Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Futsal Afrika-kupa 2016

2016. április 27. - Legris

Afrikában a futsal nem éppen a labdarúgás legnépszerűbb és legfejlettebb változata, hiszen a VB-k történetében mindössze kétszer jutott túl afrikai csapat az első fordulón (mindkétszer Egyiptom), az idén rendezett futsal Afrika-kupa mindössze az ötödik volt a kontinensviadalok sorában, melyre összesen csak 14 ország adta le a nevezését. A jelenség hátterében persze ifrastrukturális és időjárásbeli tényezők állnak, nem véletlen, hogy idén is az észak-afrikai válogatottak vitték a prímet a Dél-Afrikában rendezett tornán. A döntőben végül történelmi tettet hajtott végre a marokkói csapat és története során először elhódította a győztesnek járó trófeát Egyiptom ellen, a harmadik VB-részvételt érő helyre befutó Mozambik pedig először képviselheti majd a kontinenst szeptemberben Kolumbiában. Addig azonban számos érdekes mérkőzésre került sor, röviden érdemes áttekinteni az eseményeket.

(összefoglalók az eredményekre kattintva elérhetőek)

 

 

A-csoport


Az A-csoportban a hazaiaknak végül nem sikerült továbbjutniuk, már a nyitómérkőzésen vereséget szenvedtek a korábbi tornákon már egy ezüsttel és egy negyedik hellyel büszkélkedő Mozambiktól, a későbbi gólkirály Ricardo Mendes pedig meg is szerezte első mesterhármasát (7-4). Igaz, Dél-Afrika a második körben Renaldo Donnelly verzérletével javított Zambia ellen (3-0), és úgy tűnt, a záró körben az akkor még pont nélkül álló Tunézia (Zambiától 2-4, Mozambiktól 1-4-es vereség) ellen kivívhatják a továbbjutást, végül azonban nagyon csúnya vereség lett a vége (7-1). A házigazdák hiába szerezték meg a vezetőgólt, később hátrányba kerültek, majd amikor 1-4-nél lehozták a kapusukat is az egyenlítés reményében, csak újabb gólokat kaptak a tunéziaiaktól, akik színeiben Bilel Ajmi és Zoubeir Amimi is triplázott.

Az eredmény tudatában egyébként Tunézia reménykedhetett volna a körbeverésben és a második hely megszerzésében, ám az addig száz százalékos Mozambik végül egy pontot átengedett Zambiának (4-4). A mambák korábban Mendes és Basilio Amin duplájával Tunéziát is legyőzték így már biztos továbbjutóként vezettek az utolsó percekig 4-2-re, ekkor azonban a zambiaiak legjobbja, Adrian Chama és Boniface Ndhlovu két gyors góllal kiegyenlített, így végül a rézlövedékek mentek tovább az elődöntőbe.

 

 

B-csoport


A B-csoport már első ránézésre is nehezebbnek tűnt az „A” jelű kvartettnél, hisz rögtön az első fordulóban szembekerült egymással az eddigi négy tornából hármat megnyerő Egyiptom és a címvédő Líbia, akik aztán futsalban igencsak ritkának számító gól nélküli döntetlent játszottak egymással (0-0). De ebben a csoportban volt még a korábban egy ezüstöt és két bronzot szerző Marokkó is, így nem volt meglepő, hogy Angola számára mindegyik ellenfél túl erősnek bizonyult (Marokkó ellen 2-5, Egyiptom ellen 2-4, Líbia ellen 2-4) , az észak-afrikai csapatok pedig kiélezett küzdelmet folytattak egymással.

A legutóbbi bajnok Líbia például Bilal Bakkali duplája és Adil Habil gólja után három gólos hátrányból jött vissza Marokkó ellen, amikor a kapust lecserélve a csapatkapitány Mohamed Shahout és Rabia Abdelrahim is betalált, egyenlíteniük azonban már nem sikerült a „sólymoknak” (3-2). Így az utolsó körben Marokkó már biztos továbbjutóként szenvedett vereséget az Ahmed Mohamed által húzott Egyiptomtól, ez pedig a fáraók csoportelsőségét és Líbia búcsúját jelentette (3-2).

 

 

Elődöntők


Az elődöntők aztán igazolták a két csoport eltérő erőviszonyait, hiszen mindkét párban a B-csoportból érkező válogatott jutott a fináléba. Marokkó Sofiane El Mesrar, Saad Knia és a duplázó csapatkapitány, Adil Habil góljaival már négy góllal is vezetett, amikor Ricardo Mendes szépített, de az Atlasz oroszlánjai végül elég simán győztek (4-1). Egyiptom is vezetett már 4-1-re, majd 5-2-re Zambia ellen, Mostafa Mohamed két perc alatt ért el mesterhármast, ám a meccs vége mégis szoros lett, mert Donald Phiri és Michelo Kampwe góljaival felzárkóztak a zambiaiak, egyenlíteniük viszont már nem sikerült (5-4), így Hesham Hussen fiai jutottak a döntőbe és kvalifikálták magukat ezzel a VB-re is, mégpedig ’96 óta zsinórban hatodszor.

 


Bronzmérkőzés

A bronzmeccs volt hivatott dönteni a harmadik VB-induló sorsáról is, és végül nagyon izgalmas meccset is hozott a találkozó. Egy gólnál többel egyik csapat sem tudott vezetni, Ricardo Mendes újabb mesterhármasával tíz góllal a legjobb góllövőként zárta a tornát, ám ez nem volt elég a győzelemhez, mert Kenneth Chulu az utolsó pillanatban 5-5-re egyenlített. A büntetőrúgások során Mendes is hibázott, és először csak a harmadik párban Manuel Francisco talált be a mozambikiak részéről, ám utána Adrian Chama rögtön egyenlíteni tudott. A negyedik sorozatban Claudio Amin ismét értékesítette a büntetőjét, ami győztes találatnak is bizonyult, mivel Robby Phiri hibázott, így a mambák utazhatnak először a kolumbiai futsal világbajnokságra szeptemberben.

 

Döntő


A fináléban Hicham Dguig fiainak sikerült visszavágniuk a csoportkörben Egyiptomtól elszenvedett vereségért. Bár kétszer is vezettek a „fáraók” Mostafa Eid két góljával, ám előbb Mohamed Jouad, majd Bilal Bakkali révén egyenlítettek a marokkóiak és 2-2-vel zárult az első félidő. A második játékrészben sokáig óvatos és kiegyenlített küzdelem folyt, azonban két perccel a meccs vége előtt a csapatkapitány Adil Habil megszerezte a győztes találatot (3-2).

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása