig továbbra is veretlen, még gólt sem kapott és lassan már akár a továbbjutásban is reménykedhet, bár a folytatásban  még két nehéznek ígérkező idegenbeli mérkőzés vár a gárdára.

A címvédő Mamelodi Sundowns mindeközben ismét csalódást okozott a pretóriai szurkolóknak és hazai pályán szenvedett vereséget a tunéziai bajnoki címet nemrég begyűjtő Espérance Tunis-tól. A "vér és arany" gárda már a meccs legelején megszerezte a vezetést Anice Badri pazar kiugratása és Yassine Khenissi hibátlan befejezése után. Erre azonban még negyedórával később egy pazar akció végén válaszolni tudott Sibusiso Vilakazi, a vezetést azonban nem tudták megszerezni a dél-afrikaiak. Sőt, az utolsó percekben Ben Youssef röpült hatalmasat Soumahoro mellett a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Khenissi értékesítette és beállította a 2-1-es végeredményt. Pitso Mosimane nemrég a bajnoki címet is elbukó legénységére még két idegenbeli fellépés vár, melyeken már sok hibázásra nem lesz lehetőség, ha a tavalyi siker megismétlése a cél.

 

 

A "halálcsoportban" az előzetes esélyek némileg a feje tetejére álltak, hiszen két csapat is ellépett némileg két lemaradótól, ráadásul a tavalyi elődöntős Wydad Casablanca utóbbi kategóriába tartozik. A marokkóiak ezúttal a nyolc címével BL-rekordernek számító kairói Al Ahly-tól szenvedtek vereséget, végzetük pedig leginkább a hazaiak nigériai légiósa, Ajayi lett. Az első félidő közepén ugyanis ő forgatta be a védőjét, majd amikor lövését Laaroubi kapus még hárítani tudta, a kipattanót Momen Zakaria helyezhette a kapuba. A második félidőben aztán a védőkről szerencsésen hozzápattant labdából Junior Ajayi maga is betalált a hálóba és kialakította a 2-0-s végeredményt, amivel a sascímeresek remek pozícióból várhatják a csoportkör második felét.

Akárcsak a Zanaco FC, hiszen a zambiai bajnok hazai pályán legyűrte a továbbra is pont nélkül álló kameruni Coton Sport-t. A korai vezetőgólt Saith Sakala fejese szállította már a 9. percben, az első fél óra végére azonban Moussa Souleymanou nem kevésbé pontos fejesével kiegyenlítettek a vendégek. A bankárok sokáig hiába próbálkoztak visszaszereztni az előnyt, mígnem a hajrában egy szöglet után a Chilufya által lefejelt labdát a csereként pályára lépő Diddy Kitumbo stukkolta a kapuba (2-1). A zambiaiaknak a folytatásban négy pont előnyt kéne megőrizniük a Wydaddal szemben, azonban két mérkőzésüket még idegenben játsszák, hazai pályán pedig az Al Ahly elleni találkozó sem ígérkezik egyszerűnek.

 

 

A második számú kupasorozatban, a Szövetségi Kupában továbbra is nagyon nyílt a versengés még mind a négy csoportban. Miután a marokkói FUS Rabat hátrányból lefordítva 2-1-re le tudta győzni egy magreb derby-n a tunéziai Club Africain-t, nehéz helyzetbe kerültek a tunisziak, ugyanis az ugandai Kampala CCA is ugyanúgy 2-1-re intézte el a nigériai Rivers Unitedet az ifjú Derrick Nsimbambi duplájával. A másik tunéziai gárda, a CS Sfaxien ugyanakkor a dél-afrikai Platinum Stars elleni magabiztos, 3-0-s győzelmével a csoportja élére ugrott, ugyanis az algériai MC Alger nem tudott győzni a szváziföldi meglepetéscsapat, a Mbabane Swallows vendégeként.

A tavaly még a BL-ben az elődöntőig jutó zambiai ZESCO United a kongói Idris Mbombo góljával 1-0-ra legyűrte az angolai Recreativo Libolót, és szintén átvette a vezetést a kvartettjében, miután az egyiptomi Smouha hazai pályán nem bírt a szudáni Hilal Obayeddel. A sorozat egyik favoritjának számító kongói TP Mazembe is csak ikszelt hazai pályán a dél-afrikai SuperSport Uniteddel, noha a hollók a 26. percben már két góllal vezettek, végül 2-2 lett a vége. Mivel közben a guineai Horoya AC is legyűrte a tinédzser Sekou Camara fejesgóljával a gaboni CF Mounanát idegenben 1-0-ra, így a D-csoportban három csapat is 5-5 ponttal áll, vagyis parázs csata várható a folytatásban is.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása