Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Egy korszak vége

2017. január 08. - Legris

eurosport_broadcast.png

Már jó ideje hozzászokhattunk, hogy olyan világban élünk, melyet egyre inkább az üzleti érdekek, a várható profit és a fogyasztás határoz meg. Ez alól természetesen a sportesemények tv-közvetítése sem kivétel, sőt, talán hatványozottabban forog egyetlen szempont körül ennek a rendszernek a működési mechanizmusa.

Voltaképpen csodaszámba ment, hogy az Eurosport közvetítései révén Magyarországon is több mint húsz éven, tizenkét kiíráson keresztül követhettük az Afrika-kupa küzdelmeit 1994 óta, most azonban ennek a hagyománynak vége szakad. A csatorna az Egyesült Királyság és Írország területén közvetíti ugyan az idei tornát is, Franciaországban egy ideje már a Canal+ csoport, Európa többi részén pedig úgy tűnik, már nem rentábilis a közvetítés. Az Eurosport magyar nyelvű szerkesztőségétől kértünk (ismeretlenül) részletesebb tájékoztatást, választ azonban talán az üzleti titkok okán sem kaptunk, kaphattunk.

A szélesebb közvélemény figyelme egyre inkább a legkomolyabb üzleti érdekeket képviselő, így a médiumok figyelmét is leginkább lekötő ligák felé fordul, mely aztán kielégíti a futballszurkolók nagy részének igényeit, és így irányítja is az általánosságban értelmezhető közízlést. Nem egyszer a legenyhébb jelzővel „csodabogárnak” minősül az, aki a legnagyobb üzleti befolyással rendelkező négy élbajnokságon kívül behatóbban is érdeklődik szerényebb körülmények között működő ligák, futballesemények iránt, melyeket a legjobbak (=legtehetősebbek) oldalán elköteleződő kívülálló nézők a befogadói kapacitásukat meghaladva, a részletek ismeretének hiányában, mintegy önvédelemből csak értelmetlen „bohóckodásnak” érzékelnek, és úgy hisszük, hogy ezzel épp a lényeg, a labdarúgást korábban a többi sportág fölé emelő legjelentősebb attribútum veszik el.

Noha vitathatatlan, hogy a válogatott tornák mérkőzései a lebonyolítási forma és a különleges tét miatt természetszerűleg kevésbé látványos játékot hoznak, mint a bajnokságok összecsapásai (láttunk erre bőven példát a tavalyi EB-n is), azt senki sem vitathatta soha, hogy az Afrika-kupák színvonala természetesen elmarad a világ élvonalától, ráadásul a gyakran szélsőséges időjárási viszonyok és az infrastrukturális hátrányokból adódó rendezési nehézségek is súlyosbítják a helyzetét. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy az afrikai kontinensbajnokságok éppen a fokozottan hátrányos körülmények ellenére, a sportág jó és rossz értelemben egyaránt vett naiv szeretetére épülve olyan szegmensét jelentik a világ labdarúgásának, melyet egyetlen más esemény sem. A történelem és a földrajzi adottságok révén a leghányattatottabb sorsú kontinens tornáját a mostoha körülmények között dolgozó szakemberek, a klubjaik fokozódó nyomása és szövetségeik súlyos szervezeti problémái ellenére is rendelkezésre álló játékosok, legfőképpen pedig a minden múltbeli seb és jelenkori nehézség ellenére a lelátókra gyűlő szurkolók Afrika futballünnepévé varázsolták, mely egyedülálló szerepet tölt be talán az egész sportvilágban.

Az említett ízlésformáló mechanizmusok mellett ez a szempont ma nem bír különösebb jelentőséggel, a különböző futballkultúrák, a sportágak versengésében egyedülálló diverzitás tisztelete idejétmúlt eszménynek tűnik. Noha az Eurosport magyarországi közvetítéseinek színvonalával sem lehettünk mindig elégedettek (és talán a legutóbbi tornán a legkevésbé), ebben a helyzetben hálásak lehetünk, hogy eddig élvezhettük az Afrika-kupa közvetítéseket, melyek végül könnyűnek találtattak a kizárólag rövid távú piaci alapokon működő televíziózás kíméletlenül racionális világában.

Egy korszak véget ért, az ANK küzdelmei Magyarországon idén már csak az elszántabb érdeklődök számára lesznek elérhetők online streameken keresztül, a Mesebeli Afrika oldala igyekszik majd a torna során ezek felkutatásában segítséget nyújtani.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása