Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Mit várhatunk a VB-n Afrikától?

2018. június 13. - Legris

A mai napon végre kezdetét veszi a XXI. labdarúgó világbajnokság Oroszországban a hazai válogatott Szaúd-Arábia elleni mérkőzésével. Blogunk a figyelmét természetesen inkább a tornán részt vevő afrikai válogatottak felé fordította, így korábbi posztjainkban egy kis afrikai VB-történelem és a legemlékezetesebb pillanatok után a kontinenst idén képviselő csapatokat mutattuk be részletesebben. Most megpróbáljuk összefoglalni röviden, mit is várhatunk összességében Afrikától illetve az egyes csapatoktól, miközben nem titkolt célunk, hogy megpróbáljuk a realitások talaján tartani az afrikai csapatok szurkolói között gyakran túlzottan megnövekvő, amúgy teljesen rendjén való reményeket.

(a csapatok részletes ismertetője lentebb a képeikre kattintva elérhető)

Tovább

Afrikai VB-csapatok - Szenegál

A különböző értékbecslések alapján a legerősebb kerettel rendelkező afrikai válogatott, Szenegál bemutatása maradt sorozatunk végére, mely azonban a pályán még nem bizonyította a kétségtelenül benne rejlő értékeket. A tavaly a negyeddöntőben elbukott Afrika-kupa is csalódást jelentett, majd a VB-kvalifikációt is meglehetősen ellentmondásos körülmények között vívták ki Teranga oroszlánjai (a Teranga kifejezés a szenegáli vendégszeretet jelöli), a felkészülés alatt pedig igencsak nyögvenyelős döntetleneket játszottak az Üzbegisztán (1-1), Bosznia (0-0) és Luxemburg (0-0) ellen, majd Horvátországban ki is kaptak a vendéglátóiktól (1-2), hogy aztán egy szigorúan zárt kapus meccsen Dél-Korea ellen végül győzni tudjanak (2-0). Ezek alapján persze az összeszokottság lassú, de folyamatos kialakulását is feltételezhetnénk, hiszen főként ezeken a meccseken gyakoroltatta be a szövetségi kapitány a csapat új felállását, mely a kreatív középpályás hiányát a támadók számának növelésével igyekszik orvosolni. Ebből következően meglehetősen fejnehéz is a keret, védő alig került be az utazók közé, a kapus és a szélsőhátvéd posztok meglehetősen bizonytalanok is, míg a támadósorban nyolcan is bevetésre készek, akikből ráadásul egy pimaszul fiatal kezdő csatársor állhat majd össze a világbajnokságon.

 

Tovább

Afrika VB-csapatok - Tunézia

A G-csoportban kapott helyet Tunézia a világbajnokságon, mely az afrikai indulók közül a legelőkelőbb helyen áll a FIFA világranglistáján. Ugyanakkor azt talán még saját szurkolóik sem gondolják, hogy a kontinens legerősebb válogatottja lenne az övék, viszont a felkészülési mérkőzéseken kifejezetten jól teljesítettek. Márciusban legyőzték Iránt (1-0) és Costa Ricát (1-0), majd az elmúlt hetekben ikszeltek Portugáliában (2-2) és végül egy agyonnyert meccsen a törökökkel is (2-2), hogy aztán zárásként Spanyolországtól a hajrában kapjanak csak gólt (0-1). Pechjükre azonban csoportjukba két olyan csapat is került, mely leginkább az utolsó ellenfél játékerejével vetekszik. Ráadásul a tunéziai felkészülésbe a Ramadán és a szigorú böjt mellett bőven beleszólt, hogy a három legjobb támadó sérülést szenvedett, Khenissi és Msakni ki is hagyja a VB-t és Khazri játéka is igencsak kérdéses, ha ő legalább ott is van a keretben, az említett meccseken egyetlen percet sem játszott még. A csapatot tavasszal így négy francia születésű, de tunéziai származású játékos honosításával erősítette meg a szövetség, így egyébként nyolcra nőtt az ország határain kívül napvilágot látott játékosok száma a 23-as keretben.

Tovább

Afrikai VB-csapatok - Nigéria

Egyiptom és Marokkó után a nigériai válogatott bemutatása következik sorozatunkban, mely az egész mezőny legfiatalabb és egyben legrutintalanabb keretével vág neki a világbajnokságnak. Igazán nagy sztár, húzóember talán csak Victor Moses lehetne, hiszen John Obi Mikel pályája már leáldozóban van, a többi, patinásabb egyesülettől érkező játékos pedig klubjában sem számít különösebben meghatározó alapembernek. A védelem ráadásul igencsak kiforratlan, a formaidőzítés pedig talán rosszabb nem is lehetne, legalábbis a felkészülési mérkőzések eredményei alapján. A VB-kvalifikáció kivívása után ugyanis novemberben még 4-2-re legyőzték Argentínát, majd márciusban Lengyelországot 1-0-ra, az utóbbi hetekben viszont hazai pályán egy Kongói DK elleni 1-1-gyel tudtak csak elbúcsúzni a hazai közönségüktől, majd 2-1-es vereséget szenvedtek az angoloktól és 1-0-ra kikaptak a csehektől is. Utóbbi összecsapásokon nem is az eredmény, hanem inkább a mutatott játék adott okot az aggodalomra, így nagy talány, meg tudnak-e újulni a szuper sasok a VB-re, ahol igencsak nehéznek ígérkező csoportellenfelek várnak rájuk.

Tovább

Afrikai VB-csapatok - Marokkó

A 2018-as világbajnokság afrikai csapatait bemutató sorozatunk második részében Marokkóval ismerkedhetünk meg, mely húsz év után tér vissza a labdarúgó-VB-re. A jelenlegi csapat kimagasló sztárt ugyan nem tartalmaz, a kontinensen legendának számító Hervé Renard az utóbbi időben elég biztatóan működő gépezetet kovácsolt össze a játékosaiból, amit a kvalifikáció mellett a felkészülési mérkőzések eredményei is mutatnak. Az év elején ugyanis Szerbiát (2-1) és Üzbegisztánt (2-0) is megverték az Atlasz oroszlánjai, az utóbbi hetekben pedig az Ukrajnában elért döntetlen (0-0) után Szlovákiát (2-1) és Észtországot is legyőzték. A VB-n azonban sokkal keményebb feladattal kerülnek majd szembe, hiszen rendkívül nehéz csoportba került a csapat. A játékosok elkötelezettségét (illetve az új idők szelét) mutatja, hogy a 23-as keretben mindössze 6 olyan játékos található, aki Marokkóban született, míg a Franciaországban (8-an), Hollandiában (5-en), Spanyolországban (2-en) vagy akár Kanadában, Belgiumban nevelkedett játékosok közül jó néhányan biztosan választhattak volna másik, akár rangosabb futball-hazát is maguknak, mégis Marokkó mellett tették le a voksukat.

Tovább

Afrikai VB-csapatok - Egyiptom

Hajrájához érkeztünk a VB kezdetéig tartó visszaszámlálásnak, így történeti posztjaink után ideje kicsit alaposabban megismerkednünk az idei világbajnokság afrikai résztvevőivel. Elsőként az A-csoportba kerülő Egyiptom kerül terítékre, mely 28 év után tér vissza a világ legnagyobb futball-seregszemléjére, a fáraók teljesítménye azonban előreláthatóan az egészségesnél nagyobb mértékben függ a keretből kimagasló sztárjuk, Mohamed Salah felépülésétől illetve teljesítményétől. Erre engedtek legalábbis következtetni a csapat felkészülési mérkőzései is, hiszen az év eleji Portugáliától elszenvedett 2-1-es vereség óta Salah nem játszott a nemzeti csapatban, mely nélküle kikapott Görögországtól (0-1), majd az utóbbi hetekben előbb egy szerény Kuvait elleni döntetlen után (1-1), ikszelt Kolumbiával is (0-0), végül pedig sima vereséget szenvedett Belgiumban (0-3).

Tovább

Afrikai VB-pillanatok - a fekete csillagok drámája

Az idei világbajnokságra hangolódás jegyében korábban már jelentkeztünk egy afrikai VB-kvízzel, áttekintettük röviden az afrikai csapatok VB-történelmét, a korábbi tornák legemlékezetesebb afrikai vonatkozású mérkőzéseit felelevenítő sorozatunkban pedig megemlékeztünk a VB-k történetének első afrikai győzelméről, az első elejtett nagyvadról, az első továbbjutásról, az első negyeddöntős szereplésről, a nigériai szuper sasok bukásáról és a már az új évezredben a negyeddöntőig menetelő Szenegálról is. Sorozatunk befejező részében az afrikai labdarúgás harmadik negyeddöntős alakulatáról, a dél-afrikai VB-n a vuvuzelák zümmögése közepette a legjobb nyolc közé kerülő ghánai válogatottról lesz szó, akiknél közelebb senki se került az elődöntőhöz a kontinensről.

Tovább