Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Az Afrika-kupa házigazdája - Gabon

2017. január 11. - Legris

A 2017-es Afrika-kupának Gabon ad otthont, mely öt éve már társrendezője lehetett a szomszédos Egyenlítői-Guineával a kontinensviadalnak, most pedig némileg beugróként vállalhatta a házigazda szerepét. A 2017-es tornára eredetileg ugyanis Dél-Afrikában került volna sor, amikor azonban 2013-ban az akkori helyszín, Líbia a polgárháború miatt alkalmatlanná vált a rendezésre, a CAF először úgy döntött, megcseréli a két rendező időpontjait, több időt adva ezzel az észak-afrikai országnak. Később azonban bizonyossá vált, hogy Líbiában sajnos mostanában nem fognak megfelelően helyreállni az állapotok, így új pályázatot írtak ki, melynek győzteseként Gabon 2015 áprilisában vállalta el, hogy 20 hónapon belül felkészül a 31. Afrika-kupa fogadására. Jelen posztban a rendező országgal és a helyszínekkel ismerkedhetünk meg.

Az egyenlítő mentén, Afrika nyugati partján fekvő Gabon ugyan 1,8 millió lakosával csupán a 46. legnagyobb ország a földrészen, a mangán- és uránbányáinak, no meg legfőképpen a hetvenes években megkezdett kőolaj-kitermelésnek köszönhetően az egy főre jutó GDP itt a harmadik legnagyobb a kontinensen. Persze ahogy az lenni szokott, a profit nagy részét a már amerikai kézben lévő Shell és az Afrika-kupa névadó szponzorává avanzsáló francia Total szedi be, az országban pedig a bevételek megoszlása egyenlőtlen, a források visszafordítása, az infrastruktúra kiépítése lassú, így a Világbank 2005-ös jelentése szerint a lakosságnak nagyjából a harmada a szegénységi küszöb alatt él. Ugyanakkor a szubszaharai országok közül Gabonban a legmagasabb az emberi fejlettségi index (HDI), melyet a várható élettartam, az oktatás és az életszínvonal alapján határoznak meg.

A rendezetlen viszonyok az ország történelme miatt nem különösebben meglepőek, hiszen Gabon a függetlenségét csak 1961-ben vívta ki, az első portugál gyarmatosítók már a XV. században érkeztek a területére és az ében, valamint az elefántcsontforgalom mellett rögtön nagy ütemben megindult az itt élő népek rabszolgaként való befogása és kereskedelme is. A franciák a XIX. században vették át a fennhatóságot, így az ország hivatalos nyelve ma is a francia és Gabon a frankofon nemzetközösségnek is része, ugyanakkor közel ötven bantu nyelvet is beszélnek az ország különböző részein.

A rendezési nehézségek egyik forrása lehet, hogy alig négy hónapja rendkívül kiélezett választásokat tartottak, mely végén az elnöki tisztet korábban a hatszor újraválasztott édesapja halála után elnyerő Ali Bongo Ondimba alig 1,5%-kal előzte meg a korábbi külügyminisztert, Jean Pinget. Mivel mindkét tábor a választási szabályok megsértésével vádolta a másikat és egyébként számos nemzetközi szervezet is visszásságokra hívta fel a figyelmet, az eredmények kihirdetése után zavargások törtek ki, és Ping hívei azzal is fenyegetőztek, hogy szabotálják az Afrika-kupát. Az utóbbi hónapokban ugyan valamelyest konszolidálódott a helyzet, esetleges tüntetések vagy megmozdulások nem jelentenének meglepetést, különösen a fővárosban, Libreville-ben nem.

A fővárosban él egyébként az ország lakosságának csaknem a fele, 850 ezer lakos, mely így a hazai csapat csoportjának (Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Bissau-Guinea) és majd a döntőnek is helyt ad. A tornára tervezett Stade Omnisport kivitelezési munkáinak késése miatt a már a 2012-es finálénak is helyszínéül szolgáló Stade de l’Amitié 40 ezres befogadóképességű lelátói várják majd a szurkolókat Libreville-ben.

Szintén a tengerparton, némileg délebbre található a második legnagyobb város, a 136 ezres Port-Gentil, mely a D-csoport tagjait, Ghánát, Malit, Egyiptomot és Ugandát látja majd vendégül a frissen készült 20 ezres befogadóképességű stadionjában, melynek alapkőletételénél Lionel Messi is megjelent Ali Bongo Ondimba díszvendégeként.

A Gabon dél-keleti részén található, 110 ezer lakosú Franceville már a 2012-es Afrika-kupán is rendezett mérkőzéseket, most pedig a B-csoport, Algéria, Tunézia, Szenegál és Zimbabwe látogat ide. A legbizonytalanabb körülményekre a C-csoport tagjai, Elefántcsontpart, a Kongói D.K., Marokkó és Togo készülhetnek, ugyanis ez a kvartett az északi régióban található Oyem városában, annak az utolsó napokban befejezett, szintén 20 ezres befogadóképességű stadionjában játssza le az összecsapásait, és emellett az alig 60 ezres városka infrastruktúrája és szolgáltatásai sem feltétlen hibátlanok. Ráadásul ez az a terület, ahol a dzsungel mélyén lehet majd a legpáradúsabb levegőre számítani, míg a többi helyszínen a trópusi éghajlatból adódóan a harminc fok körüli hőmérséklet mellett heves zivatarok is jelenthetnek majd nehézséget.

Gabon kapcsán még megjegyezhetjük, hogy itt találtak meg 2010-ben a világ legnagyobb paleontológiai szenzációjának tekinthető mintegy 250 fosszíliát, melyek azt bizonyítják, hogy 2,1 milliárd éve is léteztek többsejtű élőlények a Földön, de emberi élet nyomaira is bukkantak már 400 ezer évvel ezelőttről is az ország területén. Gabon mintegy 10%-át 13 nemzeti park teszi ki, melyek közül az ország közepén található lopéi az UNESCO világörökség része. Megemlíthetjük még, hogy a labdarúgók mellett az ország legkedveltebb sportolója a taekwondo nehézsúlyú világbajnoka, Anthony Obame, aki az ország egyetlen olimpiai érmét, egy ezüstérmet szerzett Londonban.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása