Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Afrikai BL - 2. forduló

2017. május 25. - Legris

Kedden és szerdán rendezték meg az afrikai BL második fordulóját, melyben ismét született jónéhány meglepetés. A debütáló klubok közül az etióp Saint George ismét pontot szerzett, de első BL-pontjának örülhetett a mozambiki Ferroviário da Beira és első győzelmének a zimbabwei CAPS United. A nyitófordulóban botló címvédő Mamelodi Sundowns és a nyolcszoros bajnok Al Ahly ugyanakkor idegenben javítani tudott, de a mezőny kiegyensúlyozottságát jól mutatja, hogy száz százalékos csapat már csak egyetlen egy van, mégpedig a Szudánban drámai hajrában diadalmaskodó Étoile du Sahel.

 

 

Az első kör legnagyobb győzelmét arató Étoile du Sahel drámai körülmények között gyűjtött be újabb három pontot, mégpedig Omdurmanban, a szudáni Al-Merrikh forrú hangulatú vörös kastélyában. Az első félidő vége felé Lahmar felívelt szabadrúgását csúsztatta a hálóba a már legutóbb is duplázó brazil Diogo Acosta, majd a második félidő elején nagyon hasonló helyről elvégzett Wawa szabadrúgás után kiegyenlítettek a hazaiak, amikor a nagy kavarodásban Krir kapus nagy védése után Bakri Al-Medina találta meg az utat a hálóba. A szudániak talán már beletörődtek volna az egy pontba, ám a három perces hosszabbítás utolsó pillanataiban egy vendégkontra végén a nigériai középhátvédjük, Kunle csaknem öngólt vétett, Salim kapus ettől ugyan még megmentette a Mars csapatot, a kipattanót azonban a korábban a PL-ben is megforduló algériai légiós, Hameur Bouazza kíméletlenül a léc alá vágta (1-2). Hubert Velud tanítványai így a tunéziai bajnoki címet elbukása után a BL-ben még száz százalékosak és máris jelentős előnyre tettek szert a vetélytársakkal szemben.

A csoport másik mérkőzésén ugyanis a legutóbb nagy zakóba beleszaladó mozambiki Ferroviário Beira képes volt ellenállni a másik szudáni gárda, az Al-Hilal rohamainak, így a vasutasok történetük első hazai BL-meccsén megszerezték első pontjukat (0-0), amihez egyébként zimbabwei kapusuk, Willard Manyatera négy fontos védéssel járult hozzá. A tunéziai Nabil Kouki által irányított Al-Hilal az első fordulóban hazai pályán is csak döntetlent játszott a nagy ellenlábas Al-Merrikh ellen, így a csoport "törpéje" elleni botlás még sokba kerülhet, különösen, hogy legközelebb az Étoile du Sahel vendégei lesznek, ami a jelenlegi formák alapján nem kecsegtet túl sok jóval.

 

 

A B-csoportban a tavalyi döntős Zamalek meleg pillanatokat élt át az Al Ahli Tripoli vendégeként, mégpedig a líbiai polgárháború miatt Sfaxban játszott mérkőzésen. A tripoli szurkolók azért Tunéziába is szép számmal elkísérték csapatukat és örömmel láthatták, hogy a zöld-fehérek sokszor valósággal a kapujukhoz szögezték a fehér lovagokat, a lövési kísérletek összesített aránya 14-5 lett például a javukra. Gólt azonban nem sikerült szerezniük, az Al Ahli ifjú 10-ese, Mouaid Allafi az első félidő végén egyszer ugyan négy védő között is lövőhelyzetbe játszotta magát, de a keresztlécet találta telibe, a hajrában viszont a líbiai válogatott ikonikus kapusának, Mohamed Nashnushnak is bravúrt kellett bemutatni a csereként beállt nigériai légiós, Ohawuchi ziccerénél, így végül maradt a 0-0-ás pontosztozkodás.

A másik találkozón viszont a zimbabwei CAPS United még jobban meglepte Hararéban a két éve döntős USM Alger gárdáját és 2-1 arányban diadalmaskodni tudott. Pedig az első ordító ziccert még a vendégek hagyták ki a meccs legelején, Beldijali beadását Meziane az üres kapu mellé lőtte, a túloldalon azonban a hazaiak nem voltak ilyen kegyesek és egy kavarodás végén Ronald Chitiyo okosan csavart a hosszú alsó sarokba. A második félidőben a zimbabwei kapus Edmore Sibanda hatalmas szabadrúgása okozott gondokat kollégájának, Zemmamouche-nak, aki végül hárítani tudott, az algériaiak pedig nem sokkal később Meftah felívelt szabadrúgása után Ayoub Abdellaoui fejesgóljával kiegyenlítettek. A hajrában azonban újra érkezett a 24 esztendős Ronald Chitiyo és a hazaiak mezőnyfölényét újabb gólra váltotta és megszerezte a CAPS United történetének első BL-győzelmét.

 

 

Az etiópiai Saint George FC a címvédő otthonából rabolt bravúrpont után az ország első hazai BL-meccsén a nemrég a tunéziai bajnoki címet is begyűjtő Espérance Tunis-t fogadta Addis Abebában. A vendégek esélyeshez méltóan többet birtokolták valamivel a labdát, Khenissi a meccs elején kihagyott egy nagy helyzetet, de közben az etióp kontrákban folyamatosan benne volt a veszély. Különösen miután a második félidő közepén a tunéziaiaktól Ghilane Chaalali megkapta meglehetősen szigorú második sárga lapját és csapata emberhátrányba került. Gól azonban nem született, a legnagyobb helyzet talán akkor maradt ki, amikor a Belgiumot is megjárt Saladin Said lövésébe az utolsó pillanatban vetődött bele Ali Machani, illetve a találkozó legvégén Khenissi hiába talált be a hazai kapuba, a botswanai játékvezető kiszúrta, hogy az alkarjával vette maga elé a labdát, így végül 0-0 maradt a végeredmény.

A tavalyi BL-győztes, Mamelodi Sundowns a gyengébb rajt és a napokban elbukott bajnoki cím után egy szép idegenbeli győzelemmel kárpótolta valamelyest a szurkolóit Kinshasában az AS Vita Club ellen. Az első félidő derekán Langerman beadását a libériai gólgyáros, Anthony Laffor fejelte a hálóba, nem sokkal később azonban Etekiama legkészítése után a hazaiak mali légiósa, Oumar Sidibe egyenlített, így a szünetben még döntetlenre álltak a felek. A 2014-ben a döntőig jutó kongóiak igyekeztek fokozni a nyomást, de így Pitso Mosimane fiai játszhatták kedvenc játékukat és Mohomi váratlan labdaszerzése után az elefántcsontparti Krahire Zakri ezúttal a kezdőcsapat tagjaként is gólt tudott szerezni. Egy védőtől elvett labdával verekedte magát a kapuig Sibusiso Vilakazi is, így a meccs hajrája már nem is lett különösebben izgalmas.

  


 A kameruni Coton Sport rossz kezdés után a nyolc címével rekorder kairói Al Ahly-t fogadta Garouában, ám ezt a mérkőzést is pocsékul indították. Az egyiptomiak egy mintaszerű akció végén gyorsan megszerezték a vezetést, El Said, Zakaria, Junior Ajayi volt a labda útja, utóbbi pedig a kapuba passzolt, majd a 14. percben már kettő volt a vendégek előnye, amikor a 19 éves kameruni kapus, Daouda Ibrahim csúnya hibája után Momen Zakaria is a hálóba helyezett. A folytatásban visszaálltak a sascímeresek, de a Coton Sport hiába támadott sokat és próbálkozott nem kevesebb, mint 24 alkalommal bevenni Ekramy kapuját, különösebben nagy erőkifejtésre nem késztették az egyiptomi válogatott hálóőrt, sőt a kontrák során Ajayi még két, Zakaria pedig egy ziccert kihagyott, így a végeredmény 0-2 lett.

A zambiai Zanacótól már az első körben az egyiptomi pontszerzés is bravúrnak számított, most pedig a tavalyi marokkói elődöntőst, a Wydad AC-t sikerült hazai pályán legyőzni is. Már a mérkőzés első negyedórájában beállította az 1-0-s végeredményt a 22 esztendős Ernest Mbewe, aki a ghánai Attram által lekészített labdát vágta védhetetlenül Laaroubi kapujának bal felső sarkába. A marokkói bajnoki címet nemrég begyűjtő casablancaiak később nem tudtak úgy egyenlíteni, mint tavaly a másik zambiai gárda, a ZESCO vendégeként, így a bankárok egyelőre meglepetésre a csoport élére ugrottak.

 

  Potyogtak a gólok a második számú kupasorozat, a Szövetségi Kupa fordulójában, a nyolc találkozón összesen 26-szor zörgették meg a hálót a csapatok és külön érdekesség, hogy nincs már pont nélküli csapat a mezőnyben.

A nyitókörben magabiztos tunéziai csapatok ezúttal vereséget szenvedtek idegenben, a Club Africain az ugandai Kampala CCA otthonában maradt alul 2-1-re, noha az első félidő végéig még vezetett, a CS Sfaxien-t pedig egy vérbeli magreb derby-n múlta felül az MC Alger szintén 2-1 arányban. Mivel az A-csoportban az utolsó nigériai "mohikán", a Rivers United le tudta győzni 1-0-ra a marokkói FUS Rabatot, így a kvartett minden tagja három ponttal áll jelenleg. A játéknap legnagyobb meglepetését a szváziföldi Mbabane Swallows okozta, mely Sabelo Ndzinisa mesternégyesével 4-2-re legyőzte a dél-afrikai Platinum Stars gárdáját a déli rangadón, így a B-csoportban a már említett algériaiak álltak az élre.

A másik dél-afrikai csapat, a SuperSport United is gólzáporos mérkőzést játszott, ám szurkolóik jóval elégedettebbek lehettek a meccs után, hiszen a pretóriaiak Mnyaname és az új-zélandi Brockie duplájával 5-3-as győzelmet arattak Gabonban a CF Mounana vendégeként. Ezel a SuperSport vezeti is a csoportot, ugyanis a sorozat tavalyi győztese, a kongói TP Mazembe csak a hajrában tudott pontot menteni a Horoya ellen Guineában (1-1). A C-csoport mini tabelláján is négy három pontos csapat található jelenleg, az egyiptomi Smouha ugyanis nagy csatában le tudta győzni az angolai Recreativo Libolót 2-0-ra, a szudán Hilal Obayed pedig némileg meglepetésre 1-0-ra felülmúlta a tavaly BL-elődöntős zambiai ZESCO Unitedet.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása