Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

ANB csoportkör után

2016. január 28. - Legris

Korábbi beharangozóinkban már foglalkoztunk a kizárólag hazai bajnokságokban szereplő játékosokból álló, úgynevezett A-válogatottak számára kiírt torna az Afrikai Nemzetek Bajnoksága rövid történetével és selejtezőivel. Január 16-án aztán el is kezdődött Ruandában az idei torna, mégpedig a részt vevő országok egy-egy tipikus táncát bemutató fergeteges megnyitóünnepség után. Tegnap már véget is értek a csoportmérkőzések, ahol bizony nem maradtunk meglepetések nélkül a negyeddöntőbe jutó csapatokat illetően. A hazaiak már most történelmet írtak, hiszen először jutottak kontinentális tornán a legjobb nyolc közé, miközben a végső győzelemre is esélyes csapatok közül elvérzett Marokkó és Nigéria is.

(a mérkőzések összefoglalói az eredményekre kattintva elérhetőek)


 

 

A-csoport

 

A hazaiak csatára, Ernest Sugira duplázott Gabon ellen
(Fotó: johnnymckinstry.com)

Az északír Johnny McKinstry által irányított Ruanda eddig igazából beváltotta a hazai szurkolók reményeit, hiszen két győzelem után, már a továbbjutást bebiztosítva szenvedtek el egy  egy sima vereséget a darazsak. A nyitótalálkozón egy korai Emery Bayisenge-szabadrúgásgól után az ifjú középhátvéd egy elhibázott büntetője is belefért Elefántcsontpart ellen (1-0), majd a szívósan rajtoló Gabon (0-0 Marokkó ellen) ellen a középcsatár Ernest Sugira játszotta a főszerepet, közvetlenül a szünet előtt és a szünet után is akadt egy-egy lövése, amivel Yves Moto kapus nem tudott mit kezdeni, így amikor a hazai hálóőr, Eric Ndayishimiye is hibázott egyet egy elvétett kifutásnál, Aaron Bapendza fejese már csak a párducok szépítéséhez volt elegendő (2-1). A két győzelmével a csoport élére állt Ruanda és az utolsó forduló eredményeitől függetlenül története során először egy kontinentális torna legjobb nyolc csapata közé jutott.

Krahire Zakri (10) Marokkó elleni gólját ünneplik az elefántok
(Fotó: cafonline.com)

Mindeközben az első meccs hajrájában még csak kapufáig jutó Elefántcsontpart a második találkozóján némileg meglepetésre legyőzte Marokkót, mégpedig egy Krahire Zakri által értékesített büntetővel (1-0). Így aztán Michel Dussuyer tanítványai úgy léptek már pályára az utolsó találkozójukon, hogy Gabon ellen egy döntetlen biztos továbbjutást érne számukra. Az elefántok végül alaposan túl is teljesítették a tervet, ugyanis Aka Essis távoli vezetőgóljára hiába válaszolt Franck Obambou a szünet után, az utolsó fél órában Guiza Djédjé és két cserejátékos Koffi Davy Boua valamint Nilmar Blé találataival kiütéses győzelmet arattak a narancssárgák, majd meg is ünnepelték, hogy harmadik próbálkozásra most először túl is jutottak az ANB csoportkörén.

Ráadásul végül csoportelsők is lettek, ugyanis az általuk legyőzött és Gabonnal sem bíró Marokkó végül az utolsó meccsen a már tartalékosan felálló Ruandát le tudta győzni. Az első félidőben az egy gólpasszt is jegyző Abdelghani Mouaoui duplájára valamint Youssef El Idrissi és Abdeladim Khadrouf találataira csak Hegman Ngomirakiza tudott válaszolni, a második félidőben pedig több találat már nem esett, az Atlasz oroszlánjai pedig hiába szurkoltak a másik meccsen Gabonnak.

 

 

B-csoport

 

A 18 éves kongói támadó, Elia Meschak beköszönt Etiópia ellen is
(fotó: izubarirashe.rw)

A B-csoport voltaképpen nem hozott különösebben nagy meglepetést, a favoritnak számító Kongói Demokratikus Köztársaság két magabiztos győzelemmel gyorsan bebiztosította magának a továbbjutást, bár az utolsó kör lazulása még sokba kerülhet. A tavaly a nagyválogatottat is ANK-bronzéremig vezető Florent Ibengue az akkori keretből csak két emberrel számolhatott, a hazai játékosokból is ütőképes gárdát kovácsolt azonban. Először Etiópiát a veterán Guy Lusadisu góljával valamint két ifjonc, a gólpasszt és gólt is jegyző Héritier Luvumbu és Elia Meschack révén intézték el (3-0), majd Angolának sem kegyelmeztek. Utóbbi mérkőzésen a leopárdok az első félidőben három gólos előnyre tettek szert, a 18 esztendős Meschack újabb találata mellett Nelson Munganga és Jonathan Bolingi voltak eredményesek, miközben az első meccsen is villogó Héritier Luvumbu két asszisztot is kiosztott. A szünet után Gelson szépítése után még Merveille Bokadi is betalált, így a hajrában Joël Kimwaki öngólja már nem osztott, nem szorzott (4-2).

Yazid Atouba (10) sikertelen MLS-kaland után lehet Kamerun hőse
(fotó: cafonline.com)

A csoport másik továbbjutó helyére hajtó Kamerun sokkal nehezebben birkózta le az első körben Angolát, hiszen a meccs elején a nagyon fiatal kerettel érkező fekete antilopok tűntek veszélyesebbnek. Az első játékrész közepén azonban a korábban a Chicago Fire színeiben az MLS-t is megjárt Yazid Atouba remekül tekert egy szabadrúgást a hálóba, a folytatásban pedig a rutinosabb szelidíthetetlen oroszlánok még úgy is megőrizték az előnyüket, hogy Joseph Ngwem a második félidő közepén piros lapot kapott.Etiópia ellen viszont már elfogyott Martin Ndtoungou Mpilé fiainak (0-0) tudománya, hogy aztán a számukra létfontosságú közép-afrikai derbin újra remekeljenek. Igaz, a kongóiak a biztos továbbjutás tudatában meglehetősen tartalékosan álltak fel, amit a szünet előtt ismét Atouba használt ki. A második félidőben Jean-Marc Mundele korán egyenlített, ám nem sokkal később a vezetőtalálatot előkészítő Moumi Ngamaleu a hálóba vágta az eltiltását letöltő Ngwem beadását, majd Samuel Nlend használt ki egy újabb kongói védelmi hibát (3-1).

Győzelmükkel a kameruniak végeztek a csoport élén, így ők játszthatnak Elefántcsontpartal a negyeddöntőben, a kongóiaknak pedig a hazai válogatottal kell majd szembenézniük a folytatásban. A csoport másik két csapatának találkozón elméletileg Etiópia reménykedhetett volna még továbbjutásban, ám Angola a becsületéért küzdve Ary Papel duplájával legyőzte a walya antilopokat, akiken Seyoum Tesfaye szépítőtalálata sem segített (2-1).



 

C-csoport

 

Ahmed Akaichi most is úgy ontja a gólokat, mint a tavalyi Afrika-kupán
(fotó: cafonline.com)

Az egész torna alighanem legnagyobb meglepetése, hogy Nigéria nem jutott túl a csoportkörön, főként azután, hogy az első két meccsén még magabiztosnak tűnt Sunday Oliseh csapata. Niger ellen ugyan sokáig szenvedtek a szuper sasok, Osas Okoro góljával és a csereként beállt Chisom Chikatara mesterhármasával végül kiütéses győzelmet arattak, miközben Prince Aggreh két asszisztot osztott ki (4-1). A másik favorit, a torna előtt epehólyag-műtéten áteső szövetségi kapitányát, Henryk Kasperczakot nélkülöző Tunézia ellen ugyan majdnem hátrányba kerültek Akaïchi fejese után, ám a játékvezető tévesen érvénytelenítette a találatot, majd az új sztár, Chikatara a zöldeket juttatta előnyhöz Okoro passza után. A Guinea elleni első meccsen is kétszer betaláló Ahmed Akaïchi azonban végül kiegyenlített és úgy tűnt, mindkét válogatottnak jó lehet a döntetlen a továbbjutáshoz.

Alsény Camara a legjobb nyolc közé vezette Guineát
(fotó: http://nigeriaonline.ng)

Másképp gondolta azonban ezt a Kanfory Bangoura által irányított Guinea, mely az első meccsén két formás akcióval kétszer is egyenlíteni tudott a pályafutása nagy részét francia alsóbb osztályokban töltő Alsény Camara révén a tunéziaiak ellen (2-2). Kevésbé értékelhető sikeresnek a Niger elleni hasonló eredmény, ahol a nigeriek elefántcsontparti szövetségi kapitányának, François Zahouinak hiába kellett már az első félidőben három kényszerű cserét is végrehajtania, Mossi Moussa és Moussa Adamou révén kétszer is vezetéshez jutottak. Ezúttal előbb Alsény Camara passza után Aboubacar Sylla, majd Kile Bangoura voltak az egyenlítők (2-2).

A mindent eldöntő utolsó körben aztán újra a kombinatív Syli nationalt láthattuk Nigéria ellen, egy mintaszerű Alsény Camara - Daouda Camara - Ibrahima Sankoh akció végén utóbbi helyezett a hálóba, mivel pedig a szuper sasok támadásai ezúttal csődöt mondtak, a legutóbbi torna bronzérmese búcsút mondhatott az idei ANB-nek is (1-0). Ehhez persze kellett az is, hogy Tunézia se hibázzon, márpedig a kárthágói sasok valósággal átgázoltak Nigeren. A korábban két gólpasszt jegyző Saad Bguir az első félidőben duplázott, a második játékrészben pedig emberhátrányba is került Niger, majd jelentkezett természetesen Akaïchi is egy góllal, majd Mohamed Ben Amor és a csereként beálló Hichem Essifi is betaláltak, miközben a balhátvéd Ali Maaloul összesen három asszisztot osztott ki (5-0), így a kispadra beugró Hatem Missaoui a negyeddöntőbe vezette tanítványait.

 

 

D-csoport

 

Katongo vezényli a zambiai csapatot Ugandának lőtt gólja után
(fotó: cafonline.com)

Az első kiírásban bronzérmet szerző, azóta azonban csak most először kijutó Zambia keretébe George Lwandanima meghívhatott két Kínát megjárt veteránt a 2012-es Afrika-kupa győztes csapatból, akik végül kulcsszerepet játszottak a csoport megnyerésében. Előbb a déli régiós rangadón a legutóbbi elődöntős Zimbabwe ellen ugyanis Christopher Katongo beadását Isaac Chansa lőtte kapásból a hálóba, mivel pedig a védelem végig kitartott, amikor Jacob Banda kapus már verve volt, Adrian Chama mentett a gólvonalról, így ez győztes találatnak is bizonyult (1-0). Uganda ellen aztán egy hasonlóan kiegyensúlyozott mérkőzést már maga a csapatkapitány, Katongo döntötte el, amikor az első félidő végén a hálóba fejelte Benson Sakala felívelt szabadrúgását, Banda kapuja pedig ismét bevehetetlennek bizonyult (1-0), így a rézlövedékek két forduló után be is biztosították a továbbjutásukat.

A mali Sinayoko (balra) küzd Zimbabwe ellen
(fotó: cafonline.com)

A másik negyeddöntős helyért azonban nagy küzdelem folyt, melyben a Kelet-Afrika legjobbjának számító Ugandát a rendező ország szomszédsága miatt rengeteg szurkoló bíztatta. Első mérkőzésükön Mali ellen korán előnybe is kerültek, amikor az új tinisztárjuk, Farouk Miya által beívelt szabadrúgást Joseph Ochaya gólra váltotta, ám a Sekou Koita nem sokkal később kiegyenlített. Még a szünet előtt visszaszerezték a darvak az előnyt egy nagyon könnyű síppal befújt büntető révén, melyet Miya értékesített. Erre is volt azonban válaszuk a sasoknak, Koita kiugratását a csereként beállta Mamadou Coulibaly lőtte középre, Hamidou Sinayoko pedig kiegyenlített (2-2), ami később döntő fontosságúnak bizonyult. Miközben ugyanis Uganda a már említett vereségét szenvedte el Zambiától, Malinak sikerült egy hajrában szerzett Moussa Sissoko gól révén felülkerekednie a több helyzetet kihagyó Zimbabwén (1-0), ezzel pedig komoly lépéselőnybe kerültek.

Djibril Dramé rendkívül fiatal, számos tavalyi U20-as VB-bronzérmessel és U17-es VB-ezüstérmessel felálló csapata ugyanis úgy játszhatott a már biztos továbbjutó Zambiával, hogy egy döntetlen mindenkinek jó, nekik kvalifikációt, a zambiaiaknak csoportgyőzelmet ér. Ezek után aligha nagy meglepetés, hogy a meccs gól nélkül ért véget (0-0), így Ugandának egy győzelem sem segített volna Zimbabwe ellen. Ráadásul a harcosok becenevükhöz méltóan küzdöttek a becsületpontjukért, amiből kis híján győzelem is lett, hiszen William Manondo vezetőtalálatát csak a hosszabbításban egyenlítette ki Geoffrey Sserunkuma (1-1).




A negyeddöntőket a hétvégén rendezik, előbb szombaton közép-európai idő szerint délután 2 órakor hatalmas csatára van kilátás az eddig nagyon magabiztos Kongói Demokratikus Köztársaság és a hazai Ruanda között, majd 5 órakor Kamerun és Elefántcsontpart kerül szembe egymással. Utóbbi párosítás továbbjutójának következő ellenfel vasárnap délután dől el, amikor a rutinosabb Tunézia a sok fiatallal felálló Mali ellen meccsel, majd zárásként Zambia és Guinea között is eldől, melyikük szőheti tovább álmait.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása