Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 november

2018. december 09. - Legris

Alaposan megcsúsztunk novemberi álomcsapatunk összeállításával, hiszen a legjelentősebb ligákban már javában zajlanak a decemberi fordulók, most azonban még az előző hónap legjobb teljesítményt mutató afrikai légiósait vesszük sorba. Ehavi összeállításunk abból a szempontból is különleges, hogy a szezon során először történik váltás a kapusposzton, miközben az is először fordul elő, hogy októberi középhátvéd duónk mindkét tagja visszatér a kiválasztottjaink közé, miközben két ifjú tehetség most debütál nálunk a legjobbak között.

Tovább

Történelmi feltámadást produkált a tuniszi Espérance az afrikai BL-döntőn

Az afrikai BL fináléjában a 3-1-re elveszített első mérkőzés után az Espérance Tunis nevéhez méltóan nem adta fel a reményt (a név jelentése: remény, mely az alapítás helyszínéül szolgáló kávéház neve volt épp száz éve),  a hazai visszavágón valósággal megfojtotta az Al Ahly-t, megtörte az egyiptomiakkal szembeni átkát a Stade de Radesben és 3-0-ra diadalmaskodott, ezzel pedig 1994 és 2011 után harmadszor hódította el a kontinens legrangosabb klubtrófeáját. A sorozat 53 éves történetében mindössze harmadszor fordult elő, hogy egy csapat legalább két gólos hátrányból fordítani tudjon a finálé visszavágóján, utoljára még 1976-ban jött hasonló össze az MC Alger-nek a guineai Hafia FC ellen. Az Espérance-t korábban játékosként is tíz évig szolgáló, jelenleg is csak 37 esztendős Mouine Chaabani a legfiatalabb vezetőedző lett, aki valaha elhódította a trófeát, a kontinens legeredményesebb klubja ugyanakkor továbbra is az Al Ahly maradt 8 elsőségével, immár hat éve azonban hiába várnak a szurkolók az újabb trófeára, a tavalyi után idén ismét elbukott döntő pedig különösen fájdalmas emlékként maradhat meg. Az alábbi posztban visszatekintünk az idei sorozat érdekességeire a döntő párharc fő eseményeire.

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 október

Október elteltével ismét eljött az idő, hogy összeállítsuk álomcsapatunkat a hónap legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósaiból. Kiválasztottaink között ezúttal több régi ismerős is felbukkan, sőt, az előző havi összeállításunkból is visszaköszön három név. Mellettük azért érdemes ismét kiemelni több ifjú tehetséget is, akik egyre biztosabban teszik le a névjegyüket Európa bajnokságaiban.

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - Szeptember 2018

Nagyüzem volt már szeptemberben a világ labdarúgópályáin, így érdemes vetnünk egy pillantást arra, mely afrikai légiósok nyújtották az egyes posztokon a legkimagaslóbb teljesítményt. Ehavi álomcsapatunkba mindössze egy játékos került be újra az augusztusi listánkról, és ahogy megszokhattuk, több ismerős arc mellett ismét felhívjuk a figyelmet néhány pimaszul fiatal tehetségre is, arról már nem is beszélve, hogy sorozatunk történetében először válogattunk be a legjobbak közé eritrai válogatott labdarúgót.

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 augusztus

Augusztusban már Európa-szerte beindultak a legjelentősebb bajnokságok is, így ideje, hogy újra jelentkezzen álomcsapat-sorozatunk is, melyben a hónap során a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai labdarúgókból igyekszünk összeválogatni egy csapatra valót. Mivel több jelentős liga csak augusztus végén kezdődött meg, így kevésbé ismert tehetségek is bekerültek kiválasztottaink közé, de egy elképesztő gólgyárosra és a BL-selejtezők aduászára is érdemes felhívni a figyelmet.

 

Tovább

Ki lehet a Premier League új afrikai sztárja?

Ma kezdődik a világ leggazdagabb labdarúgó bajnokságának számító angol Premier League új szezonja, ennek kapcsán pedig összeszedtük, mely frissen érkező afrikai légiósok bemutatkozását várjuk a legnagyobb érdeklődéssel és a liga mely régebbi játékosainak teljesítménye lehet érdekesebb az egyes klubokban.

A négyszeres bajnok, kétszeres gólkirály Didier Drogba, a háromszoros bajnok Yaya Touré vagy a Leicester csodaszerű bajnoki címében elévülhetetlen érdemeket szerző Riyad Mahrez korábban komoly elismerést vívott ki magának a ligában, az év játékosának azonban tavaly választottak először afrikai labdarúgót, mégpedig a gólrekordot döntő Mohamed Szalahot. Ők persze csak a jéghegy csúcsát jelentik, az angol bajnokságban is megfordul afrikai játékosok garmadája, akiknek jelentős része különösebb feltűnés nélkül tűnik el a bajnokság darálójában, a hátrányos helyzetű indulás után voltaképpen az is sikernek számít, ha valaki biztos karriert épít akár egy kisebb klubnál is magának, az pedig csak a legkiváltságosabbaknak adatik meg, hogy az Angliában is egyre jobban eltávolodó elit egyesületekbe kerüljenek be.

premier_league_africa.png

Tovább

Arab foci-forradalom Egyiptomban

avagy vízválasztó szezon jöhet az egyiptomi ligában

Július 31-én megkezdődik az egyiptomi Premier League 2018/19-es szezonja, mely bizonyos szempontból nem csak a liga, hanem a kontinens klubfutballja szempontjából is forradalminak ígérkezik. Pedig egy átlagos európai focikedvelő számára első ránézésre talán nem is tűnik nagy horderejű hírnek, hogy a szaúdi sportminiszter, Turki Al-Sheikh felvásárolta az Al-Assyouti nevű klubot, majd új identitást kreálva neki Pyramids FC-re keresztelte és bár európai mércével bagatellnek minősíthető, Afrikában azonban még nem látott jelentős befektetéseket eszközölt az egyesületnél. Nem egyedülálló persze, hogy vagyonos tulajdonosok tartanak fenn klubokat Afrika-szerte, hiszen ha csak az utóbbi idők afrikai BL-győzteseire tekintünk is, a pretóriai Mamelodi Sundowns sikerei nagyban kötődnek a bányamogul Patrice Motsepe személyéhez, mint ahogy a kongói TP Mazembe is Moise Katumbiéhoz (jelenleg pedig épp a tulajdonosnak a politikai ellenzékben betöltött szerepe okoz nehézségeket a klub számára is). A kontinensen kívülről azonban, kifejezetten egy klub felfuttatásának szándékával nem nagyon érkeztek még befektetők Afrikába, bármilyen általános is már ez a jelenség a világ szinte minden más táján. Európai klubok és szakemberek természetesen már sokszor megvetették a lábukat a legfontosabb tehetség-forrásoknál, létrehozták akadémiáiakat vagy akár leányegyesületeiket (Berekum Chelsea Ghánában, Ajax Cape Town Dél-Afrikában, Benfica Luanda Angolában, stb.), ezek működése azonban némelyest inkább a gyarmati rendszer óta fenntartott kizsákmányoló mechanizmusokra emlékeztet, és valójában sokkal kevesebb hasznot hajt Afrikának, mint amennyit „támogatóinak”. Az európai mércével kifejezetten szerény infrastruktúra felépítése után ugyanis az akadémiák gyakorlatilag ingyen szolgáltatják félig csiszolt gyémántjaikat az európai kluboknak, akiket azok a világ más tájairól már csak kisebb vagyonokért szerezhetnének meg, miközben a helyi lehetőségek tartósabb és mélyebb fejlesztésében távolról sem érdekeltek. Az életszínvonal és kereseti lehetőségek éles kontrasztja, az afrikai viszonyok súlyos deficitje miatt pedig a játékosok is gyakorlatilag rá vannak kényszerítve, hogy a lehető leghamarabb európai kalandokra adják a fejüket, melyeknek kimenetele sokkal több buktatót rejt magában, mint amit a hazai körülmények között való fejlődés jelenthetne.

Ezúttal azonban nem ez történik, a meglévő kulturális és sportkapcsolatokból táplálkozva a tehetős szaúdi befektető azzal a céllal érkezik egy afrikai ligába, hogy annak nagy tömegeket megmozdító népszerűségét és az arab világban meglévő reklámértékét kihasználva egy hosszabb távon sikeres egyesület alapjait fektesse le. Az egyiptomi és általánosságban az afrikai labdarúgásban rejlő potenciál ugyan megkérdőjelezhetetlen, a gyakran komoly tömegeket megmozgató klubfutball vetülete jelenleg szinte teljesen kihasználatlan, így az új vállalkozás akár fel is kavarhatja ezt az állóvizet. Az persze igencsak bizonytalan, hogy meddig fog tartani a kezdeti lendület, hogy mennyire lehet sikeres elképzelés a berögzült egyiptomi hierarchiába való befurakodás belátható időn belül és hogy az esetleges kezdeti nehézségek nem rettentik-e el Turki Al-Sheikhet (vannak kétségeink), a most kezdődő szezon azonban mindenképpen érdekes és sorsdöntő lehet az egyiptomi és azon keresztül az afrikai klubfutball számára is. Ebben a posztban most a liga helyzetével és az új szezon fő kérdéseivel foglalkozunk kissé részletesebben.

Tovább