Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 november

2018. december 09. - Legris

Alaposan megcsúsztunk novemberi álomcsapatunk összeállításával, hiszen a legjelentősebb ligákban már javában zajlanak a decemberi fordulók, most azonban még az előző hónap legjobb teljesítményt mutató afrikai légiósait vesszük sorba. Ehavi összeállításunk abból a szempontból is különleges, hogy a szezon során először történik váltás a kapusposzton, miközben az is először fordul elő, hogy októberi középhátvéd duónk mindkét tagja visszatér a kiválasztottjaink közé, miközben két ifjú tehetség most debütál nálunk a legjobbak között.

 

Yassine Bounou (Marokkó, Girona)

A szezonban először fordul elő, hogy álomcsapatunk névsora nem André Onana nevével kezdődik, a váltást pedig szimbolikusan Marokkó és Kamerun novemberi ANK-selejtezője is alátámasztotta, melyen 2-0-ra győztek a hazaiak kapujukban a hibátlanul teljesítő Yassine Bounou-val, alias Bonóval. De nem csak a válogatottban, a klubjában is remek hónapot tudhat maga mögött a 27 esztendős portás, hiszen a Girona mindhárom bajnokiját megnyerte és egyetlen gólt kapott csak. Ehhez a marokkói hálóőr nem kevesebb, mint 20 kapujára tartó lövést hárított (95,2%-os hatékonyság), ebből 11-et a tizenhatoson belülről érkező próbálkozásokkal szemben.

 

Noussair Mazraoui (Marokkó, Ajax) 

A jobbhátvéd posztján is egy ifjú marokkói válogatott, a 21 esztendős Mazraoui érdemelte ki a megkülönböztetett figyelmet novemberben. Az Ajax Amsterdam saját nevelésű tehetsége idén robbant be a csapatba igazán és az elmúlt hónapban is mind a 3 bajnoki és 2 BL-meccsen a kezdőbe került. Ezeken összesen 17 labdát szerzett (11 szerelés, 6 megelőzése), megnyert 5 fejpárbajt, 3-szor szabadított fel a kapu előteréből, de 12 sikeres cselt is bemutatott és 4 kulcspasszt is kiosztott.

 

Kalidou Koulibaly (Szenegál, Napoli)

A nehézkesebb szezonkezdés után zsinórban harmadszor is kihagyhatatlan álomcsapatunkból Afrika legnevesebb védője. A szenegáli válogatott sziklája a nemzeti csapat ANK-selejtezője mellett ismét végigjátszotta a Napoli minden meccsét a hónapban. A 3 bajnoki és 2 BL-mérkőzésen összesen 13 megnyert fejpárbaj, 21 labdaszerzés (11+10), 4 lövés leblokkolása és legfőképpen 33 felszabadítás dícsérte a védőmunkáját, de közben 26 pontos hosszú indítás is fűződött a nevéhez. Mindemellett leginkább a PSG ellen egy Mbappéval szemben bemutatott mintaszerű szerelése vált a leginkább népszerűvé a neten.

 

Manuel Da Costa (Marokkó, Basaksehir)

Nem csak Koulibaly, de októberi álomcsapatunk másik középhátvédje is helyet követel magának képzeletbeli védelmünk tengelyében, hiszen az Istambul Basaksehir és Manuel Da Costa továbbra is uraljat a török Süper Liget. Novemberben a marokkói válogatott rutinos játékosa természetesen csapata mindhárom megnyert bajnokiját végigjátszotta, 9-9 megnyert fejpárbaj és labdaszerzés mellett különösen a Besiktas elleni 1-0 során bemutatott 14 felszabadítása emelkedik ki, de a Rizespor ellen még nagyon fontos gólt is szerzett. A hab a tortán, hogy közben a Kamerun elleni válogatott meccset is hibátlan teljesítménnyel játszotta végig.

 

Mehdi Zeffane (Algéria, Rennes)

Az egykori lyoni nevelés már a negyedik szezonját tölti a Rennes-nél, de idén, immár 26 esztendősen tekinthető csak először a Ligue 1-ben egy kezdőcsapat stabil tagjának. Novemberben 2 bajnoki és 2 EL-meccset játszott végig, melyeken 6 labdaszerzés és 17 felszabadítás mellett 8 fejpárbajt nyert meg és 3 kulcspasszt osztott ki a breton csapat mezében. Az algériai válogatottban mezében már két éve nem lépett pályára, de ha továbbra is hozza a megbízható munkáját, akkor akár újra visszatérhet a sivatagi rókák keretébe is.

 

Idrissa Gueye (Szenegál, Everton)

Novemberben is végigjátszotta a szenegáli válogatott ANK-selejtezőjét és az Everton mindhárom bajnokiját a szenegáli középpályás, a csapat pedig két hazai győzelem mellett a Chelsea otthonából is ponttal távozhatott. Ezeken a bajnoki összecsapásokon 17-szer szerezte meg a labdát az ellenfelektől, a szezonban pedig nem csak a Premier League legtöbb szerelése fűződik a nevéhez, de az öt élbajnokságban is csak egyvalaki mutatott be nála több szerelést, Benjamin Andrénak azonban ehhez három meccsel több állt a rendelkezésére.

 

Thomas Partey (Ghána, Atlético Madrid)

Az elmúlt hónapban több lehetőség jutott az Atlético Madridban a ghánai szurkolók kedvencének, két BL és egy bajnoki mérkőzésen került a kezdőcsapatba, ezeket pedig rendre meg is nyerte a csapata. A szokásos hatalmas mezőnymunka (13 labdaszerzés, 5 kulcspassz) mellett ráadásul Partey a Dortmund legyőzéséhez egy gólpasszal is hozzájárult, a Bilbao két vállra fektetéséhez pedig egy góllal és egy assziszttal is.

 

Wilfred Ndidi (Nigéria, Leicester City)

Három bajnokit vívott meg veretlenül a Leicester novemberben (5 pont) és a ligakupában is sikerrel vette a nyolcaddöntőt, ezeken a meccseken pedig mindegyiken a kezdőben szerepelt a még mindig csak 21 esztendős nigériai középpályás is. A Premier League-ben 17 labdaszerzésen túl 9 felszabadítás is dicsérte még teljesítményét, 4 kulcspasszt is kiosztott, miközben nem kevesebb, mint 21 fejpárbajt nyert meg nem különösebben kiemelkedő testmagassága (183cm) ellenére.

 

Riyad Mahrez (Algéria, Manchester City)

Most először tudhat maga mögött egy jó hónapot új klubjában 2016 legjobb afrikai labdarúgója, 1 gólja mellett 4 gólpasszt is kiosztott a neki jutó két BL és egy bajnoki meccsen, miközben a Togo elleni válogatott meccsen is két remekbe szabott gólt ért el. Bár cselezőképességét Guardiola rendszerében nem nagyon használhatja, összesen 7 kulcspasszal bizonyította hasznosságát. 

 

Moussa Marega (Mali, Porto)

Régi ismerősunk, a mali center vezérletével hozta a Porto mindkét bajnoki és BL-meccsét, így vezeti a csapat a bajnokságot és bebiztosította helyét Európa legjobb tizenhat csapat között is. Marega a fontos pillanatokban mindig hozta magát, termése mindeközben 3 gól és 2 gólpassz volt, bár egy büntetőt kihagyott a Maritimo ellen, de a Lokomotiv Moszkva és a Schalke legyőzésében is oroszlánszerepet vállalt, összesen pedig 7 kulcspasszt osztott ki és 8 fejpárbajt nyert meg.

 

Samuel Chukwueze (Nigéria, Villarreal)

Novemberben robbant be a Villarreal kezdőcsapatába a három éve még U17-es világbajnoki címet szerző, még mindig csak 19 esztendős Chukwueze. Három bajnokit játszhatott végig a spanyol élvonalban, a Rayo Vallecano ellen megszerezte pályafutása első felnőtt bajnoki gólját is, majd a Betis ellen is betalált, összesen pedig 6 sikeres csel és 5 kulcspassz alapján bizakodhatnak csapata szurkolói a szép folytatásban.

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai:

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása