Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2018 február

2018. február 28. - Legris

Februárban szinte minden jelentősebb európai bajnokság teljes gőzzel működött már, így újra jelentkezik álomcsapat rovatunk is, melyben a hónap során a legjobb teljesítményt nyújtó afrikai légiósokra igyekszünk felhívni a figyelmet. Ahogy rovatunk követői azt már megszokhatták, ezúttal is kerültek be tizenegyünkbe régi ismerősök, akik már sokadjára bizonyítják, hogy posztjukon a kontinens legjobbjai közé tartoznak, ugyanakkor megismerkedhetünk kevésbé neves játékosokkal, ifjú tehetségekkel is.

 

 

Sohasem volt persze az afrikai portások megítélése különösebben pozitív Európában, de erre a szezonra szinte teljesen elfogytak a jelentősebb bajnokságokban és voltaképpen két hálóőr párharcára degradálódott álomcsapatunk ezen posztja. Februárban a kameruni válogatottnál mellőzött Onana futott be nálunk győztesként, hiszen az Ajax-szal 4-1-0-s mérleget hozott össze az Eredivisiében, miközben a kapujára érkező 16 lövésből 12-t hárított. A PSV így is utcahosszal vezet persze a tabellán, de ha így folytatódik a szezon, a 21 éves kapus második bajnoki ezüstjével is büszkélkedhet majd egy EL-döntő mellett.

 

A hollandiai születésű ifjú jobbhátvéd az őszi VB-selejtezők során mutatkozott be a nigériai válogatottban és nem lehetetlen, hogy a szuper sasok VB- keretében is ott lehet majd. A holland bajnokikon mutatott teljesítménye kifejezetten biztató, a Den Haag veretlenül hozta le februári öt meccsét és még az Ajax otthonából is elcsentek egy pontot. Ebuehi ehhez összesen 11 megnyert fejpárbajjal, 24 labdaszerzéssel (11 szerelés+13 megelőzés) és 15 felszabadítással járult hozzá, miközben 5 kulcspasszt és 16 pontos hosszú labdát is kiosztott.

 

Két éve még a PSG ificsapatával játszott UEFA Youth League döntőt a 20 esztendős kameruni hátvéd, mivel azonban a párizsiak első csapatához nem került közelebb, így a breton kiscsapathoz tette át nyáron a székhelyét. A Guingamp februárban veretlen maradt (1-3-0) és biztosan őrzi helyét a Ligue 1 középmezőnyében, a hónapban Eboa pedig ismét sziklaként állta a sarat a védelem tengelyében. Négy meccsen 23 fejpárbajt nyert meg, 15 labdát szerzett (3+12), 5 lövést leblokkolt és nem kevesebb, mint 44 alkalommal szabadított fel a kapu előteréből. Ha ehhez még 12 pontos hosszú indítását is hozzátesszük, nyugodtan kijelenthetjük, hogy korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyosságot és igen jó eséllyel pályázhat hamarosan a válogatott szerepelésre is.

 

Álomcsapatunk másik középhátvédje viszont már nagyon régi ismerősünk, hiszen Kalidou Koulibaly már tavaly is állandó szereplője volt összeállításunknak. Az olasz bajnokságot vezető Napoli megőrizte előnyét ebben a hónapban is, Koulibaly pedig az általában domináns csapatban szokásos védőmunkája (4 labdaszerzés, 15 felszabadítás) mellett egyre inkább szerepet kap a támadásépítésekben is, a februári 5 meccsén például 23 pontos hosszú indítást hajtott végre, ráadásul egészen kíváló, 72%-os precizitással.

 

Februárban a Brighton mindhárom bajnokiját végigjátszotta a már a tavalyi történelmi feljutásban is oroszlánszerepet játszó Gaetan Bong és ezeken hét pontot gyűjtött az egyelőre a kiesőzónától nyugodt távolságban lévő kiscsapat. A kameruni balhátvéd 8 labdát szerzett ezeken a mérkőzéseken, 6-szor szabadított fel, de közben 4 kulcspasszt is kiosztott. Az utóbbi időben nem állt túl jól a kameruni válogatott a szélső hátvédek terén, kiváncsian várhatjuk tehát, négy év szünet után visszakerül-e Bong a keretbe, ha egyszer megtaláláják végre a “szelídíthetetlen oroszlánok” új szövetségi kapitányukat.

 

Utánpótlásszinten ugyan a holland korosztályos válogatottakat járta végig a most 23 esztendős Ayoub (2011-ben U17-es EB-t is nyert), többször kifejezte már ugyanakor, hogy a felnőttek között szülőhazáját szeretné képviselni és Hervé Renard szövetségi kapitány gyakran figyeli is a játékát, így a VB-keretbe való bekerülés sem tűnik lehetetlennek. Mindenesetre a Feyenoord nyártól már meg is szerezte játékjogát, de februárban még az Utrecht öt bajnokiját játszotta végig, melyeken 19 labdaszerzést mutatott be, 10 kulcspasszt osztott ki, szerzett 1 gólt is, csapata pedig 13 pontot gyűjtött és felkúszott a tabella negyedik helyére… épp a Feyenoordot megelőzve.

 

Idén szép lassan az egyik legmagasabban jegyzett afrikai középpályássá nőtte ki magát a ghánai válogatott új reménysége. Korábban csak az Almería színeiben lépett pályára három éve olyan sok élvonalbeli mérkőzésen, mint idén a második helyen álló Atlético Madridban, miközben egy időszakban jobbhátvédként is jól állta meg a helyét. Februárban a csapat hat meccséből ötön lépett pályára, háromszor kezdőként, játékát pedig 17 labdaszerzése mellett 3 kulcspassza is dicséri, de a legkiemelkedőbb statisztikája talán mégis az, hogy mindeközben 28 hosszú labdájából 25 pontosnak bizonyult, ez pedig parádésnak mondható 89%-os hatékonyságot jelent ezen a területen.

 

Miután a Juventustól Angliába tette át a székhelyét a gaboni válogatott üdvöskéje, szép lassan alapemberré nőtte ki magát a Southampton gárdájában. Februárban ugyan a Liverpooltól kikaptak, de a WBA vendégeként bajnokin és az FA-kupában is győzni tudtak, és egy PL-meccsen a Brightontól is elhoztak egy pontot. Lemina 15 labdaszerzése (9+6), 7 megnyert fejpárbaja, 9 felszabadítása mellett 20 sikeres cselt mutatott be összesen és egyszer a hálóba is betalált, így a hónapban szentek egyik leghasznosabb játékosának bizonyult.

 

Az előző évben a legjobb afrikai labdarúgónak választott Mohamed Salah idén sem lassít és februárban is igen jó hónapot tudhat maga mögött. A Liverpool három bajnokiján 4 gólt és 2 gólpasszt jegyzett, összesen 23 találata révén pedig a Premier League góllövőlistáján egyetlen góllal áll a vezető Harry Kane mögött, nyolc asszisztjának köszönhetően viszont az angol liga kanadai táblázatát magabiztosan vezeti. Ráadásul közben a Bajnokok Ligájában a Porto idegenbeli kiütése során is betalált egyszer és fél lábbal már a BL negyeddöntőjében érezheti magát.

 

A bennmaradásért küzd a Premier League-ben az újonc Huddersfield, és a klubkrekordot jelentő összegért, 13 millió euróért igazolt benini csatár. A hőn áhított cél érdekében három bajnokin hat pontot gyűjtögetett a csapat, míg Mounié a Manchester United ellen elveszített meccset kihagyta, a Bournemouth ellen egy góllal és egy gólpasszal, a WBA ellen pedig egy további találattal vette ki a részét a győzelemből és nem kevesebb, mint 19 fejpárbajt nyert meg ezen a két összecsapáson, de egyébként a hónap elején még a Birmingham elleni FA-kupa továbbjutáshoz is hozzájárult egy góllal.

 

A Porto négy év után igyekszik visszahódítani a portugál bajnoki címet a Benficától és ebben a Brahimi-Marega-Aboubakar afrikai támadótriónak is igen fontos szerepe van. Előbbi inkább az előkészítésekben jeleskedik, utóbbi jelenleg sérüléssel bajlódik, de a mali légiós februárban is kivette a részét a gólszerzésből. Talán már önmagában az jól mutatja erejét, hogy a csapat mind a hét meccsén kezdőként lépett pályára, 5 bajnokin 5 gólt szerzett, adott egy gólpasszt és közben kiverték a kupából a Sportingot is. Az egyetlen szívfájdalma az lehet, hogy Salahék ellen nagyon belerohantak a késbe a BL nyolcaddöntőjében, de voltaképpen a papírforma alapján nem sok esélyük volt továbbjutásról álmodozni.

 

 

A szezon korábbi álomcsapatai

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása