Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

A hónap afrikai álomcsapata - 2017 október

2017. november 02. - Legris

Ezúttal is összeállítottuk havi álomcsapatunkat, melyben tizenegy októberben remekül teljesítő afrikai légióssal ismerkedhetünk meg a ghánai MLS-játékostól a kínai liga gambiai gólgyárosáig, a kanadai-marokkói Real-verő kapustól a svéd tündérmese comore-szigeteki főszereplőjéig.

Az afrikai légiósokból összeállított hagyományos álomcsapatunk októberi kiadásába néhány topligában szereplő labdarúgó mellé számos kevésbé ismert játékos is bekerült, ráadásul öten is 23 év alattiak, így ehavi tizenegyünk talán hipszterebb lett, mint valaha. Nem csak egykori ifi VB-negyeddöntős hátvéd vagy egy Észak-Európában légióskodó comore-szigeteki focista bukkan ugyanis fel listánkon, hanem az öreg kontinens határait elhagyva egy-egy észak-amerikai és ázsiai légiós is helyet vívott ki magának teljesítményével, miközben az algériai válogatott balhátvédje, Ghoulam harmadszor is kirobbanthatatlannak bizonyult a posztján, sérülése miatt azonban most egy darabig biztosan partvonalon kívülre kerül majd.

 

A Bono becenévre hallgató kanadai születésű, de kora gyerekkorában Marokkóba kerülő és marokkói válogatott portás tavaly fontos szerepet játszott a Girona történelmi feljutásában, idén azonban a szezon elején a rutinos Iraizozt igazolta a klub első számú hálóőrnek. A nehézkes kezdés után viszont Bono került vissza a kapuba és a vele lejátszott két bajnokiját meg is nyerte a katalán kiscsapat. A la corunai győzelemhez és a felfokozott hangulatban a Real Madrid ellen hazai pályán megnyert egyaránt 2-1-es sikerhez 5-5 védéssel járult hozzá a marokkói kapus.

 

 

Remek hajrával biztosította helyét az MLS rájátszásában a Columbusból való átköltözés lehetőségét belengető Crew, mely a playoffban előbb az Atlanta forró hangulatú otthonában vívta ki a továbbjutást, majd a hónap utolsó napján az esélyesebbnek számító New York City FC elleni hazai meccsen sikerült egy 4-1-es győzelemmel igen jó pozíciót szerezni a visszavágóra. Utóbbi meccsen a szezon során néha gyengébb produkciót nyújtó Afful még egy pazar gólt is szerzett a hosszabbításban, de az Atlanta ellen is volt már egy kapufája, az egész októberi menetelésből pedig 21 labdaszerzéssel és 6 felszabadítással vette ki a részét, miközben támadásban 3 kulcspasszt is kiosztott és 11 pontos hosszú indítást adott a négy mérkőzésen.

 

 

A 2015-ös U20-as VB-n a negyeddöntőig jutó ghánai utánpótlásválogatott alapembere tavaly még a svéd bajnokságból került be egy alkalommal álomcsapatunkba, erre a szezonra már Belgiumba tette át a székhelyét. Új csapata, a Genk pocsékul kezdte ugyan a szezont, de októberben már formába lendült a csapat és nem csak veretlenül hozta le a négy bajnokiját egyetlen kapott góllal, de közben legyőzte a liga két legtehetősebb csapatát is. Az Anderlecht idegenbeli legyőzése során ráadásul az ifjú ghánai hátvéd szerezte a győztes találatot is egy szöglet utáni fejessel. Noha 180 cm-es magasságával Aidoo nem tartozik a hórihorgas játékosok közé, mozgékonyságával és ruganyosságával jól helytáll középhátvédként.

 

 

Októberben öt meccséből ötöt nyert meg a Lazio, és mind a négy bajnokit, mind a nizzai EL-meccset végigjátszotta a három fős védelemben a 25 éves kora ellenére az angolai válogatottban már többször a csapatkapitányi karszalagot is viselő Bastos, ráadásul ezek közül négyszer a hátvédtrió legjobbjának bizonyult a whoscored.com értékelésében, így Rosztovból távozása óta először bekerült álomcsapatunkba is. A Serie A-ban sereghajtó Benevento ellen még egy gólt is szerzett, de összesen 10 labdaszerzése mellett 17-szer szabadított fel a kapu előteréből, 5 lövést blokkolt le és 19 hosszú indításából 16 (84%) is pontosnak bizonyult.

 

 

Nagyon úgy tűnik, hogy az afrikai balhátvédek közül a közelébe sem ér senki ebben a szezonban Faouzi Ghoulamnak, hiszen augusztus és szeptember után októberben is kiemelkedően a legjobbnak bizonyult a 26 esztendős algériai válogatott. A Napoli a BL-ben ugyan vereséget szenvedett a Manchester City vendégeként, de a bajnokságban továbbra is veretlen és csak az üldöző Inter tudott tőle pontot rabolni. Ghoulam a hónapban a felfutásai során megint kiosztott 7 kulcspasszt, de közben 10 labdaszerzése mellett 7-szer a kapu előteréből is felszabadított és 7 fejpárbajt is megnyert. Igazán nagy pech, hogy november első BL-meccsén térdszalagszakadást szenvedett, így egy darabig aligha látjuk viszont a pályán.

 

 

A skót másodosztályból került 2014-ben Svédországba a franciaországi születésű középpályás, aki kivette a részét az Östrersund élvonalba kerüléséből is, majd a tavalyi svéd kupagyőzelem után idén az EL csoportkörébe is bekerült a csapattal, vezetik is EL-csoportjukat, miközben a bajnokságban egy három meccses októberi győzelmi sorozatnak köszönhetően az utolsó fordulóban még a dobogóért küzdhetnek majd. Bachirou ezeket és a Bilbao elleni EL-döntetlent is végigjátszotta, 19 labdaszerzése mellett 5 kulcspasszt és 11 pontos hosszú indítást is kiosztott, valamint egy gólt is szerzett. Közben az egykori PSG-nevelés alapembere a Comore-szigetek válogatottjának is, mely a rekordnak számító 127. helyre kúszott fel a legutóbbi FIFA-ranglistán.

 

 

Németországba szerződésekor nem csak Nantes-ot hagyta maga mögött az alig húsz esztendős Amine Harit, de a francia utánpótlásválogatottaknak is búcsút intett és végül felnőtt szinten a marokkói nemzeti tizenegy mellett kötelezte el magát. A korábbi bukdácsolás után októberben a Schalkéval veretlen maradt, három meccsen hét pontot szereztek, az ifjú marokkói középpályás pedig 8 labdaszerzés mellett kiosztott 4 kulcspasszt és 4 sikeres cselen túl összesen 11 szabadrúgást harcolt ki. Így aztán ott van a marokkói válogatott legújabb keretében is, mely Elefántcsontparton igyekszik kiharcolni a VB-kvalifikációt.

 

 

A hét éve még bajnoki címet szerző Bursaspor régóta csak keresi régi önmagát és az idei szezon rajtja sem különbözött a korábbiaktól. Október azonban hozott némi reményt a szurkolók számára, hiszen a kupában való továbbjutás mellett hét pontot szerzett a csapat három bajnokin. A Portótól kölcsönkapott nigériai középpályás ezeken a meccseken szerzett egy gólt, a legtöbb passzt adta a csapatban (165), mégpedig majd’ 90%-os pontossággal, de közben 18 labdaszerzéssel és 9 felszabadítással alaposan kivette a részét a védekezésből is. A VB-re már kijutó nigériai válogatottnak is tagja, és ha egyelőre még nem is alapember, de sokan már John Obi Mikel utódját látják benne (akiről a futballban használt becenevét is kapta).

 

 

2015 legjobb afrikai labdarúgója nehezebb időszakon van túl, de októberben a Leicester-rel veretlen maradt három bajnokiján, hét pontot gyűjtött és közben a Ligakupában is továbbjutott, közben pedig néha Mahrez is régi fényében tündökölt. A két éve még a legnagyobb klubok által körbeudvarolt algériai szélső a bajnokikon 1 gól mellett kiosztott 2 gólpasszt is, de közben 8 labdát is szerzett, valamint a Leeds elleni ligakupa meccsen 25 perc is elég volt neki csereként beállva, hogy a hálóba találjon. Ennek ellenére idén már nem került rá a CAF 30-as jelöltlistájára, melyből kikerül majd 2017 legjobb afrikai labdarúgója.

 

Az egykor csodagyereknek tartott burkinai támadót már rég nem Alain Traoré öccseként emlegetik hazájában, hanem a „csődörök” első számú sztárjaként. Tavaly még a Chelsea légiós-kötelékének tagjaként szerepelt az EL-döntőben az Ajax színeiben, nyáron viszont megvásárolta játékjogát a Lyon. Nehézkesebb kezdés után szeptember végén megszerezte első gólját, majd októberben mind a négy tétmeccsét megnyerte a csapatával. A Troyes kiütéséből és az EL-ben az Everton idegenbeli legyőzéséből egy-egy góllal is kivette a részét, de 7 sikeres csel mellett 10 labdaszerzés dicsérte mezőnymunkáját is. Még mindig csak 22 éves, ha továbbra is így fejlődik, szép karrier állhat előtte.

 

 

Nem hétköznapi történet az alig 22 esztendős gambiai csatáré, hiszen hazájából nem Európának, hanem Kínának vette az irányt már 2015-ben, vagyis még a nagy kínai bevásárlások előtt, névtelen játékosként is fel tudta azonban küzdeni magát az ottani élvonal milliókért vásárolt legjobbjai közé. Előbb kölcsönben vállalt oroszlánszerepet a Yanbian váratlan feljutásából (a másodosztályban 17 gól és 7 gólpassz volt a termése), majd a koreai autonóm tartomány kis csapata végleg megszerezte játékjogát, hogy tavaly az élvonalban is 8 gólig és 4 asszisztig juthasson a színeikben. A csapathoz idén már Guzmich Richárd is csatlakozott, az újabb meseszerű bennmaradást azonban már nem sikerült kiharcolni, egy fordulóval a vége előtt már biztos kieső a Yanbian. A hajrában három októberi bajnokin viszont Trawally még 5-ször zörgette meg az ellenfelek hálóját, így ebben a szezonban már 16 találatnál jár, vagyis egyáltalán nem lenne meglepetés, ha jövőre nem követné klubját a másodosztályba, hanem egy másik élvonalbeli klub igazolná le.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása