Egy futballkultúra, ahol bármi megtörténhet... épp, mint a mesében

Mesebeli Afrika

Afrikai BL - 6. forduló

2017. július 11. - Legris

Drasztikus FIFA-beavatkozás, a tavalyi döntős kiesése, a polgárháború sújtotta Líbia bajnokának tündérmeséje és a mozambiki induló mázlija színesítette az afrikai BL zárófordulóját.

Az afrikai BL csoportkörének zárófordulójára alaposan felforgatta a FIFA a kupasorozatokat, miután az utolsó pillanatban felfüggesztette Szudán tagságát, így az ország csapatai elbúcsúzhattak a negyeddöntős álmaiktól. Holott feltehetően a BL-ben és a Szövetségi kupában is lett volna egy-egy szudáni klub a legjobb nyolc között, ahol a küzdelmek csak szeptemberben folytatódnak, tehát bőven lett volna idő addig rendezni a vitás kérdéseket. A világszövetség azonban nem várt és csütörtökön meghozta végzetes döntését, így a pénteki mérkőzéseit már nem tudta lejátszani az ország három kuparésztvevő csapata.

 

A krízis oka, hogy a FIFA nem ismeri el legitimnek a Sudan Football Association (SFA) élére áprilisban ellentmondásos körülmények között, egy heves perpatvar után a székházból távozó képviselők által megválasztott Abdel-Rahman Sirelkhatim elnököt, hanem feltételezett politikai beavatkozás miatt októberre várna újabb választást, addig pedig a korábbi vezetőt, Mutasim Gaafart tartja az SFA első emberének. Utóbbit azonban a szudáni igazságügyminiszter június 2-án kitiltotta a szövetségből és hivatalosan is beiktatta Sirelkhatimot. A FIFA ekkor jelezte már aggályait, 30-án pedig egy képviselője egyeztetést tartott Khartoumban a két fél között, végül azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek, így 6-án a FIFA felfüggesztette a legrégebbi afrikai tagjának, Szudánnak a tagságát, ezzel pedig klubjai elbukták a 7-i mérkőzéseiket, a Hilal Obayed pedig a már korábban bebiztosítottnak látszó továbbjutását is.

 

A legjobb nyolc között így a címvédő Mamelodi Sundowns mellett a mozambiki Ferroviário Beira az egyetlen klub, mely az ölébe hulló továbbjutással megtöri valamelyest az észak-afrikai országok hegemóniáját. Emellett tovább tart a líbiai polgárháború miatt mostoha körülmények között készülő és hazai mérkőzéseit is rendre az országon kívül játszó Al Ahli Tripoli menetelése, mely a tavalyi döntős, a kairói Zamalek otthonában harcolta ki Líbia történetének első BL-negyeddöntőjét.

 

 

A szudáni csapatok kizárásával a mozambiki BL-debütáns Ferroviário Beira léphetett tovább a legjobb nyolc közé az A-csoportból, pedig a pályán aligha lett volna erre esélye. Még ha a legutóbb az omdurmani derby-t megnyerő Al-Merrikh feltehetően vereséget is szenvedett volna a csoportot megnyerő tunéziai Étoile du Sahel otthonában, az idegenben még pont nélkül (és 1-7-es gólkülönbséggel) álló mozambiki vasutasok aligha tudtak volna győzni a jóval esélyesebb Al-Hilal vendégeként, bár egyébként a szudáni Hold-csapat még egy esetleges győzelemmel sem tudott volna továbblépni a nagy hazai vetélytárssal szemben rosszabb egymás elleni mérlege miatt.

Így azonban most egyik szudáni klub sem szerepelhet a negyeddöntőkben, holott két éve még mindkét omdurmani egylet eljutott az afrikai BL elődöntőjéig is.

 

 

A B-csoport zárófordulójában igazi ki-ki mérkőzést játszott egymással a tavalyi döntős, az előző körben Zimbabwében kellemetlen vereségével kínos helyzetbe kerülő Zamalek és az idei meglepetéscsapat, a líbiai Al Ahli Tripoli, mely után a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt csak erősen korlátozott számban beengedett hazai szurkolók csalódottan távoztak. Pedig a mérkőzés elején még Nassef beadása után Bassem Morsi egy bombaerős fejessel még a fehér lovagoknak szerezte meg a vezetést, az első félidő utolsó percében azonban a líbiaiak ifjú üdvöskéjét, Muaid Allafit csak szabálytalanul tudta a tizenhatoson belül megállítani Mahmoud Hamdi, aki ráadásul a második sárgalapját is megkapta ezért. A tizenegyest Mohamed Al Ghanudi értékesítette, a második játékrészben pedig egy kontra végén a vendégek közép-afrikai légiósa, Vianney Mabidé egy pazar emeléssel meg is fordította az állást. Ezt ugyan egy szöglet után a nigériai Maaruf Yousef még kiegyenlítette, de a hátralévő időben már nem tudták megszerezni a továbbjutást érő győztes találatot az emberhátrányban is rohamozó egyiptomiak, így az egyébként épp egyiptomi vezetőedző, Talaat Yousef által gardírozott líbiai legénység jutott a 2-2-vel a nagy meglepetésre a legjobb nyolc közé.

A csoport élén ugyanakkor az USM Alger végzett, mely magabiztosan győzte le a zimbabwei újonc CAPS United gárdáját. A belga Paul Put tanítványai a 36. percben Ziri Hammar elképesztő bombájával szerezték meg a vezetést, majd nem sokkal később ugyanő baloldali beadását már Okacha Hamzaoui bólintotta a hálóba. A hajrában egy szöglet után Oussama Darfalou növelte tovább az algériai előnyt, majd Brian Amadu szépítőtalálatát követően is Darfalou állította be végül a 4-1-es végeredményt, amikor Benkablia lövését épp elé paskolta ki Chigumba kapus.

 

  

A C-csoport leglényegesebb kérdései az utolsó fordulóra már eldőltek, végül a címvédő Mamelodi Sundowns azonban úgy jutott tovább a csoportjából, hogy hazai pályán nyeretlen maradt. A zárókörben a kongói AS Vita Clubot fogadták a pretóriai brazilok, és egy szögletnél előrehúzódó középhátvédjük, Thabo Nthethe révén meg is szerezték a vezetést az első félidőben, amikor a kifejelt labdát az ifjú Morena tálalta elé zseniálisan. A második félidőre azonban eléggé leültek Pitso Mosimane legényei, amit végül a fekete delfinek kameruni légiósa, Yazid Atouba meg is büntetett, így a három éve még BL-döntős kongóiak egy idegenbeli 1-1-es döntetlennel, legalább némileg emelt fővel távozhattak az idei csoportkörből.

A nemrég a tunéziai bajnoki címet is begyűjtő Espérance valósággal gálázott a csoportkör végére kipukkadó Saint George ellen, ugyanis az etiópiaiak több gólt szedtek be a zárómérkőzésen, mint a megelőző öt fordulóban. Az első félóra végén a csapatkapitány balhátvéd, Khalil Chammam nyitotta meg egy bombával a gólcsapot, majd pár perccel később az alig 21 esztendős Bilel Mejri is a hálóba talált a Belgiumból szerződtetett Anice Badri lekészítése után. A hajrában az ifjú gólszerző helyére ezúttal csereként beálló Haythem Jouini indított meg és fejezett be egy szemkápráztató Coulibaly-Badri-Bguir összjátékot, végül pedig a hosszabbításban Ali Machari kotort be közelről egy kipattanót és tette teljessé a 4-0-s diadalt. Ezzel a veterán Faouzi Benzarti legénysége zárta a legjobb mérleggel a csoportkört és a vér és arany gárda az egyik legnagyobb favoritként folytatja majd tovább az egyenes kieséses szakaszban a küzdelmeket.

 

 

A D-csoportban végig kiélezett küzdelmet folytatott három csapat a továbbjutó helyekért, végül a sokáig vezető Zanaco FC nem tudta megismételni a tavalyi zambiai induló, a ZESCO United meglepetésszerű elődöntős menetelését. A Wydad casablancai otthonában egy döntetlenre lett volna szükségük a bankároknak, és sokáig úgy tűnt, meg is lehet a hőn áhított egy pont a Szaúd-Arábiába igazoló gólvágóját, a libériai Jebort nemrég elvesztő WAC ellen. Az 58. percben azonban Taonnga Bwembya megkapta második sárga lapját is, tíz perccel később pedig gólra váltotta emberelőnyét a marokkói csapat. Achraf Bencharki cselezte át magát két védőn, majd a Nsabata kapusról lecsorgó labdát is összeszedte és fordulatból a hálóba helyezte, az így kialakult 1-0-s végeredmény pedig elég volt Houssaine Ammouta tanítványainak nem csak a továbbjutáshoz, hanem a csoportgyőzelemhez is. Érdekesség, hogy a teljes mezőnyben a Zanaco kapta a legkevesebb gólt (a mostani mindössze a második volt) és tizenegy pontjukkal is bármelyik másik kvartettből továbbléptek volna, itt azonban búcsúzni kényszerültek.

A másik találkozón ugyanis a papírformának megfelelően a nyolc címével BL-rekorder kairói Al Ahly is legyőzte a pont nélkül záró kameruni Coton Sport csapatát, ezzel pedig kivívta a második továbbjutó helyet. A sascímeresek ugyan korán hátrányba kerültek a válogatott jobbhátvédről, Ahmed Fathy-ról szerencsétlenül a saját hálójába pattanó labdával, de Amr Gamal nagyon gyorsan egyenlített egy távoli lövéssel, majd Zakaria lekészítése után Abdallah El Said góljával még az első félidőben fordítottak a hazaiak. A második félidő elején Maaloul szabadrúgását ismét Amr Gamal csúsztatta a hálóba, ezzel pedig ki is alakult a 3-1-es végeredmény. Az idén hazai vezetőedző, Hossam El Badry által irányított Al Ahly három gyenge év után jutott újra túl a BL csoportkörén, a folytatásban azonban nagyon nehéz dolga lesz.

 

 

A csoportkör tíz legszebb találata:

 

 

A negyeddöntők slágerpárosítása ugyanis a CAF ranglistáját vezető két liga bajnokának, az egyiptomi Al Ahly-nak és a tunéziai Espérance-nak az összecsapása lesz. Ezen két gárda ágán pedig ott van még a tavalyi tunéziai bajnok, az Étoile du Sahel is, a csillagosok pedig a líbiai Al Ahli Tripolival mérkőznek meg a négy közé jutásért. Ez utóbbi párosításnak a különlegessége, hogy a tripoliak a polgárháború miatt eddigi hazai mérkőzéseiket éppen Tunéziában, Sfaxban vívták, egyelőre még nem tudni, hogy a tunéziai ellenféllel szemben változtatnak-e ezen a szokáson.

A másik ágon a két éve döntős USM Alger-nek elméletileg nem okozhat gondot az idáig is csak a szudáni kizárásnak köszönhetően eljutó mozambiki Ferroviário Beira, a dél-afrikai címvédő Mamelodi Sundowns azonban a tavalyi elődöntős casablancai Wydad AC-vel vív majd várhatóan kemény csatát. A párharcok első találkozóit szeptember 8. és 10. között rendezik, a visszavágókat pedig egy héttel később.

 

 

A második számú kontinentális kupasorozatban, a Szövetségi kupában is komoly változást hozott Szudán kizárása, hiszen a Hilal Obayed története első nemzetközi sikerét elérve már korábban bebiztosítani látszott a nyolc közé jutást, így azonban át kellett adnia a helyét a tavalyi BL-elődöntős zambiai ZESCO Unitednek és az egyiptomi Smouhával hazai pályán elért 0-0-lal így a továbbjutását kivívó angolai Recreativo Libolónak. Az angolaiaknak azért nehéz dolguk lesz a negyeddöntőben, hiszen a négyszeres BL-győztes kongói TP Mazembe nyerte meg a párhuzamos csoportot, miután hazai pályán, Lubumbashiban 2-1-re legyőzték a hollók a guineai Horoya AC-t. A ZESCO leendő ellenfele a dél-afrikai SuperSport United a csoportkört végül pont nélkül záró gaboni CF Mounanát ütötte ki az utolsó körben 4-1-re, de a gaboni klub számára az lehet biztató kilátás a következő évekre, hogy közben a hírek szerint katari befektetőkre tehet szert.

A szudáni kizárás miatt a szövetségi kupában “csak” a negyeddöntős mezőny fele lesz észak-afrikai, az a négy gárda azonban egymással verseng majd a negyeddöntőkben. A tunéziai klubok abszolút sikerességét két újabb csoportgyőztes tette teljessé, a Club Africain egy végig kiélezett csoportban az utolsó körben 4-0-ra ütötte ki az ugandai Kampala City-t, míg a CS Sfaxien ugyanígy 4-0-lal előzte be az algériai MC Alger-t. Utóbbiak is bebiztosították azonban már korábban a továbbjutásukat, így a dél-afrikai Platinum Stars és a szváziföldi meglepetéscsapat Mbabane Swallows meccsének tétje már csak az volt, hogy a kis ország elsőszámú klubja borsot tud-e törni a nagy szomszéd csapatának orra alá, ami végül össze is jött, és bár az utolsó tíz percig kettő gólos előnyben voltak, végül a 2-2-s döntetlennel is elkerülte a Szváziföld első jegyzett nemzetközi eredményét elérő Mbabane a kvartett utolsó helyét. A marokkói FUS Rabat az utolsó körben vívta ki a továbbjutást, miután a hajrában egy büntetővel sikerült fordítania 2-1-re a nigériai Rivers United ellen, így a sfaxiakkal küzdhetnek meg majd a legjobb nyolc között.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása