Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A kontinens képviseletében

2017. november 12. - SzAndris

Már csak a kijutás szempontjából tét nélküli meccsek vannak hátra az afrikai vb-selejtezőkből. Tegnap este tudniillik elkeltek az utolsó kiadó helyek is: Nigéria, Egyiptom, Szenegál, Marokkó és Tunézia fogja képviselni a kontinenst a 2018-as oroszországi világbajnokságon. A négy évvel ezelőtti vb-re kijutó afrikai csapatok közül tehát egyedül Nigéria tudta ismét kiharcolni a részvételt. Rajtuk kívül akkor három fekete-afrikai és egy arab együttes vívta ki a részvételt, most éppen fordított ez az arány. Cikkünkben végigvesszük a kijutókat és a nagy hiányzókat, továbbá megpróbáljuk megkeresni az erőviszonyok szinte évről évre történő változásának okát.

Tovább

Elefántok vagy oroszlánok – futballcsata életre-halálra

Az előttünk álló napokban az utolsó fordulójához érkezik az afrikai VB-selejtezők sora is, és eldől, mely országok nemzeti tizenegye vehet részt a jövő évi tornán. Mivel egy-egy afrikai válogatott számára a komolyabb rivaldafényt szinte kizárólag a világbajnokság jelentheti, talán még az európai és dél-amerikai vetélkedésnél is nagyobb jelentősége van annak, melyik válogatott jut el a labdarúgás legnagyobb világeseményére. Ráadásul a kontinensen relatíve szűkre van szabva jelenleg a résztvevők köre, a legnépesebb konföderáció 56 tagországa közül mindössze 5 jut ki a VB-re. Nem csak a mennyiségi adatokból és a különleges tétből adódik azonban a rendkívül éles versengés, hanem a FIFA világranglistája is jól jelzi a mezőny sűrűségét. A gyakran torzító rangsor számos szempontból kritizálható, arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy megmutassa, mennyire szoros a verseny az egyes konföderációiban. Márpedig jelenleg azt láthatjuk, hogy az első és a tizedik legelőkelőbb helyre rangsorolt afrikai válogatottat mindössze 33 hely választja el egymástól, míg Ázsiában ez a különbség 46 helynyi, Dél-Amerikában 58, Észak-Amerikában pedig 80. Igencsak sűrű afrikai mezőnyből írhatja be tehát magát mindössze öt csapat a foci-krónikákba (sikerüljön bárhogy is a VB-szereplés), a világbajnokságról lemaradó országoknak pedig újabb négy évet kell várniuk, hogy a nemzetközi megítélésben, ezen keresztül pedig a fejlődésben nagy lökést jelentő színpadról álmodozhassanak.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a zsinórban harmadik VB-jére készülő Nigéria és a tornára 28 év után visszatérő Egyiptom már bebiztosította oroszországi repjegyét, Tunéziát pedig egyetlen aprócskának tűnő lépés választja el ettől. A VB-selejtezők D-csoportjában ugyanakkor elméletileg még bármi lehetséges, bár Szenegál számít a legnagyobb favoritnak és akár már péntek este csatlakozhat a már nyugodtan alvó csapatokhoz, miközben több szempontból is különösen pikáns, brutális rangadót, amolyan élet-halál csatát vív majd szombat este Elefántcsontpart és Marokkó. A kontinensen hagyományos becenevek alapján az ANK-kiesésért bosszúra szomjazó elefántoknak és a VB-re 20 év után visszaigyekvő Atlasz oroszlánjainak a csatájában a győztes mennybe mehet (a döntetlen is Marokkónak kedvezne), a vesztes számára viszont a bukás akár tartósabb visszaesést is okozhat. A továbbiakban ennek a párharcnak a hátterét igyekszünk kicsit megvilágítani illetve röviden felvillantani a további selejtezők tétjét is.

Tovább

A Wydad Casablanca 25 év után újra az afrikai klubfutball trónján

Szombaton véget ért a 2017-es afrikai Bajnokok Ligája, mely a BL-lebonyolítású sorozat 21 éves történetében az első volt 8-ról 16 csapatosra bővített csoportkörrel és az utolsó, melyet a naptári év szerint rendeztek. A fináléban 18 év után diadalmaskodott újra marokkói csapat, míg zsinórban másodszor bukott el a döntőben kairói klub, ezúttal a nyolc címével rekordernek számító Al Ahly. Talán már a döntő két résztvevője is jól mutatja, hogy ebben a szezonban talán még a korábbiaknál is élesebben rajzolódott ki az a tendencia, miszerint a válogatott szinten a kontinens legerősebbjei közé tartozó nyugat-afrikai országok klubszinten sokkal inkább háttérbe szorulnak jóval szerényebb anyagi helyzetük miatt, hiszen gyakran csak félprofi egyesületeik nem tudják megtartani a tehetségeiket, akik sokszor már tinédzser korukban Európában vagy a világ más táján próbálnak szerencsét, hogy játékukból megélhetést is biztosíthassanak maguknak és családjuknak. Így aztán a valamivel tehetősebb dél- és főként az észak-afrikai klubok szerepeltek jól az idei BL-ben is, a negyeddöntőben például a kontinens északi régióját hat, a délit két csapat képviselte. A továbbiakban röviden végigtekintjük az idei sorozat legfőbb eseményeit.

A csapatkapitány Brahim Nakach emeli magasba a trófeát

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - 2017 október

Ezúttal is összeállítottuk havi álomcsapatunkat, melyben tizenegy októberben remekül teljesítő afrikai légióssal ismerkedhetünk meg a ghánai MLS-játékostól a kínai liga gambiai gólgyárosáig, a kanadai-marokkói Real-verő kapustól a svéd tündérmese comore-szigeteki főszereplőjéig.

Az afrikai légiósokból összeállított hagyományos álomcsapatunk októberi kiadásába néhány topligában szereplő labdarúgó mellé számos kevésbé ismert játékos is bekerült, ráadásul öten is 23 év alattiak, így ehavi tizenegyünk talán hipszterebb lett, mint valaha. Nem csak egykori ifi VB-negyeddöntős hátvéd vagy egy Észak-Európában légióskodó comore-szigeteki focista bukkan ugyanis fel listánkon, hanem az öreg kontinens határait elhagyva egy-egy észak-amerikai és ázsiai légiós is helyet vívott ki magának teljesítményével, miközben az algériai válogatott balhátvédje, Ghoulam harmadszor is kirobbanthatatlannak bizonyult a posztján, sérülése miatt azonban most egy darabig biztosan partvonalon kívülre kerül majd.

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - Szeptember

 

Mielőtt a VB-selejtezők befejeztével megkezdődne október első teljes fordulója a különböző ligákban, gyorsan jelentkezünk még álomcsapat-rovatunk újabb részével, melybe ezúttal a szeptember során a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósok közül választottuk ki a legjobb tizenegyet. Listánkon a szárnyaló Napoli balhátvédje az egyetlen augusztus után duplázó játékos, de bekerült két labdarúgó a Bundesligából és kettő a spanyol bajnokságból is, míg az igazi foci-ínyenceknek ezúttal a svájci ligában beinduló afrikai henger egyik támadója jelenthet érdekességet.

Tovább

A hónap afrikai álomcsapata - 2017 augusztus

A válogatott szünet után lassan visszatér az élet a bajnokságokba, mivel pedig augusztusban már minden jelentősebb ligában megkezdődtek a küzdelmek Európában is, így újra összeállíthattuk hagyományos álomcsapatunkat a hónap során a legjobban teljesítő afrikai légiósokból, melyek közé ezúttal is befért az ismertebb játékosok közé néhány új arc.

 

Tovább

Kiélezett és sorsdöntő VB-selejtezők jönnek Afrikában

A válogatott játéknapokon Afrikában is VB-selejtezőket rendeznek, köztük számos kulcsfontosságú találkozót, melyek akár el is dönthetik, mely öt válogatott képviselheti a kontinenst jövőre Oroszországban. A csapatok először csütörtökön, pénteken és szombaton mérik össze erejüket, majd azonos párosításban, de megfordított pályaválasztóként is megküzdenek hétfőn és kedden.

Tovább