Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Afrikai BL - 1. forduló

2017. május 14. - Legris

A 2017-es, új formátumú afrikai BL első fordulójában rögtön két meglepetés is született, hiszen sem a címvédő Mamelodi Sundowns, sem a 8 címével a sorozat rekorderének számító kairói Al Ahly nem tudott győzni hazai pályán a jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfelével szemben. A folytatásban persze még bőven lesz idejük a csapatoknak a javításra, legközelebb a május 23-24-én esedékes hétközi fordulóban, most azonban tekintsük át a hétvége eredményeit.

 

 

Az első forduló legnagyobb győzelmét a tunéziai Étoile du Sahel aratta, mely valósággal átgázolt a sorozatban debütáló mozambiki ellenfelén. Diogo Acosta az első negyedóra végén megszerezte a vezetést, amikor Soarito kapus Msakni fejesét még bravúrral hárította, a kipattanót viszont a hazaiak brazil légiósa már a hálóba vágta. Még a szünet előtt duplázta a előnyt a guineai Alkhali Bangoura Amorim rossz felszabadító fejese után, majd a második játékrész közepén végezték ki a csillagosok a vendégeket. Hamza Lahmar 20 méteres szabadrúgásból, majd Bangoura beadása után az algériai Hameur Bouazza közelről talált be, végül pedig utóbbi labdaszerzése után Acosta ismét egy kipattanót fejelt a hálóba. A francia Hubert Velud tanítványai így nem csak a BL-t kezdték remekül, de legutóbbi tíz tétmeccsükön 9-1-0-s mérleget repesztettek (összefoglaló: ITT).

A csoport másik meccsén forró hangulatú derby-n csapott össze a két szudáni gárda, melyek közül a hazai pályán szereplő Al-Hilal birtokolta többet a labdát és az első félidő végén meg is szerezte a vezetést, amikor El-Tahir passza után a nigériai légiós, Shobowale Azeez addig forgolódott a védők között, amíg egy pattogós lövése utat nem talált a bal alsó sarokba. A 61. percben azonban parádés góllal egyenlített az Al-Merrikh, amikor az ifjú Abdelraman passza után Saadeldin Elsamani tekert a hosszú felső sarokba. A döntetlennel a vendégek lehettek elégedettebbek és bizakodóan várhatják a másfél hét múlva esedékes Étoile du Sahel elleni következő rangadójukat (összefoglaló: ITT).

 

  

A B-csoport két favoritja esélyeshez méltóan kezdte meg a csoportkört és viszonylag könnyed győzelmet aratott a már a kvalifikációval is kellemes meglepetést okozó ellenfelekkel szemben. A két éve a döntőig jutó USM Alger a líbiai bajnok Al Ahli Tripolit fogadta és félórányi gyürkőzés után szerezte meg a vezetést, amikor Benmoussa felívelt szabadrúgását az előre húzódó középhátvéd, Farouk Chafaï fejelte a hálóba. A szünet előtt érkezett a második gól, Meftah jobboldali beadását a madagaszkári csatár, Carolus Andria bólintotta közelről kapura, a líbiai válogatott Nashnoush kapus pedig már csak belekapni tudott a labdába, hárítani nem. A kegyelemdöfést a hajrában a csereként beállt Oussama Darfalou adta meg Andria pazar kiugratásából, így gyorsan letette névjegyét az algíri gárda a kvartettben (összefoglaló: ITT).

Nem akart a piros-feketéktől elmaradni a tavalyi döntős Zamalek sem, mely a bizonytalan egyiptomi állapotok miatt továbbra sem hazai pályáján, hanem Alexandriában játszhatta le a zimbabwei bajnok CAPS United elleni mérkőzését mégpedig erősen korlátozott számú szurkoló előtt. Talán ezért is nyújtottak sokáig visszafogott teljesítményt a fehér lovagok, az 56. percben azonban a veterán klublegenda, Shikabala pazar beadását az utóbbi időben sok kritikát kapó csaptár, Bassem Morsi a hálóba fejelte. Ugyanakkor csak a hajrában nyugodhattak meg teljesen a hazai szurkolók, amikor a nigériai Youssef szögletét csúnyán elnézte Sibanda kapus, a csereként beállt másik nigériai légiós, Stanley Ohawuchi fejese így a kapuban köthetett ki (összefoglaló: ITT). A következő fordulóban mindkét favorit idegenben lép fel, és a kihívóknak feltétlenül szükségek lesz hazai pályán egy bravúrra, ha tartani akarják velük a lépést. 

 

 

A C-csoportban már komolyabb ellenfélként nézett farkasszemet a veterán Faouzi Benzarti által irányított Espérance Tunis és a kongói szövetségi kapitány, Florent Ibengue által gardírozott Vita Club. A vezetést a vendégek szerezték meg a meccs elején egy kontrából a kameruni Yazid Atouba szólója végén, de viszonylag gyorsan fordított a hazai gárda. Előbb egy vendégkapu előtti kavarodás végén az elefántcsontparti Fousseni Coulibaly egyenlített, majd Yassine Khenissi harcolt ki és értékesített egy tizenegyest. A második játékrész elején a fekete delfinek Bangala kiállítása miatt emberhátrányba kerültek, de így is sokáig nyílt maradt a találkozó, míg végül három perccel a meccs vége előtt a szépen kilépő Mbarki gáláns passza után a Franciaországban született, nemrég Belgiumból igazolt Anice Badri döntötte el végleg a három pont sorsát (összefoglaló: ITT).

A dél-afrikai címvédőnek, a Mamelodi Sundowns-nak papíron könnyebb dolga lett volna, a kvalifikációval is történelmi tettet végrehajtó etióp Saint George azonban túl rágós falatnak bizonyult a pretóriai brazilok számára. A mérkőzés legelején a zimbabwei Khama Billiat lövését bravúrral hárította a vendégkapus, Odongkara, a második játékrész elején pedig a libériai Laffor passzát Vilakazi ajtó-ablak helyzetben lőtte a kapu mellé. Végül az etióp csapatkapitány, Degu Debele által vezérelt védelem végig kitartott, így egy nagyon értékes pontszerzéssel zárták a vendégek a találkozót, mely nagyon fájhat még a Mamelodinak a folytatásban, hiszen a következő körben a kongói vendégjáték jóval nehezebbnek ígérkezik.

 

 

A "halálcsoportban" a tavalyi BL-elődöntős Wydad végre használhatta a felújított casablancai stadiont, mely színültig meg is telt a kameruni bajnok, Coton Sport elleni találkozóra. Az első félidő végén meg is szerezték a vezetést a hazaiak, amikor egy felívelés után Khadrouf lefejelt labdáját a libériai gólgyáros William Jebor vágta kapásból a hálóba a vendégek alig 19 esztendős kapusa, Daouda Ibrahima mellett. A 63. percben aztán Houcine Amoutta legényei tettek még róla, hogy a szurkolóknak ne kelljen sokáig izgulniuk, Ounajem beadását az előre húzódó védő, Amine Atouchi közvetlen közelről, mellel juttatta a kapuba (összefoglaló: ITT).

A csoport másik észak-afrikai csapata, a kairói Al Ahly városi vetélytársához hasonlóan Alexandriában fogadta a Zanacót, és akárcsak tavaly a másik zambiai egylet, a ZESCO, úgy most a bankárok is kifogták a szelet a sascímeres klub vitorlájából és hazavittek egy pontot a nagy nevű ellenféltől. Pedig a vörös ördögök végigtámadták a mérkőzést és helyzetek garmadáját alakították ki, Souleymane Coulibaly azonban a kapu torkából sem tudott betalálni a meccs elején, később Hossam Ghaly szöglet utáni fejesét pedig Nsabata kapus védte bravúrral, akárcsak Coulibaly ötösről leadott lövését már a hosszabbításban. Az Al Ahly legközelebb a Coton Sport vendégeként javíthat, a Zanaco pedig a Wydadot fogadja majd Lusakában.

 

 

A második számú kontinentális kupasorozat, a Szövetségi Kupa nyitófordulójában is játszottak több kemény összecsapást, de a tunéziai csapatok végül itt is száz százalékosak maradtak. A Club Africain a Nigériát már a nemzetközi kupákban egyedül képviselő Rivers Unitedet verte hazai pályán (3-1), így az ugandai KCCA-t még simábban verő marokkói bajnok, FUS Rabat mögött (3-0) a második helyen áll a csoportjában. A CS Sfaxien ugyanakkor a csoportkörös kvalifikációval is a szváziföldi labdarúgás történetének legnagyobb sikerét elérő Mbabane Swallows elleni szűk győzelemmel (1-0) is vezeti a kvartettjét, az MC Alger ugyanis pontot tudott rabolni a dél-afrikai Platinum Stars otthonából (1-1).

A másik dél-afrikai csapat, a magasabban jegyzett SuperSport United is csak egy döntetlennel indított hazai pályán, mégpedig az egykor szebb napokat is látott guineai Horoya AC ellen, ráadásul a vendégek kétszer is vezettek a találkozón, és másodjára csak a hajrában sikerült egyenlíteniük a hazaiaknak (2-2), de Keegan Ritchie a forduló gólját szerezte egy tökéletes szabadrúgással. Ebben a csoportban közben a BL kvalifikációt meglepetésre elbukó kongói TP Mazembe a hazatérő legenda, Trésor Mputu vezérletével megverte a gaboni CF Mounanát (2-0), így a hollók rögtön az élre ugrottak. A C-csoportban a tavaly még BL-elődöntős ZESCO Unitednek egyiptomi csapatot, az alexandriai Smouhát sikerült legyőznie (1-0) egy kissé könnyű síppal befújt büntetővel, az angolai Recreativo do Libolo pedig egy 93. percben elért találattal fektette két vállra a szudáni Al Hilal Obayedet (1-0).

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása