Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - Augusztus

2016. szeptember 02. - Legris

Az előző szezon során a Mesebeli Afrika hétről hétre jelentkezett a világ különböző bajnokságaiban szereplő légiósokból összeállított álomcsapattal, ahogy azonban a sorozat szezonzáró posztjában jeleztük, az új futballévben havi rendszerességgel gyűjtjük össze, mely afrikai játékosai nyújtották az előző időszakban a legjobb teljesítményt. Első alkalommal már augusztusban jelentkezünk, amikor az európai élbajnokságok már megkezdődtek, mivel azonban ezekben még csak néhány fordulót rendeztek, ráadásul a helyzetet sokszor bonyolító átigazolási időszak is csak a hónap legvégén zárult, így most több olyan játékos is bekerült álomcsapatunkba, akik nem a topligákban szerepelnek. Nézzük is azonban, kik alkotják első alkalommal a legjobb tizenegyünkbe.


 

 

Az elefántcsontparti válogatottban általában a tartalék szerepkörét betöltő hálóőr 23 éves kora ellenére már ötödik éve védi a norvég Stabæk hálóját. Közben megjárta a csapat a másodosztályt is, tavaly viszont bronzérmet szerzett a Tippeligaenben, így az idei év csalódás a szurkolók számára, hiszen újra a bennmaradásért küzd a klub. Augusztusban relatíve jól szerepelt a csapat, 5 pontot szerzett és közvetlen rivális Aalesundot is sikerült legyőznie, mindehhez Sayouba a kapuját eltaláló 22 lövés közül 18 hatástalanításával járult hozzá.

 

 

A Toulouse tavaly csak az utolsó fordulóban tudta meghosszabbítani élvonalbeli tagságát, idén viszont remekül kezdte a francia bajnokságot és három forduló után még veretlenül, 5 ponttal áll a tabella közepén. A burkina fasói válogatott ifjú jobbhátvédje az utolsó két körben, a Bordeaux kiütése (4-1) és a Saint-Étienne elleni bravúros idegenbeli pontszerzés (0-0) során kapott helyet a csapatban és összesen 10 labdaszerzésével és 5 felszabadításával járult hozzá a védekezéshez.



Némileg meglepetésnek nevezhető, hogy 38 millió eurót fizetett a Manchester United nyáron az elefántcsontparti középpályás játékjogáért, ám egyelőre egy rossz szava sem lehet senkinek Bailly a teljesítményére. Az első három fordulóban mindhárom meccset végigjátszotta, miközben egyetlen gólt kaptak csak a vörös ördögök. Mindeközben 15 labdaszerzéssel és 16 felszabadítással volt hasznára csapatának, minden fejpárbaját megnyerte és 96%-os pontossággal passzolt.

 

 

Németalföldről került Norvégiába kölcsönbe a nigériai válogatott középhátvé, ahol a Haugesund nagy meglepetésre jelenleg dobogós helyen áll. A csapatkapitány Troost-Ekong augusztus nagy részét azonban Rióban töltötte, ahol bronzérmet szerzett a nigériai válogatottal, mégpedig a csapat egyik legjobbjaként. Az olimpia után visszatérve aztán a Brann Bergen ellen 0-2-ről kivívott győzelemhez nem csak masszív védekezéssel, hanem egy góllal is hozzájárult. A whoscored.com értékelése szerint egyébként meccsenkéni 8,4 felszabadításával az egész Tipeligaen második legjobb játékosa ebben a szezonban, így nem lepődnénk meg, ha a télen lejáró kölcsönszerződése után nívósabb bajnokságban is szerepelhetne.

 

 

Az ifjú elefántcsontparti válogatott védő tavaly rengeteget bajlódott sérülésekkel, idén azonban egyelőre csapata alapemberének számít a holland élvonalban, ahol a hágaiak négy meccsből 10 pontot be is gyűjtöttek. A korábbiakkal ellentétben azonban elsősorban balhátvédként számítanak rá a sárga-zöldek, és ezen a poszton is hozta az első négy fordulóban a 15 labdaszerzést és 16 felszabadítást (épp mint Bailly három meccsen), miközben egy gólpasszt is kiosztott.

 

 

Az olasz bajnokságban még csak két fordulót játszottak le, de ez is elég volt a cesenai kölcsön után visszatérő alig 19 esztendős elefántcsontparti középpályásnak, hogy alaposan letegye névjegyét az Atalantában. A bergámóiak ugyan pont nélkül állnak jelenleg, Kessié azonban már három gólt szerzett, miközben 6 labdát szerzett a középpályán, 15 hosszú passzából pedig 9 célba ért.

 

 

A marokkói válogatott új üdvöskéje tavaly a Twente legjobbja volt, és az idei nehezebb szezonkezdet során is segített kirángatni a csapatot az első két vereség okozta slamasztikából. A Groningen ellen már egy gólpasszal járult hozzá a győzelemhez, majd a Sparta Rotterdam ellen két gólt is szerzett, miközben összesen 11 kulcspasszt osztott ki és 9 labdát szerzett. Szépen búcsúzott hát az enschedeiektől, ugyanis augusztus utolsó napjaiban aztán számos kérője közül végül az Ajax Amsterdamhoz szerződött 11 millió euró ellenében.

 

 

A 30 éves szenegáli középpályás immár nyolcadik éve szolgálja a Guingamp csapatát, ám ilyen szezonkezdetben még nem volt része. A breton kiscsapat ugyanis jelenleg veretlenül vezeti a Ligue 1 tabelláját, a korábban az élvonalban összesen 4 gólt szerző Diallo pedig máris jegyzett 2 találatot, de mezőnymunkáját is dicséri 17 labdaszerzése és 9 felszabadítása. Az már külön pechje, hogy az ezen a poszton rendkívül erős szenegáli válogatott keretbe ezzel a teljesítménnyel sem került vissza, mint ahogy 2009 óta egyetlen egyszer sem.

 

 

A spanyol bajnokságban kisebb fajta szenzáció, hogy két forduló után a Las Palmas áll az élen, mégpedig 9 gólt szerezve. A szép termésből kivette a részét a harminc esztendős marokkói válogatott is, aki a Valencia ellen idegenben 4-2-re megnyert meccsen egy gólpasszt adott, majd a Granada elleni hazai 5-1-es gálázáson 2 gólt és egy asszisztot jegyzett. Eddigi pályafutása során egyébként egyetlen egyszer fordult elő vele, hogy 2-nél több bajnoki találattal zárjon egy szezont, még a Levantéban három éve, ha azonban idén így folytatja, könnyen megdöntheti a 4 gólos rekordját.

 

 

Váratlanul gyenge szezont produkál idén a Djurgården a svéd bajnokságban és a szezon utolsó harmadába fordulva a bennmaradásért küzd. A kenyai válogatott ifjú csatára februárban tette át a székhelyét Európába, és úgy látszik, augusztusra lendült igazán formába. A stockholmiakkal hét pontot gyűjtöttek az Allsvenskan utolsó négy fordulójában, a korábban gólképtelen Olunga pedig eközben a csapat találatainak a felét szerezte, 4-szer is beköszönt az ellenfelek hálójába.

 

 

A legnagyobb szurkolótáborral rendelkező orosz klub az utóbbi években nem kényeztette el a szurkolói, ám idén remek rajtot vett a csapat és öt forduló után vezeti a Premjer Liga tabelláját. Amikor a Videotont is megjárt zöld-foki csatár a kezdőben kapott helyett, csapata mindig győzni tudott, a Krasznodar elleni meccset pedig gyakorlatilag maga döntötte el 2 góljával. Emellett 2 gólpassz is fűződik a nevéhez, összesen 11 kulcspassz és 23 fejpárbajából 14-et megnyert, ami egy csatárnál különösen hatékonynak számít.

 

 

Végül egy további újításként ezentúl igyekszünk minden hónap legszebb afrikai góljairól is készíteni egy összeállítást. Nézzük melyik tíz találat nyerte el leginkább a tetszésünket augusztusban:

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása