Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2019 április

2019. május 01. - Legris

A hajrájához ért a szezon a legtöbb európai bajnokságban, áprilisban már egyre élesebb összecsapásokra került sor a ligákban és a nemzetközi kupákban egyaránt. A legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósokból összeállított álomcsapatunkba ezúttal új arcként bekerült egy ifjú tehetség mellett a korábbi klubjába visszatérő veterán is, az egyes játékosok produkcióját pedig már a nyári Afrika-kupa fényében is különösen fontosnak tarthatjuk.

 

Mamadou Samassa (Mali, Troyes)

A francia másodosztályban szerepel ugyan csak a Troyes ebben a szezonban, ott azonban eggyel nagyobb sebességfokozatra kapcsolt az utóbbi időszakban, hogy minél jobb rájátszás-pozícióba kerüljön. Áprilisban mind az  öt bajnokiját megnyerte a csapat, mégpedig úgy, hogy közben egyetlen gólt sem kapott a mali kapus. A 29 éves Samassa összesen 15 kapujára tartó lövést hatástalanított (8 a tizenhatoson belülről érkezett) és 12 beadást húzott le sikerrel. A nyári Afrika-kupán komoly fejtörést okozhat majd Magassouba szövetségi kapitánynak, hogy az ifjú kora ellenére már helyi intézménynek számító Djigui Diarrával szemben a rutinosabb Samassát részesítse-e előnyben. 

 

Godswill Ekpolo (Nigéria, Hacken)

Svédországban még csak most kezdődött a tavaszi-őszi rendszerben zajló Allsvenskan, a göteborgi BK Hacken pedig eddig csak a címvédő AIK vendégekén és az éllovas Djurgardens ellenében veszített mérkőzést. Tavaly nyár óta a csapat egyik legjobbja a Barcelonával öt éve még UEFA Youth League győztes nigériai jobbhátvéd, aki két perc híján mind a hat bajnokit végigjátszotta áprilisban. Ezeken 15-ször szabadított fel a kapu előteréből, 3 lövést blokkolt, de ami a legkiemelkedőbb, 32 szerelési kísérletéből nem kevesebb, mint 27 volt sikeres és 6 megelőzésével meccsenként 5,5 labdaszerzéses átlagot hozott a hónapban. Emellé még 17 pontos hosszú passzt is kiosztott és első svédországi találatát is megszerezte, így álomcsapatunkban biztos a helye, és kíváncsian várjuk, bemutatkozhat-e 23 évesen a nigériai válogatott felkészülési meccsein.

 

Joel Matip (Kamerun, Liverpool)

Áprilisban három bajnokin és egy BL-meccsen került a kezdőbe a németországi születésű kameruni válogatott, ezeket mind meg is nyerte a Liverpool, miközben összesen csak két gólt kapott. A 27 éves Matip összesen 18 fejpárbajt nyert meg, 12-szer szabadított fel, 2 lövést leblokkolt és összesen 16 labdát szerzett (6 szerelés+10 megelőzés). A hosszú indításai is egyre markánsabb játékelemét képezik a vörösök akcióinak, a hónap során 28 megnyújtott labdájából 15 találta meg a célját. A kameruni válogatottságot még a 2014-es VB után lemondta, azóta pedig egy kósza kivételt leszámítva hajthatatlan, így nem számíthatunk az Afrika-kupán sem a játékára.

 

Nicolas N'Koulou (Kamerun, Torino)

A két évvel ezelőtti Afrika-kupán még fontos gólt is szerzett a döntőben N'Koulou, azóta viszont ő is távol maradt a kameruni válogatottól és a klubváltása után az olaszországi beilleszkedésére koncentrált. Ez pedig elég jól sikerült neki, hiszen alapembernek számít a még a BL-helyekért is versenyben lévő Torino színeiben. Áprilisban mind az öt bajnokit végigjátszotta, a bikák pedig 11 pontot gyűjtöttek, közben nagyon fontos győzelmet aratva a Sampdoria és a Milan ellen is. A 29 éves N'Koulou ezeken az összecsapásokon nem kevesebb, mint 28 fejpárbajt nyert meg és 36-szor szabadított fel csapata kapujának előteréből, de 17 labdaszerzés is kötődött a nevéhez (4 szerelés, 13 megelőzés) valamint 18 pontos hosszú átadás.

 

Youssouf Koné (Mali, Lille)

Érdekes módon lett a Ligue 1 tavaszának egyik felfedezettje a 23 esztendős mali balhátvéd, hiszen amikor klubja télen eladta Ballo-Tourét, a Portugáliából kikölcsönzött Reinildóval tervezte helyettesíteni a távozó játékost. A mozambiki papírjainak rendezése azonban elhúzódott, és közben a tavaly még a Reims feljutásában segédkező, majd súlyosan megsérülő Koné olyan remek produkcióval rukkolt elő, hogy benn is ragadt az ezüstérmes helyen szárnyaló gárdában. Áprilisban is végigjátszotta mind a négy, veretlenül megvívott bajnokit, közte a PSG 5-1-es és a Nimes 5-0-s kiütését. Utóbbi meccsen még egy gólpasszt is adott, összesen 3 kulpassz fűződött a nevéhez, de védekezését is dicsérte 25 labdaszerzés (15+10) és 7 felszabadítás, miközben csak 2 szabálytalanságot követett el.

 

Charles Kaboré (Burkina Faso, Krasznodar)

A BL-főtáblás második helyre hajt már az orosz Premjer Ligában a Szergej Galickij által felfuttatott krasznodari csapat, a középpálya motorja pedig immár ötödik éve a burkinai válogatott. Áprilisban két vállra fektették a közvetlen vetélytársak közül a CSzKA Moszkvát is, öt meccsük közül csak az éllovas Zenyittől kaptak ki, azt a találkozót azonban Kaboré eltiltás miatt kihagyta. A 31 éves Kaboré négy meccsén 19 labdát szerzett (11 szerelés és 8 megelőzés), de 11 felszabadítással és 5 lövés leblokkolásával besegített a védelemnek is, míg az akciókat 207 sikeres passza között 22 pontos hosszú indítással támogatta. A válogatottnak már a 2013-as ezüstérem és a 2017-es bronzérem kivívásakor is csapatkapitánya volt, idén azonban elbuktak a selejtezőkön, így nem lesznek ott a csődörök a kontinensbajnokságon.

 

Ellyes Skhiri (Tunézia, Montpellier)

A már emlegetett Lille mellett a Montpellier is a Ligue 1 meglepetéscsapatai közé tartozik, a VB-t is megjárt ifjú tunéziai válogatott pedig alapembernek számít a gárdában. Áprilisban a csapat mind az öt bajnokiját végigjátszotta, melyen négy győzelmet arattak, Skhiri pedig a Toulouse megveréséből góllal, a PSG elleni sikerből pedig egy gólpasszal is kivette a részét. Közben nem kevesebb, mint 30 alkalommal szerezte meg a labdát az ellenfelektől (17 szerelés, 13 megelőzés) és összesen 4 kulcspasszt osztott ki. A válogatottban idén még nem lépett pályára márciusi sérülése miatt, de az Afrika-kupán alighanem már a 23 éves középpályással lehetnek a kárthágói sasok a torna egyik esélyesei.

 

Thulani Serero (Dél-Afrika, Vitesse)

Az Európa Ligában való indulás jogáért hajt a holland bajnokságban a Vitesse csapata, ebben a küzdelemben pedig Szluckij mester egyik fontos fegyvere a fokvárosi Ajax neveltje, aki az amszterdami anyaegyesületnél töltött évek után a második szezonját tölti Arnhemben. Áprilisban épp csak az Ajaxtól szenvedtek vereséget, de közben az éllovas PSV ellen és a közvetlen rivális AZ Alkmaar és Utrecht ellen is döntetlennel zártak. Az összegyűjtögetett 6 fontos ponthoz a 29 esztendős Serero 1-1 góllal és gólpasszal is hozzájárult, de 16 labdaszerzés (8+8) mellett 254 átadással is segítette az összjátékot és 5 kulcspasszt osztott ki. Az utolsó ANK-selejtezőn másfél év után tért vissza a válogatottba, így akár a kontinenstornán is könnyen ott lehet a bafana bafanával.

 

Hakim Ziyech (Marokkó, Ajax)

Mivel íratlan szabályaink szerint a hónap csapatába egy klubból csak egy játékos kerülhet, így az Ajax "kvótáját" gyakran elvitte ebben a szezonban Onana kapus. Áprilisban azonban inkább a 26 esztendős marokkói támadót emeljük ki újra, hiszen a hónap során mind a 4 bajnoki és 3 BL-meccsen a kezdőben kapott helyet. Ezeken egy Juventus elleni döntetlen mellett 6 meccset nyertek az amszterdamiak és a BL-döntő kapujába kerültek. Ziyech 2 gólja és 4 gólpassza önmagában is figyelemre méltó, a londoni győztes gólt is az ő átadása tette lehetővé, de összesen 23 lövést készített elő kulcspasszaival a csapattársainak, miközben 26 labdaszerzéshez is direkt módon hozzájárult (19 szerelés és 7 megelőzés). Marokkóban már jó ideje ő a nemzeti csapat legnagyobb sztárja, az Atlasz oroszlánjaival pedig idei Afrika-kupa egyik legérdekesebb egyénisége is lehet nyáron.

 

Wahbi Khazri (Tunézia, Saint-Étienne)

A francia bajnokság már említett két meglepetéscsapata mellett a harmadikban is fontos szerepet játszik egy afrikai játékos, hiszen a dobogóért hajtó Saint-Étienne-ben jól sikerül az utóbbi éveket vándorlással töltő Khazri szezonja. A 28 esztendős tunéziai támadó négy meccsen lépett pályára áprilisban, melyeken 10 pontot gyűjtött a csapata, ő pedig 1 találata mellé 4 gólpasszt is jegyzett, összesen 15 kulcspasszt osztott ki. Négy forduló még van vissza, de 13 góljával és 6 asszisztjával már most pályafutása legtermékenyebb szezonját futja. A tavalyi VB-n 40 év után szerzett győztes gólt Tunéziának, a kárthágói sasok szurkolói a nyári Afrika-kupán is hasonló eredményességet várnak tőle.

 

Dame N'Doye (Szenegál, Köbenhavn)

Az immár 34 esztendős center 2011-ben is a Köbenhavn játékosa volt, amikor először lett válogatott, nyáron pedig hat év szünet után tért vissza a koppenhágaiakhoz. A dán Superligaen góllövőlistáját vezeti is, áprilisban a felsőházi rájátszás öt megnyert meccsén összesen 6 gólt szerzett, így nagyban hozzájárult, hogy a fővárosiak mindegyik találkozót megnyerjék és magabiztosan vezessék a tabellát. Idén 21 gól és 4 gólpassz már a mérlege, ennél eredményesebb eddig csak egyszer volt, még a 2010/11-es szezonban, amikor a BL-ben is vitézkedett a dánokkal. Teranga oroszlánjai közé a 2015-ös Afrika-kupa óta nem került be és elnézve a szenegáli támadó-arzenált, valószínűleg már nem is fog. Az elmúlt hónapban nyújtott teljesítménye elismeréseként viszont álomcsapatunkban most mindenképpen helye van.

 

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai:

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása